G4Media.ro

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va merge în China în următoarele…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Secretarul american de stat, Antony Blinken, va merge în China în următoarele săptămâni, a anunțat un oficial american

Secretarul american de stat, Antony Blinken, se va deplasa în China pentru discuții în următoarele săptămâni, a declarat marți un oficial american, la câteva luni după ce a renunțat la o călătorie planificată din cauza unui balon suspectat de spionaj chinezesc care a traversat Statele Unite.

Oficialul nu a dat detalii cu privire la momentul ales, scrie Reuters.

Departamentul de Stat nu a confirmat niciun plan. „Nu avem nicio călătorie pe care secretarul să o anunțe; așa cum am spus anterior, vizita în Republica Populară Chineză va fi reprogramată atunci când condițiile o vor permite”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct Vedant Patel.

Bloomberg News a raportat prima dată vizita planificată. Cel mai înalt diplomat american a amânat o vizită la Beijing în februarie, după ce balonul a survolat situri militare sensibile înainte de a fi doborât de armata americană.

Balonul, despre care Beijingul neagă că ar fi fost o navă guvernamentală de spionaj, a zburat timp de o săptămână deasupra Statelor Unite și Canadei.

Administrația Biden a făcut presiuni pentru a intensifica legăturile cu China, în condițiile în care legăturile dintre cele mai mari două mari economii ale lumii s-au deteriorat din cauza unor probleme care variază de la Taiwanul guvernat democratic, pe care China îl revendică ca fiind al său, până la activitatea militară din Marea Chinei de Sud.

Dar criticii au pus la îndoială deschiderile SUA față de China, susținând că deceniile trecute de relații dintre cele două țări nu au reușit să schimbe comportamentul Beijingului.

Cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat pentru Asia de Est, Daniel Kritenbrink, s-a aflat săptămâna aceasta la Beijing pentru discuții cu omologii chinezi, o vizită considerată un pas spre o posibilă călătorie a lui Blinken. Cele două părți au avut un ton optimist, convenind să mențină liniile de comunicare.

Întrebat de reporterii de la Beijing dacă Blinken va vizita în curând, Kritenbrink a spus: „vom vedea”. Statele Unite „lucrează din greu” pentru a gestiona relația cu China, a spus el.

Sosirea lui Kritenbrink la 4 iunie a coincis cu cea de-a 34-a aniversare a represiunii din 1989 a trupelor chineze asupra demonstranților din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul acesteia, despre care grupurile de apărare a drepturilor spun că a ucis sute, dacă nu mii, de protestatari.

Administrația Biden a respins orice semnificație în spatele datei sosirii sale, dar unii parlamentari republicani și supraviețuitori ai Tiananmen au criticat momentul ales, susținând că dorința SUA de a purta discuții cu oficialii chinezi diluează pozițiile americane.

Reuters a relatat în luna mai că Departamentul de Stat a amânat sancțiunile legate de drepturile omului, controlul exporturilor și alte acțiuni sensibile pentru a încerca să limiteze daunele aduse relației dintre SUA și China după incursiunea balonului chinezesc suspectat de acțiuni de spionaj.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...