G4Media.ro

Seceta şi valurile de căldură ar putea încetini economia și ar reduce…

Photo 143949567 | Amazonas © Ulf Huebner | Dreamstime.com

Seceta şi valurile de căldură ar putea încetini economia și ar reduce portofoliile de credite, anunță Banca Spaniei

Seceta gravă şi valurile de căldură din Spania ar putea avea un impact persistent asupra solvabilităţii băncilor din această ţară, prin încetinirea economiei şi pierderile din credite mai mari, a declarat vineri guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, citat de Reuters, transmite News.ro.

Spania a înregistrat cel mai cald ianuarie de la începutul înregistrării unor astfel de date, în 1961, iar anul trecut a fost al doilea cel mai cald consemnat de ţară, în timp ce un studiu recent a arătat că anumite părţi ale peninsulei Iberice suferă de cea mai uscată perioadă din ultimii 1.200 de ani.

Oamenii de ştiinţă au asociat temperaturile arzătoare şi condiţiile uscate şi cu vânt din multe părţi ale lumii, inclusiv din sudul Europei, cu schimbările climatice.

De Cos a spus că materializarea acestor riscuri ar duce la o reducere cu 0,2 puncte procentuale a raportului de capital de bază Tier 1 al băncilor spaniole şi va persista pe un orizont de trei ani.

”Consumul de capital bancar în acest scenariu advers se explică în principal prin pierderi mai mari din depreciere şi prin generarea de profit net mai mic, în concordanţă cu activitatea economică mai scăzută”, a spus De Cos la un eveniment din Insulele Baleare.    

De Cos a spus că băncile ar reacţiona probabil prin reducerea portofoliilor de credite, ceea ce ar atenua efectul asupra solvabilităţii, dar ar exacerba impactul economic.

”În orice caz, dacă secetele şi valurile de căldură ar deveni recurente, impactul lor negativ asupra solvabilităţii şi profitabilităţii sectorului bancar ar fi mai mare decât efectele pe termen scurt identificate în această analiză”, a spus el.

Constatările au făcut parte din rezultatele diferitelor lucrări de la Banca Spaniei.

De Cos, care este şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a spus că valurile de căldură şi seceta pot apărea simultan în mai multe ţări, prezentând riscuri suplimentare.

Luna trecută, BCE a sugerat că şi-ar putea face politica monetară mai ecologică, ca parte a unor noi eforturi de a lua în considerare schimbările climatice în activitatea sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. E un tandem aici: rezilienta si adaptare. Asa arata inceputul adaptarii. TRebuie sa schimbi din mers lucrurile. IAr rezilienta – sa poti prelua socurile schimbarilor vrute si nevrute, fara sa colapsezi.
    Sunt trei scenarii: sa nu schimbi nimic, mergi in virtutea inertiei si speri ca esti destul de dezvolttat ca sa ai solutii pe parcurs / sa treci printr-o catastrofa – totul cade ca un castel de carti si apoi revi de undeva / sau te adaptezi si inventezi alta forma de organizare. Cu cat treci mai repede peste frici/interese/ambitii/negari si pui problema asta in centrul politicilor tale de tara si de UE, cu atat mai bine.
    Mi-as dori ca politicienii dela noi, vazand ce se discuta in Spania, probabil vizitand si diaspora de acolo, sa isi gaseasca forta sa isi calibreze solutiile la realitatea asta.