G4Media.ro

Seceta a afectat un milion de hectare, o treime din suprafață totală…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Seceta a afectat un milion de hectare, o treime din suprafață totală cultivată cu cereale

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat sâmbătă pentru Agerpres că din primele evaluări există aproape un milion de hectare de culturi afectate de secetă în România, iar unii fermieri se gândesc să reînsămânţeze pentru a-şi diminua pierderile.

„Toţi cei care vor suferi pierderi datorită secetei o să fie despăgubiţi. Nu au mai fost despăgubiţi de multă vreme pentru aceste pierderi provocate de secetă. Din păcate, din cele 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate în toamnă cu grâu, secară, cereale şi rapiţă, până acum, din datele parţiale pe care le avem, se pare că aproape un milion de hectare sunt afectate într-o anumită măsură, de peste 50% grad de afectare”, a precizat Oros, citat de Agerpres.

El a explicat că pe teren se deplasează echipe ale ministerului care verifică situaţia, iar la finalul lunii va exista o evaluare pentru a şti ce sume trebuie plătite.

„Vom avea spre finalul lunii o evaluare, să ştim ce sume vor trebui alocate ca să fie despăgubiţi. (…) Din fericire, în ultimele zile a plouat, în următoarele săptămâni va ploua. Fermierii care sunt afectaţi şi culturile care au fost semănate în toamnă, culturile de păioase au fost afectate, se gândesc acum să reînsămânţeze cu culturi care în această perioadă se însămânţează, în general floarea soarelui şi porumb, ca să mai diminueze din pierderi. Noi le-am promis că o să îi despăgubim anul acesta şi vom veni cu alte forme de sprijin ca să treacă mai uşor peste aceste pierderi”, a spus Oros.

Foto: Adrian Oros (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Dacă subvențiile nu erau acordate de Cash către un fermieri bună ci erau transformate în imputuri agricole, în sisteme de irigații etc altă era fata agriculturii. Fermierii bună trebuie să își încheie asigurări, să investească în sisteme de irigații, în personal calificat nu cum fac fermierii noștri după ce ce prind la lovele ei își iau jeepuri vile concedii extravagante și totfelul de opulente. Nu este corect ca fermierii sa primească bani publici iar ei în loc să investească bună în agricultură au furat și au distrus agricultura.

  2. Agricultura meteodependenta!
    Si cate promitea Dragnea in 2016: Milioane de hectare vor fi irigate, agricultorii credeau si votau!
    Dragnea in 2017, despre irigații: milioane, fără număr!
    „Sistemul de irigaţii – vorbim de un miliard de euro până în 2020 pe care l-am stabilit împreună să fie alocat pentru această lucrare care este de o importanţă naţională strategică şi vitală pentru agricultura românească. Se vor iriga la finalul anului 2020 cele 2 milioane de hectare. Dar mai aveţi canale pentru aproape 1 milion de hectare, pe care o să le descoperiţi tot cum le-aţi descoperit şi pe celelalte şi pe care trebuie să le reabilităm. Deci vreau până în toamnă să ne prezentaţi Programul. (…). Din păcate, de 20 şi ceva de ani s-a făcut prea puţin pentru acest sistem şi a fost devalizat. Singurul guvern care a avut curaj să înceapă un program de reabilitare înaintea noastră a fost guvernul Năstase. (…) După guvernarea Năstase s-a ales praful de sistemul de irigaţii. Asta e ceva de neiertat. Sunt bune îngrăşămintele, sunt bune şi soiurile, dar dacă nu există apă nu putem vorbi de producţii mari. Ne dă posibilitatea tuturor românilor să putem avea acces la produse româneşti, la produse curate, bune, sănătoase”, a spus Liviu Dragnea.

    Din promisiunile marete, au ramas minciunile garla!
    „Bilanțul marilor investiții promise de Dragnea pentru irigații: în 3 ani, PSD a cheltuit pe pază un sfert din bani. Cum s-au dus contractele la firme apropiate de Darius Vâlcov și Dragnea jr.
    Anchete • 28 Aprilie 2020 •
    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți că guvernele PSD au investit doar 529 de milioane de lei pentru irigații în ultimii 3 Ani (circa 176 milioane de lei anual), deși au promis investiții de MILIARDE de lei.
    In plus, alte 129 de milioane lei au mers pentru paza instalațiilor.
    Bilanțul?
    Doar 133.000 de hectare de culturi agricole sunt IRIGATE, infim față de promisiunile PSD de 2 milioane de hectare.

    ”O să vă dau 2 exemple legate de modul în care au fost cheltuiți banii.
    În Galați, unde există o mare suprafață amenajată și existau sute de cereri de la fermieri, s-a reabilitat ZERO infrastructură principală de irigații.
    În județul Olt (județul de unde veneau Darius Vâlcov și Paul Stănescu – n.red.), unde suprafața amenajată e 1/4 din cea din Galați, s-au cheltuit peste 20 de milioane de lei”, a spus Oros.
    Bani din irigații pentru apropiații lui Dragnea Jr.

    G4Media.ro a scris în noiembrie 2018 că partenerii de afaceri ai lui Dragnea Jr. au câștigat două contracte de 8 milioane de euro pentru paza sistemelor de irigaţii din Bărăgan şi Dobrogea. Șeful instituției care a acordat lucrările a fost director în primăria condusă de Darius Vâlcov.
    Mai precis, Firma de pază Europrotect Security din Alexandria a încheiat două contracte acord – cadru în valoare de aproape 8 milioane de euro (fără TVA) cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Firma Europrotect Security este deţinută de Cristian Baicu din Alexandria, partener de afaceri în altă firmă cu fostul şofer al lui Dragnea, Mădălin Ioniţă. Ioniță, la rândul său, a fost asociat cu Ştefan Dragnea, fiul liderului PSD, în alte companii. Citește aici mai multe detalii.
    Bani pentru apropiații lui Darius Vâlcov.
    În septembrie 2018, G4Media.ro a dezvăluit că firma Aceti din Slatina – despre care DNA susţinea în 2015 că este controlată de Darius Vâlcov – a încheiat un contract în valoare de aproape 24 de milioane de lei (fără TVA) cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), condusă de Florin-Ionuţ Barbu, fostul director economic din Primăria Slatina în perioada când Vâlcov era primarul oraşului.
    https://www.g4media.ro/bilantul-marilor-investitii-promise-de-dragnea-pentru-irigatii-in-3-ani-psd-a-cheltuit-pe-paza-un-sfert-din-bani-cum-s-au-dus-contractele-la-firme-apropiate-de-darius-valcov-si-dragnea-jr.html

  3. Si eu pot fii ministru, cel puțin la agricultura unde doar se constata efecte.