Secretar de stat din Ungaria, după ce au început lucrările la o grădiniță construită cu banii guvernului maghiar în Odorheiul Secuiesc: „Bazinul Carpatic înseamnă din ce în ce mai mult spaţiu educaţional unitar”
Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, Árpád János Potápi, a declarat sâmbătă după-amiază că Bazinul Carpatic înseamnă nu doar naţiunea maghiară unitară, istoria, limba, cultura unitară, ci şi spaţiul educaţional din ce în ce mai unitar, relatează agenția de presă ungară Hirado.
Afirmația a fost făcut în catierul Cserehát din Odorheiul Secuiesc, după ce a fost pusă piatra de temelie a grădiniţei care va fi construită cu sprijinul statului ungar.
În cadrul proiectului, coordonat de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), va fi construită o nouă clădire pe lângă grădiniţa existentă, “Ficánka”, care va oferi program prelungit şi masă pentru trei grupe. În curte sunt prevăzute un loc de joacă şi un teren de sport. Se estimează că investiţia va costa 492 154 de euro.
Árpád János Potápi a menţionat că, în cadrul programului Guvernului ungar de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, au fost renovate 713 grădiniţe maghiare şi au fost construite 179 de grădiniţe noi. Astfel, în Transilvania au ajuns peste 33 de miliarde de forinţi (8,2 milioane euro), cu care au fost construite 103 grădiniţe noi şi 376 au fost renovate.
Acesta a mai adăugat că programul a ajuns la cea de-a patra etapă şi va continua. Făcând referire la alegerile parlamentare de anul viitor din Ungaria, acesta a declarat că “Puteţi conta pe noi, iar noi contăm pe dumneavoastră”.
Zoltán Kallós, secretar de stat responsabil pentru învăţământul minorităţilor în cadrul Ministerului Educaţiei din România, a mulţumit Guvernului ungar pentru sprijinul acordat şi le-a dorit copiilor să poată petrece ani fericiţi, aici, în grădiniţa care urmează să fie construită, iar la rândul lor, şi copiii lor să vină tot aici.
Primarul Árpád Gálfi şi-a exprimat speranţa ca Ungaria să aibă şi în viitor un guvern conservator şi investiţiile transfrontaliere să fie continuate.
Cartierul Cserehát din Odorheiu Secuiesc a devenit cunoscut în Bazinul Carpatic în momentul în care Guvernul României, în anii ’90, a înfiinţat o mănăstire, un orfelinat şi un liceu românesc cu scopul de a schimba raporturile etnice, a amintit Zoltán Szász, preşedintele organizaţiei UCDMR Harghita. Acesta a menţionat că liceul românesc şi-a început activitatea cu câte o clasă, iar astăzi funcţionează cu câte trei clase paralele, majoritatea fiind copii maghiari.
“Noi nu vedem viitorul în asta”, a declarat cadrul didactic, care a subliniat importanţa consolidării instituţiilor şi a educaţiei în limba maternă.
În cadrul ceremoniei de sâmbătă, în piatra de temelie a fost amplasată şi o capsulă a timpului, în care, printre altele, au fost aşezate amprentele copiilor preşcolari.
Sursa foto: Facebook / Árpád János Potápi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii