G4Media.ro

Secetă moderată și puternică în următoarea săptămână, semnalată pe suprafețe mari din…

sursa foto: guraialomitei.com

Secetă moderată și puternică în următoarea săptămână, semnalată pe suprafețe mari din Moldova și izolat în Muntenia și Dobrogea

Seceta pedologică moderată şi puternică se semnalează, în perioada 5 – 11 februarie, pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În perioada menţionată, rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, la începutul perioadei, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării. De asemenea, în ultimele zile ale intervalului vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.

Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.

Potrivit prognozei ANM, în funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.

Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în
semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4 şi 9 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 12 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -8 şi 5 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

Sub aspect pluviometric, în intervalul 5 – 11 februarie, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.

Potrivit specialiştilor, condiţiile agrometeorologice vor fi pe ansamblu favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.

Recomandările ANM pentru această perioadă vizează verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole, aplicarea de îngrăşăminte organo-minerale în vii şi livezi, dar şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: guraialomitei.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Sa nu își facă ei griji Le da statul despăgubiri de secetă. Anul trecut când a a fost un an agricol istoric nu s au gândit sa investească în irigații, fermierii si au luat jepanele. Ce bazin hidrografic imens are țară noastră nu ar trebui sa vorbim de secetă . Curge apa pe lângă fermieri dar nimeni nu captează apa sa își irige culturile. Sunt iazuri,locuri, bălți, etc care stau părăsite pe lângă culturile lipsite de apă. Fermierii vor ca statul sa le ducă apa la picioare ,eventual sa le ude și culturile . Nu le ar fi rușine acestor lepre??????

    • Detin o suprafata mica de teren in jud CT. Am vrut sa fac ce zici tu, sa-mi rezolv problema cu irigatiile la terenurile mele. Am analizat situatia si am ajuns la concluzia ca trebuie sa refac cateva sute de km de canale mari, medii si mici de aductiune. Sa cumpar toate instalatiile de pompare pe fiecare tip de canal si sa trag curent la acele statii. Sa angajez oameni sa le opereze. Momentan am cumparat 2 lopeti. Atat mi-am permis. Te astpt sa ma ajuti. Vad ca te pricepi.

    • Corect, nu e treaba statului să ofere servicii cetățenilor, ci doar să-i fure, atât. Cine a mai pomenit stat să lucreze pentru cetățeni?

    • Asa este ,sunt scumpe , dar de ce nu se asociază fermierii ???? Sa investească împreună, dar sunt învățați acești fermieri sa le dea statul , sa le facă statul dar până când????? Ce ramura mai este ajutata asa??? Subvenții peste Subvenții ajutoare de la stat beneficii de tot felul , rambursări de tva la toate , nu plătesc RCA, ITP rovigneta la utilaje cu toate ca circula pe drumuri publice. Sunt curios dacă nu exportam cereale anul asta unde își țineau fermierii producțiile record ???????

  2. Păi sa vă rugați la Dumnezeu sa plouă!! Sistemele de irigatii costă bani. Ceiai proști noi suntem. :))

  3. Asa este ,sunt scumpe , dar de ce nu se asociază fermierii ???? Sa investească împreună, dar sunt învățați acești fermieri sa le dea statul , sa le facă statul dar până când????? Ce ramura mai este ajutata asa??? Subvenții peste Subvenții ajutoare de la stat beneficii de tot felul , rambursări de tva la toate , nu plătesc RCA, ITP rovigneta la utilaje cu toate ca circula pe drumuri publice. Sunt curios dacă nu exportam cereale anul asta unde își țineau fermierii producțiile record ???????