Secretar de stat din Ministerul Sănătății o acuză pe Clotilde Armand că blochează construirea Centrului de arsi grav din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că blochează construirea Centrului de Arsi Grav din cadrul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, care beneficiază de finanţare de la Banca Mondială. ”Facem apel la responsabilitate şi umanitate. Nu putem lăsa birocraţia să învingă când sunt în joc vieţi ale unor copii. Sănătatea copiilor noştri nu este un joc politic!”, afirmă Rogobete, transmite News.ro.
„Doamna Primar, lăsaţi pixul jos! Primarul USR al Sectorului 1, după ce a ţinut totul blocat cu o banală autorizaţie de demolare a unei magazii vechi de 40 de ani, REVINE ŞI BLOCHEAZĂ din nou construirea Centrului de Arsi Grav pentru Copii, cu FINANTARE DE LA BANCA MONDIALĂ! 15 paturi noi şi facilităţi moderne – o promisiune de 77 milioane de euro care a fost începută de Ministerul Sănătăţii după ce mulţi ani cei de-ai dumneavoastră NU AU FĂCUT NIMIC! Construcţia urmează să fie blocată din nou! Blocată fix din pixul doamnei Primar şi fără o motivare reală!”, a scris Rogobete pe Facebook.
El face un apel la responsabilitate şi umanitate.
”Doamna Primar, campania electorală NU înseamnă SACRIFICAREA COPIILOR ARŞI DE VII! Facem apel la responsabilitate şi umanitate. Nu putem lăsa birocraţia să învingă când sunt în joc vieţi ale unor copii. Sănătatea copiilor noştri nu este un joc politic!”, este mesajul secretarului de stat în MS pentru primarul Sectorului 1.
Conducerea Spitalului ”Grigore Alexandrescu” a adresat, la sfârşitul anului trecut, Primăriei Sectorului 1, o cerere privind emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru ”o modificare de temă în timpul executării lucrărilor de construcţii prin modificări exterioare şi modificarea anexelor tehnice în cadrul proiectului ”Realizarea corp nou şi pasarele, realizare copertină ambulanţă, modificare faţade şi lucrări de compartimentare în cadrul proiectului de construire centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentur o mai bună poziţionare şi conectare a departamentelor de urgenţă ATI şi Chirurgie”.
Primăria afirmă, într-un răspuns transmis marţi conducerii unităţii sanitare, că este necesară reluarea procedurii de autorizare.
Reprezentanţii Ministerului Sănătății susţin că, din 2014, de când a fost aprobat pe hârtie, proiectul Centrului de Arsi de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu a fost blocat în mandatul ministrului USR, Vlad Voiculescu, fiind deblocat în august 2023 în mandatul lui Alexandru Rafila, iar în octombrie 2023 au fost demarate lucrări de demolare în primă fază pentru a se putea începe construcţia propriu-zisă a centrului.
Prin decizia Primăriei Sectorului 1, proiectul reintră într-un impas major, fiind respinsă cererea de reautorizare a următoarelor obiective – gospodaria de apă, centrala electrică, copertina UPU, potrivit sursei citate.
”Toate acestea au fost autorizate în baza avizului de construire emis în iulie 2021, care a cuprins avizarea atât pentru centrul de arsi, cât şi pentru alte construcţii adiacente – gospodăria de apă, centrala electrică, clădirea fluide medicale, pasarele, copertina UPU, relocări de reţele etc. Întrucat a fost necesară o modificare de temă de proiectare – normală într-un proiect de construcţii -, proiectantul a depus la Primaria Sectorului 1 o nouă cerere de reautorizare doar pentru gospodaria de apă, copertina de la UPU şi centrala electrică. În mai 2023, în baza prevederii legii 50/1991 (art 17, para 15), a fost obţinută o nouă autorizaţie care nu a adus nici o modificare la autorizaţia iniţială (cu aceleaşi avize şi documentaţie tehnică). Au existat mai multe discuţii informale între proiectant şi direcţia urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 1 legat de documentele care trebuie depuse şi nu au fost aduse obiecţii legate emiterea autorizaţiei solicitate în decembrie 2023”, argumenează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Spitalul ”Grigore Alexandrescu” a fost notificat în urmă cu două zile că cererea de autorizare a fost respinsă, scrie News.ro.
Centrul de arşi de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu va avea 15 paturi dedicate marilor arşi, dar şi alte secţii specializate. Noul corp de clădire necesită o investiţie de aproape 77 de milioane de euro şi presupune demolări masive în curtea spitalului. Prima clădire care va fi demolată a fost construită în anul 1900 şi se află într-un stadiu avansat de degradare, al doilea corp de clădire care va fi demolat a fost construit în anii ‘30 – a fost închis în anul 2016, având un risc avansat de prăbuşire în caz de cutremur. Şi a treia clădire care va fi demolată este tot una foarte veche şi prezintă un grad avansat de degradare.
Pe lângă riscul seismic, riscul şi mai mare vine însă din zona birocratică şi a intereselor politice, edilul şi echipa de la urbanism luând decizia, fără o motivare, de a bloca continuarea lucrărilor.
Secţia pentru mari arşi de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală are termen de finalizare februarie 2025, la fel ca şi celelalte centre din Timişoara şi Târgu Mureş, adică la zece ani după tragedia din clubul Colectiv.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii