Seceta lovește sectorul energetic. Hidrocentralele de la Porţile de Fier funcționează la 60% din capacitate / Producția de energie hidro a scăzut și în alte locuri din țară, dar experții spun că România nu se află în situație critică
Hidrocentralele de la Porţile de Fier, care produc cea mai ieftină energie hidro, au livrat vineri cu aproape 400 de MWH mai puțin decât într-o perioadă normală. Experții în energie spun totuși că situația nu este critică și că România poate suplini consumul din energie produsă din alte surse – dar care pot fi, uneori, mai scumpe, transmite site-ul știrileprotv.ro
Hidrocentralele Porțile de Fier I și II – cele mai mari din România – funcționează la 60 la sută din capacitate.
„Ar trebui să fie undeva la 5.000 – 5.500 metri cubi pe secundă. În momentul de față, vineri, sunt 2.900 de metri cubi pe secundă și tendința pe următoarele 5 zile este undeva la 2.700 – 2.800. La ora actuală, pe Porțile de fier se produc 630-640 MWH energie într-o zi cu debit normal producția ar trebui să fie undeva de 1.000 MHW energie”, a declarat Cristinel Popescu, Președinte Sindicatul Porțile de Fier.
Producția de energie hidro a scăzut și în alte locuri din țară.
Acum două ore, România se baza într-un procent mai mare pe cea obținută din cărbune, în condițiile în care, de obicei, cea produsă cu forța apei este principală.
Dumitru Chisăliță, Expert în Energie spune că, dacă ar fi să comparăm cu nivelul similar al anului trecut, ne găsim la o capacitate de producere a energiei electrice pe bază hidro la un nivel inferior. ”Ne găsim într-o situație ușor deficitară, dar părerea mea e că nu ne găsim într-o situație critică”, afirmă Chisăliță.
Pe Dunăre, unde avem hidrocentralele care produc cea mai ieftină energie hidro, situația stârnește totuși îngrijorare. La intrarea în țară, la Baziaș, debitul fluviului este de 3.100 de mc/s, sub media anuală a acestei luni de 5.350 mc/s. În multe locuri, au apărut insule de nisip – ca în aceste imagini din zona Portului Corabia.
Aproape 70 la sută din suprafața României este afectată în acest moment de uscăciune și mai multe râuri și lacuri au secat. Consumul de energie al tării a fost astăzi de 7.000 de MW, în timp ce producția a fost puțin sub acest nivel.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii