G4Media.ro

Secretar de stat francez pentru afaceri europene: ”UE trebuie să aibă dialog…

sursa foto: Twitter/ Josep Borrell

Secretar de stat francez pentru afaceri europene: ”UE trebuie să aibă dialog periodic cu Rusia, rămânând fermi/ E nerezonabil să vorbim de zgomot de cizme când căutăm încă soluții diplomatice”

Franţa pledează pentru un dialog direct al Uniunii Europene cu Rusia asupra arhitecturii de securitate în Europa, a declarat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, relatează AFP.

Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor acestei alianţe din statele care au aderat la ea după 1997, discuţiile iniţiate pe 10 ianuarie neconducând până în prezent la niciun rezultat.

Rusia privilegiază această negociere cu SUA, ceea ce nemulţumeşte europenii, în rândul cărora încep să iasă la suprafaţă abordări diferite cu privire la o reacţie în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, fiind evidenţiată mai ales atitudinea ezitantă a Germaniei, a cărei economie are nevoie de gazele ruseşti.

”Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (…) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în acelaşi timp fermi”, a subliniat Clément Beaune în faţa presei.

În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că ”aceasta aminteşte de vremea Războiului Rece şi de confruntarea superputerilor” şi astfel poate încerca ”să divizeze” europenii.

”Ceea ce noi putem face este să rămânem uniţi, ca occidentali, să fim prezenţi, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu”, a deplâns oficialul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, un dialog între UE şi Rusia asupra ”unei noi ordini de securitate în Europa”.

În acest timp, observatori anglo-saxoni au exprimat temeri cu privire la diviziuni în rândul statelor membre ale NATO şi UE. ”Ar fi greşit să acţionăm unii împotriva altora. Diviziunea este cel mai frumos cadou pe care i l-am putea face Rusiei”, a avertizat Clément Beaune.

Pentru moment, Parisul şi Berlinul încearcă să ”reactiveze” medierea lor între Rusia şi Ucraina în formatul ”Normandia”, a explicat în continuare oficialul francez, vorbind despre ”iniţiative”, pe care nu le-a precizat, şi despre o nouă discuţie între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin ”în zilele următoare”.

Pe de altă parte, Clément Beaune consideră ”nerezonabil” să vorbim despre ”zgomote de cizme” ruseşti în Ucraina, atât timp cât calea diplomatică nu este încă epuizată. ”Mişcările de trupe, de tancuri, de camioane militare le vedem (…) Dar până la a spune ce vrea exact Vladimir Putin, ce vrea Rusia, aici trebuie să fim prudenţi. Nimeni nu ştie asta cu exactitate”, a remarcat oficialul francez.

”Ar fi nerezonabil să vorbim astăzi despre zgomote de cizme când căutăm încă soluţii diplomatice, pregătindu-ne în acelaşi timp pentru scenarii de fermitate”, a declarat Beaune, făcând referire la ameninţarea cu sancţiuni europene masive împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter/ Josep Borrell

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. UE va trăda in mod constant NATO si aliații SUA in Europa, aliați care apara intreaga UE intr-un posibil conflict. Ipocrizia europeana este dusă în aceste zile la rang de artă.

  2. Franta, puteti sa va luati naibii soldații si avioanele Rafale de pe teritoriul nostru si sa plecati acasa! Nu avem nevoie de simularea apărării voastre. Incep sa cred ca singurul prieten si aliat este SUA.

    • Ai exact atata minte cat o ceapa degerata. Dialogul nu se opreste, mai razboinic de internet. Nu se opreste niciodata. Se vede ca nu ai facut armata, ca nu ai tinut in viata ta o arma in mana.
      Te pregatesti de razboi (ceea ce fac Franta, Marea Britanie, SUA, etc) insa nu intrerupi dialogul. Exact ceea ce a spus/transmis C Beaume.
      Toti unul si unul, numai raboinici de internet, pe aici 😀

    • Mentalitate de vasal, Jay.
      Si cand amerlocii se vor satura de aerul carpatin, cine ne va fi urmatorul mare prieten?
      Ca din aia vechi nu cred ca vreunul va mai sta de vorba cu aia de pe malurile Dambovitei…
      Sa nu crezi ca rocada prietenilor nu se contabilizeaza in cancelariile cu greutate. (Amintiti-va ce a declarat dupa razboi Jukov.)
      Candva va veni si vremea decontului, ar fi naiv sa nu crezi asta.

  3. Germania și Franța – cele două loaze ale UE.

    • Noroc ca este Romania, razboinica de varf a Uniunii. Numai unul si unul, pe aici. Toti luptatori de soi, dai intr unul tipa doi 😀

  4. Mon ami ! Nu vorbim de zgomot de cizme ! Vedem sute de mi de CIZME RUSESTI ADUNATE – de ce oare ? – la granita cu Ukraina !!!! Inteleg ca biata Franta de la Carol cel Mare si Napoleon – ambii nefiind francezi – n-a avut nici un conducator de anvergura si martca ! Asa ca bine ar face sa taca dreaq din gurita ! Ca – la ora actuala cand Putin face acelas joc ca al lui Hitler in 1938-39 NUMAI americanii mai pot sa ne salveze (cum au salvat Franta si in Primul si in al Doilea Razboi Mondial ! Ca de Germenia – chiar si Franta ….. Dumnezeu sa ne apere !

    • Mai razboinicule, cine mama naibii ameninta Romania, in afara de romani? Mortali sunteti voi, astia, cei cu istoria invatata de pe bloguri 😀 Nu America a „salvat” Franta in 1ul razboi mondial. Insa Franta, a salvat America, in razboiul de independenta. Puneti naibi mana pe carte si invatati istoria.

  5. „să vorbim de zgomot de cizme când căutăm încă soluții diplomatice…”

    Soluți diplomatice, la ce?!

    Rusia atacă un stat suveran membru ONU și celelalte state se gândesc diplomatic cum să negocieze soluții… De ja Rusia se află în câștig.

    Căutați soluții după ocuparea ueni părți din ce în ce mai din Ucraina, până cțnd Rusia va ajunge la frontierele statelor occidentale.

    Situația actuală era cu totul previzibilă când Occidentul a cerut dezarmarea nucleară a Ucrainei, garantându-i securitatea .