G4Media.ro

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Trebuie două săptămâni cu infectări în descreștere…

sursa foto: Pexels

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Trebuie două săptămâni cu infectări în descreștere pentru alte măsuri de relaxare/ Nu este periculos să ne întâlnim maximum trei persoane, cu măști de protecție și doi metri distanță

Horațiu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, sâmbătă după-amiază la Digi24, că nu este periculos dacă românii se vor întâlni, după 15 mai, în grupuri de maximum trei persoane, dacă acestea vor folosi măști de protecție și vor păstra doi metri distanță între ei.

Totodată, Moldovan a precizat că măsurile de relaxare vor fi introduse treptat, cu prudența evitării aglomerărilor și cu interdicția evenimentelor publice:

”Nu avem de-a face cu o explozie a cifrelor de infectări, ceea ce este un lucru bun. Oamenii au înțeles, în cea mai mare parte au stat acasă, s-au evitat zonele aglomerate. Dacă vorbim despre gestiunea pacienților în spitale, trebuie să precizez că gestiunea a fost făcută judicios, cu spitale împărțite în trei faze, am separat cursurile epidemiologice, pacienții covizi nu s-au întâlnit cu cei non-covid, în cea mai mare parte (…) Lucrurile se discută de la un moment la celălalt, zilnic, și așa cum a declarat și ministrul Sănătății, măsurile de relaxare vor fi ponderate și nu bruște. Vom permite deplasarea individuală dar cu prudența de a evita aglomerările, nu vom permite aglomerări și evenimente”, a mai declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Horațiu Moldovan a mai declarat că va fi nevoie de cel puțin două săptămâni cu cifre în descreștere ale infectărilor pentru ca autoritățile să fie convinse că pot fi luate și alte măsuri de relaxare:

”Cele mai importante sunt cazurile noi de infectări, de la zi cu zi, să fie constant descendente, zilnic, timp de mai mult de o săptămână, cel puțin două. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom păstra restricțiile”, a mai spus secretarul de stat.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Uite unul cu o declaratie de bun-simt. Credeam ca a disparut de tot trasatura asta din guvern, indepartata de prostie.

    • „două săptămâni cu cifre în descreștere ale infectărilor”

      Simplu de realizat, sa testeze din ce in ce mai putin si or sa reuseasca 🙂

      Sau eventual sa mai se uite prin zona sa vada ce fac altii si cum masoara altii ..

      Daca asta este dintre cei destepti atunci … raman la cules capsuni .

    • Într-adevăr, informațiile oferite de dl Horațiu Moldovan, un reputat virusolog și epidemiolog, sunt binevenite.

      Experiența domniei-sale amplă în domeniul bolilor infecțioase și a răspândirii acestora este, fără îndoială, salutară atât pentru factorii de decizie din Ministerul Sănătății, care se pot sprijni pe competența dânsului, mai degrabă decât pe cea a cercetătorilor de la Institutul Cantacuzino, cât și pentru cetățenii români, care acordă timp pentru a-l asculta.

    • De ce nu folosesc tratamentul cu olasma. Azi pot fi tratati in romania pana la 25 000 de pacienti. De ce nu fac asta?

  2. sunt un trol rus , si mi-ar place sa traiesc in coreea de nord , dar sa ma lase sora lui kim sa imi
    pastresc carciuma si sa pot posta halucinatii pe facebook cum fac aici
    totul este o minciuna ne tin in case degeaba

    • Dc nu informezi si guvernele din Italia,Spania,Marea Britanie,Franta etc. daca tot esti atat de destept.

  3. Horatiu Moldovan este in primul rand medic. Specialitatea : chirurg cardiovascular.
    Ceea ce spune este de bun simt. Trebuie vazut cum evolueaza rate de imbolnaviri/decese.

    • Fără îndoială, pentru guvernul României și pentru Ministerul Sănătății este o evoluție îmbucurătoare. Eram obișnuit să-i aud vorbind la TV pe d-nii Tudor Ciuhodaru și Adrian Streinu-Cercel, spunând banalități „de bun simț” și cu parfum politic.

      Acum, ascultăm cu interes un chirurg cardio-vascular vorbind despre epidemiile virale. Asta, după ce cu vreo 10 zile în urmă a declarat doct la TVR că pentru România a fost calculată o rată optimă de testare de 3.000 la un milion de cetățeni (nu a spus și nimeni nu știe cum s-a calculat).

      Astăzi testăm peste 9.000, de trei ori mai mult, iar statisticienii, epidemiologii și cei cu „bun simț” matematic elementar, explică faptul că 0,9% este infim pentru a afla câți români au fost infectați cu SARS-CoV-2.

  4. Mda! La mine in spatele blocurilor, de când a început vremea frumoasa si soarele, in fiecare zi, sunt cel puțin 20 de persoane cu copii – aceștia se joacă, stau pe pături, adulții beau bere sau barfesc! Nu era așa ceva nici înainte de gripa asta. Singurul lucru care i a ținut in casa, a fost vremea urâta! Atât! Politia nu poate vedea sau intra cu mașina după blocuri. Nu sunt „votanți PSD”, sunt oameni din toate categoriile. Sincer, declarația domnului doctor ar fi ok, poate, daca am trai in Suedia .”3 cu masca la 2 m” :))), la noi, mi se pare așa de nefirească, nenaturală, nu știu cum sa zic, pe marea majoritate ii doare ‘n cur, e evident! In fine, ce o fi, o fi, cu cât o vom face mai repede, cu atât vom scăpa mai repede de ea (si de unii dintre noi, evident).

  5. Sa-mi explice mie cineva, daca avem atatia specialisti care este probabilitatea de a ma infecta daca ma duc in aer liber, la un gratar cu 10 prieteni si daca pastrez o distanta decenta de 1-2 m intre noi. De ce nu ni se spune ca virusul este de aproape imposibil de „ratat” daca sunt in aceeasi incapere cu cineva infectat timp de 8 ore pe zi chiar daca intre noi sunt 10 m distanta? Mici amanunte pe care virusologii lui pește nu ni le spun. De bun simț este sa gandim. Virusul nici macar nu este viu si singurul lucru care-l protejeaza este o membrana subtire si extrem de fragila dintr-o grasime. Daca nu e in corpul uman, atunci rezistenta lui depinde de rezistenta invelisului său, care se distruge usor cu sapun, spirt, clor si orice dezinfectant care distruge grasimile. Printre inamicii virusului se numara si soarele. Lumina solara il termina destul de usor. Prin urmare, a sta afara este mult mai benefic decat inchis in casa, mai ales daca pe langa noi e vreun bolnav.

    • Fuck, abia acu’ ne zici, gata … ies afara cu trotina

      La fotbal nu te pricepi ? bate Dinamo sambata sau nu ?

    • Nu știu pe unde ești, tu dar aici, București, Timpuri noi, e plin de oameni cu trotineta.

    • Si cine se aștepta la asta? Au avut grijă de noi, de două luni să ne toace mărunt cu toate informațiile nasoale despre virus, nu ma aștept sa i poata face cineva sau ceva rau lui SARSCOV 2! Politicienii și presa au menținut încontinuu o atmosferă de sfârșitul lumii. Oricum nimeni nu știe nimic, nici BBC ul , nici aia citați de ei. Dacă te iei după doctori se pare că singura soluție viabilă e să stai în casă doi ani până trece intr un fel sau altul. Și dacă se poate ei să aibă spitalele goale… poate sa si meargă in concediu la vara, cum le place lor – cu masca la 2 m unul de altul!

  6. Dar să lucrăm 25 într-un birou e periculos? Presupun că nu, din moment ce înțelegem că numai distracția aduce virusul. Nu și munca! 25 de oameni (sau mai mulți) într-un birou nu e tot o “întâlnire”? Doar dacă ne întâlnim peste 3 persoane punem sănătatea cuiva în pericol?