Sebastian Burduja și-a lansat neoficial candidatura pentru Primăria București cu un atac la Nicușor Dan. El a folosit ChatGPT pentru a-l critica pe primar, ignorând robotul ION pe care l-a susținut ca ministru PNL
Sebastian Burduja, ministru al Energiei și șeful PNL București, și-a anunțat vineri intenția de a candida la Primăria București printr-o postare pe rețelele sociale. Postarea include și link către un site anti-Nicușor Dan, în care e prezentat și un răspuns dat de chatbotul ChatGPT despre actualul primar general.
”M-ați întrebat: de ce a treia cale pentru București? Pentru că ne-am săturat cu toții de șmechereală, de păcăleli și de blocaje. A treia cale e calea câștigătoare. Calea dreaptă. Calea liberală. Visul meu este Bucureștiul Viitorului, un oraș în care să ne fie drag să trăim. Un oraș în care să ducem o viață normală. Cu acces la căldură, apă caldă, cu parcuri sigure și plăcute pentru plimbări și activități în familie, fără pericol de accidente sau “bombardamente aeriene” ca în Cișmigiu azi, cu un primar implicat, care răspunde la telefon. Sunt lucruri de bază, cu acestea trebuie să pornim. Ca Primar General, trebuie să fii un om de echipă, colaborând cu sectoarele și cu Guvernul României. Să fii un bun gospodar și să îți pese. Nu în ultimul rând, trebuie să ai o strategie clară pentru dezvoltarea orașului. Să respecți legile, fără să blochezi toate investițiile. Nu e doar o miză locală. Când gripezi principalul motor al economiei românești, îți bați joc de întreaga economie a țării”, a scris Burduja pe contul său.
El a lansat și site-ul Ceaifacutnicusor.ro, o pagină în care cititorii sunt întrebați dacă mai merită Nicușor Dan un mandat și unde apare un răspuns al ChatGPT la întrebarea ”a făcut Nicușor Dan tot ce a promis în campania electorală?”
De remarcat că Burduja a apelat la ChatGPT, cjatbotul de inteligență artificială dezvoltat de compania americană OpenAI, și nu la robotul ION, pe care însuși Burduja l-a promovat drept realizare a unei companii românești de tehnologie.
Burduja a promovat robotul ION cât timp a fost ministru al Cercetării în guvernul Ciucă. Așa-zisul bot de inteligență artificială s-a dovedit o operațiune de imagine, el neavând nici o utilitate comercială sau științifică până acum.
Liderul PNL Bucureşti, ministrul Sebastian Burduja, a declarat la începutul acestui an că îşi asumă candidatura la Primăria Capitalei, el precizând că este în fişa postului său, după ce a preluat şefia organizaţiei PNL Bucureşti.
Cine e Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (38 de ani), fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizare, este propus de PNL ministru al Energiei. În mandatul său a fost responsabil de gestionarea controversatului cloud guvernamental, cea mai importantă investiiție în digitalizare realizată de guvern cu fondurile europene din PNRR, proiect care a fost dur criticat și de o parte a societății civile și de opoziție pentru implicarea serviciilor secrete fără oferirea de garanții că drepturile civile sunt apărate, după cum a scris Economedia aici.
O altă controversă prin care s-a făcut remarcat a fost și o colaborare anunțată în 2022 cu compania chineză de cryptomonede Binance, deși firma era investigată în SUA pentru presupusă spălare de bani, vezi AICI.
Tot în mandatul său a apărut și robotul ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, susținut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Sebastian Burduja a intrat în atenția publică în 2009 când și-a lansat cu mare fast un ONG dedicat studenților din străinătate. Din acel moment, Burduja a gravitat permanent în jurul liderilor politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică, a candidat ca independent la parlamentare, și-a creat un partid care a fuzionat cu PNL.
Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja, a fost vicepreședintele băncii Bancorex, devalizată în anii 90 în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale unor foști angajați ai Securității comuniste. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații.
Marinel Burduja, tatăl ministrului PNL Sebastian Burduja de la Comunicații, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.
După ce a fondat LSRS, Sebastian Burduja a mai înființat Fundația CAESAR și a lansat volumul „Între speranță și deziluzie”. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru „proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”.
În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București.
În martie 2019, partidul lui Burduja a fost înghițit de PNL, iar în iulie 2019 Burduja a devenit președinte al organizației PNL din Sectorul 1. Ulterior a fost și vicepreședinte al PNL.
În 2020 a fost Membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fiind simultan și secretar de Stat la Ministerul Finanțelor. Din 2020 în prezent este deputat PNL și vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.
În ceea ce privește experiența profesională, Sebastian Burduja spunea într-un interviu pentru ViitorulRomâniei.ro că tatăl său i-a susținut studiile în SUA la Stanford şi Harvard. El a precizat ulterior că a am absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship.
Ulterior, a lucrat ca asistent sau stagiar la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs, National Endowment for Democracy și Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU, McKinsey & Company. Apoi a fost Consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors și Specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (Vezi aici CV-ul oficial al lui Sebastian Burduja). Ulterior, a fost managing partner pentru RISE Consortium, o companie de investiții.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii