Secretarul britanic al apărării cere BBC să respecte legea și să-i numească pe cei din Hamas teroriști / Atmosferă „tensionată” la radiodifuzor / Se adâncește disputa privind atrocitățile din Israel
BBC și alți radiodifuzori ar trebui să respecte „legea” și să descrie Hamas ca fiind o organizație teroristă, a declarat Grant Shapps.
Într-un interviu combativ cu BBC, secretarul apărării a acuzat corporația că nu este „deosebit de interesată” de „teroriștii Hamas”, relatează The Times.
Cu toate acestea, el a fost provocat vineri de Mishal Husain, prezentatorul emisiunii Today de la BBC Radio 4, care l-a întrebat pe Shapps dacă „a văzut vreun reportaj la BBC despre atrocități, morți, răniți [și] supraviețuitori?”.
Shapps i-a spus că este „destul de clar” că Hamas este implicat în activități teroriste și că a fost „destul de surprinzător să nu auzi că nu a fost numit astfel”.
El a sugerat că BBC ar trebui să urmeze exemplul guvernului în a descrie Hamas ca fiind un grup terorist, deoarece a fost interzis oficial prin lege. „Atunci când parlamentul face o lege, aceasta este legea, iar organizația în cauză este teroristă”, a spus el.
Rishi Sunak a declarat că este „de datoria” BBC, în calitate de radiodifuzor național al Marii Britanii, să se refere la Hamas ca fiind terorist.
BBC refuză să revizuiască orientările care îi împiedică pe jurnaliști să califice masacrele din Israel drept „terorism”, în ciuda presiunilor politice.
John Simpson, editorul veteran al BBC pe probleme mondiale, a susținut că, dacă ar face acest lucru, corporația ar „lua partea”.
Cu toate acestea, premierul a declarat că Hamas este o organizație teroristă în conformitate cu legislația britanică. El consideră că ar trebui să fie descrisă ca atare.
O sursă din cadrul No 10 a declarat: „După cum a spus premierul în repetate rânduri, Hamas nu sunt militanți, ci teroriști. Este de datoria radiodifuzorului nostru național să recunoască acest fapt”.
Sunak a descris în repetate rânduri Hamas ca fiind teroriști. El a declarat săptămâna aceasta: „Nu există două părți în aceste evenimente. Nu se pune problema de echilibru. Eu sunt de partea Israelului. Oamenii care susțin Hamas sunt pe deplin responsabili pentru acest atac. Ei nu sunt militanți. Ei nu sunt luptători pentru libertate. Ei sunt teroriști”.
Noah Abrahams, în vârstă de 22 de ani, reporter sportiv independent la BBC Radio Derby, a declarat că nu va mai lucra cu postul de radio din cauza faptului că acesta nu a numit Hamas teroriști.
El a declarat pentru TalkTV: „Am principii morale și mă țin de ele. Cuvintele „justificat” și „nejustificat” au fost aruncate în jurul valorii de mult de la sfârșitul săptămânii și cred că refuzul BBC de a folosi terminologia corectă este nejustificat.
„Terminologia și cuvintele, atunci când sunt neglijate, au puterea de a alimenta ura, au puterea de a pune combustibil pe foc.
Dezbaterea privind modul de descriere a Hamas a provocat „agitație” în cadrul diviziei de știri a BBC, personalul de rang înalt exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că îndrumările sale sunt adecvate scopului.
Un editor senior a declarat că au existat discuții pe această temă în ultimele zile, descriind situația ca fiind „tensionată”.
Persoane din interior au declarat că este foarte puțin probabil ca directorii BBC să se răzgândească în privința utilizării termenului de terorist, chiar dacă criticile sunt „incomode”.
„Chiar dacă au considerat că politica trebuie modificată, nu cred că o pot face acum”, a declarat un fost director.
Îndrumările editoriale privind utilizarea termenului terorist au fost analizate în mod repetat în ultimii ani, pe fondul presiunilor interne și externe.
Executivii au luat în considerare orientările editoriale după atacul Charlie Hebdo din 2015 de la Paris și atentatele din 2005 de la Londra, comise de extremiști islamiști.
Cei implicați în astfel de discuții au spus că singura formulare adecvată disponibilă pentru a menține imparțialitatea BBC a fost atribuirea calificativului de „terorist” altcuiva.
Buletinele recente ale BBC au făcut referire la „Hamas, grupul terorist interzis”.
Surse din cadrul BBC au recunoscut că, din cauza dimensiunii corporației, au existat adesea probleme în ceea ce privește respectarea consecventă a orientărilor sale, unele evenimente fiind descrise în mod clar ca fiind teroriste.
O fostă persoană de rang înalt din cadrul BBC a declarat că folosirea cuvântului „militant” pentru a descrie atacurile comise de Hamas „nu le face dreptate”.
„Motivația BBC cu privire la limbajul său este bună, onestă și decentă, dar, având în vedere ce s-a întâmplat, nu face decât să o igienizeze”, a declarat acesta.
Cinci avocați de renume au declarat că BBC „ia partea” Hamas prin faptul că a numit organizația militanți și nu teroriști. Lordul Polak KC, președinte de onoare al organizației conservatoare Prietenii Israelului, Lordul Wolfson of Tredegar KC, fost ministru al justiției, Lordul Pannick KC, un avocat de profil care a acționat împotriva guvernului în legătură cu Brexit, Lord Grabiner KC și Jeremy Brier KC au scris către Ofcom, autoritatea de reglementare.
Aceștia au acuzat BBC că a renunțat la imparțialitate, refuzând să folosească cuvântul „teroriști” pentru a descrie Hamas și alegând în mod deliberat să o descrie în termeni mai simpatici.
Sursa: The Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii