G4Media.ro

Secetele şi inundaţiile actuale, un „preludiu” al viitorului, avertizează ONU

sursa foto: Unsplash/ redcharlie

Secetele şi inundaţiile actuale, un „preludiu” al viitorului, avertizează ONU

Secetele intense şi inundaţiile extreme care se înmulţesc în lume sunt un „preludiu” al evoluţiilor viitoare, deoarece schimbările climatice fac ciclul apei mai neregulat, a avertizat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, transmite Agerpres.

Cursurile de apă ale planetei au atins anul trecut un nivel de secetă fără precedent în ultimii 33 de ani, dezvăluie un nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), o agenţie a ONU.

„În contextul schimbărilor climatice, apa ne oferă un preludiu al evoluţiilor viitoare”, a tras alarma secretara generală a OMM, Celeste Saulo, într-un comunicat.

„Semnalele de avertizare se înmulţesc: asistăm la o intensificare a precipitaţiilor, a inundaţiilor şi a secetelor extreme, care au un impact grav asupra vieţilor, ecosistemelor şi economiilor”, a observat ea.

Anul 2023 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată, iar temperaturile ridicate şi lipsa generalizată a precipitaţiilor au contribuit la secete prelungite.

Cu toate acestea, inundaţiile s-au înmulţit pe planetă: evenimentele hidrologice extreme au fost favorizate nu doar de factori climatici naturali, în special de tranziţia de la condiţiile La Nina la un episod El Nino la mijlocul anului 2023, ci şi de schimbările climatice cauzate de activitatea umană, indică OMM.

„Creşterea temperaturii a accelerat ciclul hidrologic, care a devenit, de asemenea, mai neregulat şi mai puţin previzibil”, a explicat Saulo.

Consecinţele sunt multiple: „Deoarece o atmosferă mai caldă poate reţine mai multă umiditate, încălzirea globală creşte riscul de precipitaţii abundente”, în timp ce „în acelaşi timp, evaporarea accelerată şi uscarea solurilor agravează seceta”.

În consecinţă, „ne confruntăm cu situaţii din ce în ce mai dificile, în care apa este fie prea abundentă, fie insuficientă”.

În prezent, 3,6 miliarde de oameni au un acces insuficient la apă cel puţin o lună pe an, iar numărul lor ar urma să depăşească 5 miliarde până în 2050, conform ONU.

Raportul arată că debitul a circa 50% dintre cursurile de apă de pe glob a fost sub normal anul trecut.

Gheţarii se află, de asemenea, în prima linie a încălzirii globale: conform datelor preliminare pentru perioada septembrie 2022 – august 2023, aceştia au pierdut peste 600 gigatone de apă, cea mai gravă pierdere din 50 de ani de observaţie.

„Topirea gheţurilor şi a gheţarilor ameninţă securitatea apei pe termen lung pentru milioane de oameni. Totuşi, nu luăm măsurile urgente care se impun”, a avertizat secretara generală a OMM.

Organizaţia solicită alerte timpurii pentru toţi, pentru a proteja vieţile şi mijloacele de trai legate de apă, şi cere îmbunătăţirea cunoştinţelor şi partajarea datelor despre resursele de apă.

„Nu putem gestiona o problemă dacă nu măsurăm amploarea acesteia”, este de părere Saulo.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...