G4Media.ro

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai…

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească sau dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor

Degeaba ai servicii publice electronice dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească sau dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii, a declarat, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul conferinţei de semnare a unui contract de implementare a investiţiei I19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în vederea dezvoltării de competenţe în tehnologii avansate pentru IMM-uri, relatează Agerpres.

„Este un pas, cred, istoric pentru România, pentru că el marchează o premieră. De fapt, este prima dată când statul român tratează formarea de competenţe digitale într-un mod integrat şi vă mulţumesc că faceţi acest lucru. Aş puncta faptul că plecăm de la un ultim loc în indicele DESI. Este o realitate cunoscută pentru noi toţi, locul 27 din perspectiva competenţelor digitale şi de la conştientizarea faptului că degeaba ai servicii publice electronice atâtea câte sunt ele, mai multe sau mai puţine, dacă nu ai cetăţeni care ştiu să le folosească şi dacă n-ai funcţionari publici care ştiu să vină în întâmpinarea cetăţenilor prin aceste servicii electronice digitale. Cred că 28% dintre români au competenţe digitale de bază, deci plecăm de la un nivel relativ redus. De asemenea, prin eforturile Autorităţii pentru Digitalizarea României, printr-un proiect european, a fost întocmită o mapare a competenţelor digitale la nivelul administraţiei publice centrale. Cred că aţi intervievat, aţi testat 11.000 de funcţionari publici în administraţia publică centrală şi este cert că avem mult de lucru din perspectiva competenţelor digitale de bază. Şi este normal să fie aşa, pentru că totuşi statul român nu a desfăşurat un efort coerent până acum de pregătire a cadrelor din autorităţile publice centrale şi locale din perspectiva transformării digitale. De aceea, mă bucură foarte mult această iniţiativă. Ea este complementară cu o altă investiţie pe care o implementează ANFP-ul, prin care pregătesc 30.000 de funcţionari publici cu competenţe digitale de bază. Cred că este investiţia 16 din PNRR”, a menţionat Burduja.

Potrivit ministrului de resort, proiectul înseamnă deschiderea către mediul privat pentru competenţe digitale avansate.

„Discutăm de tehnologiile viitorului, de blockchain, de automatizare, de realitate virtuală, de lucrurile care fac economia românească mai competitivă. Practic, astăzi este semnarea contractului între Ministerul Cercetării, ca finanţator, şi Autoritatea pentru Digitalizarea României, ca beneficiar. Ulterior, dumneavoastră urmează să selectaţi formatorii care vor preda aceste cursuri şi în paralel să demaraţi procedura de achiziţie şi implementare a unei platforme digitale. Prin această platformă urmează să fie pregătiţi angajaţii din IMM-urile româneşti. Anticipez că, undeva la jumătatea anului viitor, vom putea să avem formatorii selectaţi şi, în cel mai scurt timp, în paralel, să avem şi platforma gata, astfel încât până în toamna anului viitor sau cel târziu până în finalul anului viitor să putem avea deja primii angajaţi din IMM-urile româneşti care se pregătesc pentru aceste tehnologii ale viitorului”, a afirma oficialul.

La rândul său, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Dragoş-Cristian Vlad, a apreciat că ultimul loc pe care îl ocupăm în indicele DESI este „puţin exigent”.

„În acest an, alături de mediul privat, am stabilit cadrul legislativ, am stabilit proiecte tehnice, studii referitoare la tehnologii ce urmează a fi implementate prin proiectul major pentru România – Cloud-ul guvernamental, care va aduce clar un imbold în viitoarea economie digitală, unde sper ca România să se situeze pe primele locuri, chiar dacă indicele DESI, astăzi ne poziţionează puţin exigent pe ultimul loc. Venim cu un proiect extrem de important pentru economia digitală. Practic, îi vom invita, alături de ADR, pe toţi formatorii specializaţi în tehnologii, precum Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing. Acestea sunt cele opt puncte importante sau obligatorii de atins”, a susţinut Vlad.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a organizat, vineri, evenimentul de semnare, alături de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a unui contract de implementare a investiţiei I19 din PNRR.

Proiectul „Competenţe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”, pentru implementarea investiţiei I19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – Scheme dedicate perfecţionării/recalificării angajaţilor din firme, va sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii prin consolidarea competenţelor digitale ale angajaţilor lor şi specializarea forţei de muncă în domenii tehnologice avansate.

Astfel, angajaţii IMM îşi vor putea îmbunătăţi nivelul de cunoştinţe/competenţe prin participarea la programe de formare în domenii tehnice-cheie, cum ar fi: Internet of things (IoT), Cloud technologies, Big Data, Învăţarea Automată, Inteligenţa Artificială, Automatizarea proceselor robotice, Blockchain, Cyber-Physical Systems şi Additive manufacturing.

Bugetul total al investiţiei este de 36 de milioane de euro (177,102 milioane de lei, fără TVA), finanţare PNRR, din care 34 de milioane de euro (167,263 milioane de lei, fără TVA) reprezintă valoarea totală nerambursabilă a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru perfecţionarea/recalificarea angajaţilor din societăţi.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Degeaba avem Ministerul Digitalizarii, daca sifonarea de bani si gargara ieftina sunt obiectivele majore…

    • Asta ați votat.

    • Cu asemenea personalități la ministere, care ne spun pe șleau că suntem proști, avem ce merităm. Oare de unde a scos acel 28 la sută…iar dacă mediul privat este soluția, de ce mai există acest minister al digitalizării? Acest băiețaș ne jignește pe banii noștri.

  2. Ce a fost mai întâi? oul sau găina ?
    Normal ca nivelul accesării diverselor site-uri ale guvernului va fi mai mare daca va creste nivelul de digitalizare !
    Acum, cu un smartphone plătesc impozitele, curentul, gazul, gunoiul, magazine online etc…..

  3. am neamuri care stau la coada la doctorul de familie pentru ca sa isi vizeze retea si la posta, ca sa faca ceva cu nu stiu ce cupon de pensie

    e inculti, deci nu merita altceva

  4. Nu știu de ce am impresia că domnul Burduja tine sa își justifice lipsa eficienței găsind tot felul de motive in afara de incompetenta domniei sale. Oamenii se vor adapta la noile condiții, de exemplu milioane de cetățeni își plătesc impozitele locale prin ghișeul.ro, in loc sa stea la cozi la primărie. Totul e să creezi condiții mai bune decât cele de la care pleci. Dar, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere. Noroc că e băiatul tatălui său.

  5. deci daca parintii nostri nu stiu sa foloseasca, ce sens mai are pentru noi sa se faca din astea … mai bine asteptam sa mai treaca vreo cateva generatii pana sa eliminam armata de impingatori de hartii

    • Cu asemenea personalități la ministere, care ne spun pe șleau că suntem proști, avem ce merităm. Oare de unde a scos acel 28 la sută…iar dacă mediul privat este soluția, de ce mai există acest minister al digitalizării? Acest băiețaș ne jignește pe banii noștri.

  6. Cum zice dl Burduja că nu se pricep cetățenii la digitale? Că doar firma unei casnice și a unei „specialiste” în catering au obținut anul acesta 40 de contracte de consultanță IT pentru digitalizarea instituțiilor, doar prin achiziție directă, de la primării din Tulcea, Constanța, Vaslui și un spital din Timiș. Credeți că are vreo influență dl Simonis, cu care se află în relație de „rudenie spirituală”?

  7. Jos Burduja Bancorex!

  8. Altfel spus, Burduja-Bancorex zice ca degeaba are Romania ministri „destepti”, „competenti” si „cinstiti” ca el ( 🙂 ) daca romanii „e” prosti! 😀
    Pe undeva are dreptate, doar prostii mai voteaza cu PNL-ul lui.

  9. SECURITATEA E CU NOI! ✌

  10. Da afara bugetarii care nu pot lucra pe calculator. Oricum sunteti prea multi. Si prea prosti

    • Problema e ca asa-s toti, unul nu e mai breaz, nici o sansa ca aceasta fauna incompetenta ce populeaza Institutiile de stat sa reuseasca sa Digitalizeze Romania, cat timp ei NU dispun de competente digitale de BAZA!

  11. Gata digitalizarea, nu se mai face, noi este pr0st!

  12. Multi,prosti,dar cu bani multi!si s-ar mai vedea smecheriile si gaurile negre la unii!!!

  13. Bueduja: „De asemenea, prin eforturile Autorităţii pentru Digitalizarea României, printr-un proiect european, a fost întocmită o mapare a competenţelor digitale la nivelul administraţiei publice centrale. Cred că aţi intervievat, aţi testat 11.000 de funcţionari publici în administraţia publică centrală şi este cert că avem mult de lucru din perspectiva competenţelor digitale de BAZA.”
    Halucinant!
    Burduja recunoaste ca la nivelul Minsiterelor si a celorlate Institutii publice Centrale(Parlament, Agentii, Autoritati de tot felul al caror numar NU il stie nimeni(ANRE, ASF, Autoritatea Rurtiera, Autoritatea Aeronautica Civila…) angajatii sunt bâtă in materie de competente digitale de BAZA!!
    Evident ca aa e, peste tot ati angajat clientela voastra politica incompetenta si habarnista, care nu stiu ce sanse are sa reuseasca sa isi formeze astfel de competentele digitale necesare!!!
    Nici in 50 de ANI nu va reusi Romania!!!