Secretarul de stat american, Antony Blinken, își exprimă speranța rezolvării crizei cu Turcia, după recunoașterea genocidului armean, dar evocă posibilitatea sancțiunilor pentru Ankara
Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a exprimat miercuri speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Turcia, în pofida recunoaşterii americane a genocidului armean, evocând, totuşi, din nou posibilitatea sancţiunilor dacă Ankara persistă să utilizeze un sistem rusesc de apărare aeriană, notează AFP.
Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea unui milion şi jumătate de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei care l-a convocat pe ambasadorul american în semn de protest.
Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de mulţi istorici, dar este contestat vehement de Turcia.
Antony Blinken a subliniat că Joe Biden i-a semnalat telefonic intenţia sa omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a evita orice „surpriză” şi a fost de acord să-l întâlnească în iunie cu prilejul unei reuniuni NATO.
„Trebuie să dăm dovadă de respect faţă de Turcia exprimându-ne dezacordurile clar, direct, sincer, şi ne aşteptăm la acelaşi lucru din partea Turciei”, a spus şeful diplomaţiei americane, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist turc în cursul unei mase rotunde privind libertatea presei în lume.
„Sper cu adevărat că vom putea găsi o rezolvare pozitivă”, a adăugat el, îndemnând cele două ţări „să lucreze împreună şi să aprofundeze cooperarea lor”.
Relaţiile noii administraţii Biden cu Turcia au fost tensionate de la bun început, democratul numind-l în trecut „autocrat” pe Erdogan şi Washingtonul reproşând Ankarei, membru NATO, cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 de la Rusia, principalul adversar al Alianţei.
Statele Unite au cerut în repetate rânduri Turciei să abandoneze S-400. Congresul SUA a adoptat chiar o lege în acest sens în 2017, impunând sancţiuni împotriva naţiunilor care cumpără cantităţi „importante” de arme ruseşti.
„Suntem obligaţi” de această lege, a amintit miercuri Antony Blinken, „şi o vom respecta în viitor”.
El a precizat că eventualele sancţiuni se vor adăuga la măsurile foarte ţintite impuse de fostul preşedinte Donald Trump în decembrie împotriva agenţiei guvernamentale turceşti însărcinate cu achiziţiile de armament.
Antony Blinken a estimat că sistemul rusesc de apărare antiaeriană furnizează Moscovei „venituri, acces şi influenţă”.
„A cumpăra S-400 reprezintă o ameninţare pentru securitatea tehnologiei şi personalului militar al Statelor Unite şi aliaţilor lor, iar aceasta slăbeşte coeziunea alianţei”, a spus el.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Twitter/ Antony Blinken
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu