Fostul ministru al Cercetării şi Digitalizării Sebastian Burduja a declarat sâmbătă, referitor la legea privind eliminarea dosarului cu şină şi debirocratizarea administraţiei publice, că legea va funcţiona în momentul în care fiecare român îşi va cere dreptul şi în acel moment în care vor fi puse reflectoarele pe funcţionarii publici care nu înţeleg să respecte legea, transmite News.ro. În opinia sa, funcţionarul care încalcă legea trebuie cercetat disciplinar şi chiar trebuie cercetat pentru fapte mai grave, când abuzul e săvârşit cu intenţie.
”Această lege va funcţiona în momentul în care fiecare român îşi va cere dreptul şi în acel moment în care vom pune reflectoarele pe acei funcţionari publici care nu înţeleg să respecte legea. Legea 9/2023 a intrat în vigoare pe 4 iulie şi este o dată simbolică, pentru că în conformitate cu prevederile legii este complet interzis dosarul cu şină. Cetăţenilor nu li se mai poate solicita dosar cu şină, de altfel, nu li se pot solicita produse de papetărie. Nu li se pot solicita copi după acte emise de statul român, inclusiv copia după cartea de identitate sau certificatul de căsătorie, diplome. De altfel, nu mai pot să fie trimişi la acele xeroxuri, după colţ sau din incinta instituţiilor. Toate aceste prevederi sunt explicite în lege şi există şi un website:
româniafărădosar.ro, unde românii care sunt supuşi unor asemenea abuzuri pot să sesizeze din 2-3 click-uri, foarte rapid, instituţiile prefectului din fiecare judeţ şi ele au toate instrumentele şi pârghiile legale pentru a sancţiona aceşti funcţionari public”, a explicat Burduja.
- De precizat că în momentul verificării de către reporterul G4Media nu funcționa posibilitatea de a trimite o sesizare, procedura nu putea fi dusă la capăt, dar există un număr de telefon unde utilizatorul poate trimite mesaj pe aplicația WhatsApp.
În ceea ce priveşte sancţiunile pentru funcţionarii care nu respectă prevederile legii, ministrul a subliniat că sancţiuni în afara celor care există în cadrul de reglementare nu sunt.
”Dar un funcţionar care încalcă legea trebuie cercetat disciplinar şi chiar cercetat pentru fapte mai grave, atunci când abuzul este săvârşit cu intenţie. Sigur, nu ne dorim să ajungem acolo, dar cu siguranţă, din punctul nostru de vedere, cadrul de reglementare este suficient. Legea este lege şi ea o să funcţioneze atunci când fiecare român o să-şi ceară drepturile, dreptul de a trăi într-o ţară cât mai liberă, cât mai modernă, cu o calitate a vieţii, o ţară în care nu se mai solicită dosar cu şină şi copie după buletin”, a argumentat fostul ministru al Digitalizării.
El a susţinut că încă nu au fost primite reclamaţii în legătură cu neaplicarea legii, dar că a primit mai multe telefoane în care, din contră, i s-a spus că instituţiile au început să aplice legea.
”Când eram ministru al Digitalizării, noi am trimis o circulară în toată ţara şi i-am avertizat pe prefecţi, pe preşedinţii de CJ, pe primari că trebuie să implementeze prevederile acestei legi. Au avut 6 luni să se pregătească şi nu au avut nevoie de altceva decât de un copiator, o investiţie minimă. Dacă simt nevoia, pentru arhiva proprie, să facă o copie după actele pe care cetăţeanul le aduce în original, sunt liberi să facă asta”, a conchis Sebastian Burduja.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
3 comentarii