G4Media.ro

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: ”Nu se privatizează programele naționale de sănătate/…

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: ”Nu se privatizează programele naționale de sănătate/ Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private”

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, duminică, la Digi24, că posibilitatea ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate nu reprezintă o ”privatizare” a acestor programe, ci va da posibilitatea pacienților să beneficieze de servicii prestate de sectorul privat care vor fi ulterior decontate.

”Nu se privatizează nimic. Programele naționale au fost accesibile și până acum, este vorba de o liberalizare a lor. Sunt măsuri menite să pună pacientul în centrul sistemului,  în niciun caz să-l limiteze. Pacienții se vor putea îngriji și în spitalele private, fără coplată”, a declarat Horațiu Moldovan.

Acesta susține că spitalele private din România au, însumat, 7.000 de locuri care ar trebui să devină accesibile pacienților, iar serviciile de care vor beneficia aceștia vor fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Nu limităm accesul, îl deschidem (…) Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private”, a spus secretarul de stat.

El a argumentat că unele proceduri medicale, precum operațiile robotice, pot fi realizate în momentul de față doar în unități spitalicești private.

Ziarul Libertatea a scris, sâmbătă, că Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern prin care spitalele private puteau accesa fonduri din programele naționale de sănătate doar în măsura în care nevoile nu puteau fi asigurate de către spitalele de stat.

Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere). Dacă nu își permite să dea acești bani, poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat, scriu cei de la Libertatea.

Foto: Horațiu Moldovan/ Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Avem programe de sanatate? Eu stiu numai unul, ala in care ajungi pe targa la Floreasca si afli cat mai repede cui sa-i dai spaga, ca sa nu te dezinfecteze cu apa de ploaie.

  2. L-am văzut la TV, admir subtilitatea prezentării, stimă. Cum rămâne însă cu metodă științifică și vânzarea de „medicamente ” homeopate? 🙂

  3. Partea mai discutabilă constă în aceea că în spitalele private este mai mare tentația unor decontări fictive, situație de notorietate chiar cu spitalul din care provine actualul ministru al sănătății.

  4. Spre corecta informare a dumneavoastra, Programele Nationale de Sanatate Curative se deruleaza de ani de zile si prin unitatile sanitare cu capital privat.
    Cum credeti ca ar fi aratat peisajul fara Centrele de dializa private- cu conditii incomparabile cu Centrele publice, fara centrele oncologice, hematologice si de radioterapie private – asta doar ca exemplu.
    Secretul este in formularea ” fara coplata”, modificare absolut necesara, pentru ca, nu stiu daca va amintiti, guvernul PSD a introdus in vara coplata pentru serviciile efectuate in unitatile sanitare private si care depaseau nivelul decontarii efectuate de casele de asigurari.
    Acum, doar se drege busuiocul.

  5. De ce acele servicii nu sunt facute de spitalele de stat ? Pentru ca nu le-ati contruit ? Unde sunt cele x spitale regionale ? Nu imi place idea cu decontarea catre spitale private. Puneti mana si faceti spitale de stat. Bani sunt din fonduri europene, doar incompetenta si reaua credinta au facut sa nu le avem pana acum.

    • Eu cred ca e normal ca un serviciu sa se poata deconta de catre casa de sanatate, atat catre un spital de stat cat si catre unul privat, atata timp cat se stabileste un tarif.
      Daca nu se intampla asa, spitalele de stat vor trata in continuare pacientii ca si cum serviciile lor sunt gratuite… din mila lor.
      Prefer sa suport diferenta din buzunar, in functie de serviciile suplimentare, daca un spital privat are posibilitatea sa deconteze partea stabilita in pachetul subventionat de CNAS.
      Acesti bani nu sunt un drept al spitalului, sunt ai pacientului, sunt platiti deja de catre noi toti. Ei trebuie directionati catre cine efectueaza servciile medicale, nu doar catre anumite spitale.
      Spitalul – de stat sau privat – trebuie sa faca eforturi sa-i obtina, oferind servcii de calitate si atragand „clienti-pacienti”, nu tinandu-i la poarta cu caciula-n mana si plicul la indemana.

  6. Si cine o sa decida tarifele dupa care o sa se faca decontarea catre CNAS? Secretarii din ministerul sanatatii, care lucreaza sau care au actiuni in clinicile private?
    Or sa puna din pix ce sume vor ei, iar catre spitalele de stat vor ajunge din ce in ce mai putini bani.
    https://www.sanador.ro/medic/465

  7. Asa functioneaza in lumea civilizata: contributia pt asigurarea medicala mi se trage, prin lege, direct din salariul brut. Ca pacient am dreptul sa mi aleg atat casa de asigurari cat si spitalul la care ma tratez, fie el de stat sau privat. Am suportat o interventie care a costat cateva zeci de mii de eur, nu am scos din buzunar decat cardul de sanatate, interventia respectiva fiind efectuata la o clinica privata. F simplu!

  8. E foarte corect!
    Fiul meu a ajuns de 2 ori la Spital privat, 2 operatii scumpe, PLATITE de el INTEGRAL, desi el plateste Sume uriase Luna de Luna Contributie la Sanatate!
    Pentru ce le plateste, cat timp el NU merge in Spitalele publice, adevarate focare de infectie si PERICOL pentru Sanatate si bataie de joc la adresa pacientului?!
    Cat timp Spitalele publice in marea majoritate NU ofera Conditii sigure de asistenta medicala, Romanii merg la Spitalele private, care au ajuns la Cifre de afaceri uriase, insa bietii romani trebuie sa PLATEASCA INTEGRAL asistenta medicala de la Privat, desi ei Contribuie Luna de Luna la CAS, la gaura neagra numita CAS!!!
    Oare ce FACE Statul roman cu BANII adunati din aceste Contributii, CUM ii Adminsitreaza?
    PROST, dezastruos chiar!
    Cred ca e firesc, cred ca in toata lumea civilizata e asa!

    • @lili fiul dvs plateste sume uriase la bugetul de sanatate cu scop de solidaritate sociala fata de cei defavorizati. Fiul tau nu este un biet roman, daca are acesti bani.

    • Geo, comunistu’!
      Si ce, daca e bogat trebuie sa nu beneficieze de asigurare de stat, in caz de nevoie ?
      Tocmai, ca, la o adica ar trebui sa fie privit cu mai mult respect, ca un contribuitor important.
      Subiectul discutiei, insa, este daca spitalele private pot sa ofere servicii decontate de casa de asigurari.
      Tarifele sunt deja batute in cuie, ca si lista serviciilor decontate. La spitalul / policlinica privat/a iti face socoteala cat trebuie sa platesti peste valoarea decontata de casa de asigurari. Ce-i asa de rau? Nu se ia din dreptul nimanui.
      Numai ca, prin mentinerea monopolului de stat se mentine si mentalitatea asta ca pacientul trebuie umilit si bestelit de toti angajatii spitalului de stat; fiindca el primeste „pomana” de la ei, prin mila lor.
      Iar pacientul habar nu are: ce sume descarca din bugetul cas spitalul respectiv, care il priveste ca pe un gunoi, pentru fiecare chestie pe care i-o scrie in fisa de internare … si nici unde se duc acesti bani.

    • @GeoDaDume: Eu nu am spus ca fiul meu e un biet roman…cititi mai bine… eu am vrut sa spun ca mi se pare firesc in cazul Asiguratilor la CNAS care merg la Spitalele private, ca Sumele pe care ei le platesc in Spitalele private sa fie acoperite partial din Bugetul de la Sanatate, cel putin cu Alocarea per bolnav, pe care o Asigura in Spitalele de Stat pentru Asitenta respectiva(tratamente, analize, operatii…)!
      Nu vi se pare corect?!
      La fel, nora mea a nascut in Spital privat, NICI 1 Leu de la Casa de sanatate, a platit INTEGRAL, desi si ea plateste sume uriase la CASS!
      De ce platesc ei Contributiile la CASS, cand nici 1 LEU nu le-a platit Statul roman cand au avut nevoie?!!!

  9. @GeoDaDume: Am uitat sa va intreb: ce „solidaritate sociala” e atunci cand NU stim UNDE se duc BANII, cand BANII de la Sanatate ajung intr-un sac fara fund si NU stim CUM si pe CE se cheltuie!
    Acte d-astea de „solidaritate sociala” cand NU stim unde se duc BANII dati Statului, sa FACA Statul roman, ineficient, corupt si cel mai prost Adminsitrator, desi fiecare dintre cei care se ocupa cu asta isi Adminsitreaza foarte bine finantele proprii!!!
    NU sunt de acord ca e „solidaritate sociala” cand vine vorba despre modul in care gestioneaza Statul roman Finantele Tarii!
    DEZASTRUOS, NU merita BANII nostri!

  10. @Inapasevedeinvers nu sunt comunist prietene. Nu am zis ca, daca e bogat, nu ar trebui sa benefiecieze de asigurare dupa nevoi. El beneficia, doar ca nu vroia sa stea la coada cu toti cetatenii de rând.
    Esti tare ca subliniezi o parte o problemei, pacientul nu e periat (tratat cu mai mult respect) cand ajunge la spitalul de stat, mai ales pentru ca e un contributor important.
    Spitalele de stat, asa cum sunt ele cu servicii medicale slabe, sunt f aglomerate. Daca or sa li se taie din finantare, ghici ce o sa se intample? Omul de rand nu va mai avea acces la servicii medicale, pentru ca la privat sigur nu va avea acces. Iti garantez eu ca „coplata” de la privat va fi mult mai mare decat „spaga” plus extra chestii pe care trebuie sa le cumperi cand te tratezi la stat.
    Asta in conditiile in care PNL spune ca nu va restrange accesul cetatenilor la servicii medicale de stat. Si uite asa la toamna or sa castige alegerile cu >40% partidul care o sa promita servicii medicale pt toata lumea (PSD 2 ?)
    @lili ai zis „insa bietii romani trebuie sa PLATEASCA INTEGRAL asistenta medicala de la Privat” deci v-ati referit la fiul dvs.
    Nici eu nu sunt de acord cu solidaritatea sociala, dar asta e Romania.

  11. GeoDaDume… nu stiu de cand suntem prieteni dar, in fine…. bine ca nu suntem dusmani.
    Aia cu tratamentul preferential era o gluma pe care nu ai intees-o.
    O data ce zici ca spitalele de stat au servicii slabe pentru ca sunt supraaglomerate, spui ca banii pe care ii primesc de la Casa, pentru serviciile prestate sunt utilizati aiurea.
    Daca n-am zis-o, o repet: spitalele incaseaza bani de la Casa in raport cu numarul de pacienti, ore asistenta medicala, proceduri, etc. Nu se face un „proces verbal de predare-primire „cu pacientul pentru costul asistentei medicale si tot ce include aceasta, astfel incat pacientul nu vede decat ca a fost tratat pe banii statului, (motiv pentru care trebuie sa fie „recunoscator”) ceea ce nu e adevarat – in realitate sunt banii contribuabililor, administrati de stat.
    Daca au prea multi pacienti, asta este solutia: sa mai lase si la spitalele private – in acest caz, nu vor primi nici banii pentru acestia. Acesti bani sa mearga dupa pacient. Mai sunt si pacienti care isi permit sa plateasca servicii suplimentare, de ce acestia trebuie sa fie penalizati prin reducerea unor drepturi. Indirect contribuie si la crestera bugetului casei de asigurari, platindu-le salariile celor din privat.
    Pentru finantare (de la buget) este alta discutie; n-au decat sa se laude psdistii ca au construit nustiucate spitale, daca zici ca au „finantat”. Spitalele private se descurca cu finantarea, gasindu-si alti sponsori mai de incredere decat statul roman, inclusiv fonduri UE pe care statul roman e prea „mandru” sa le acceseze.
    PS1. Am fost beneficiarul unor servicii medicale in doua spitale de stat (intr-unul dintre acestea m-am simtit cu adevarat respectat si ca persoana si ca pacient , si in celalalt m-am simtit tratat ca ultimul gunoi, noroc ca asta afost intai, ca sa nu raman traumatiat 🙂 … deci e vorba SI de oamenii care sfintesc locul) si unul privat, unde nu s-a pus niciun moment problema: „oare am dat destul” ? problema omniprezenta si stresanta in spitalul de stat. Am platit „pe deviz” asa cum a iesit din calculator, cu cardul.
    PS2. Sa nu crezi ca la spitalul de stat este totul gratuit si platesti in plus numai „platile informale”. Toate investigatiile suplimentare sau care nu sunt pe lista oficiala aprobata, se platesc. Daca nu, nu se fac!! Un exemplu: Astepti minim 12 luni pe hol pentru inca un RMN pentru ca nu se deconteaza decat 1 la 12 luni
    PS3 Unde a scris @lili ca vrea sa i se plateasca integral spitalizarea la privat?