Secretarul de stat Mihai Chirică, acuzat că a exercitat presiuni asupra prefectului Speranța Cliseru pentru a aproba ordinul de intervenție în forța/ Jandarmeria, acuzată că a falsificat ora
Parchetul General îl acuză pe Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne, că uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august. Pe de altă parte, procurori acuză jandarmeria că a falsificat ora la care prefectul Capitalei a aprobat intervenția, fiind consemnată în mod nereal ora 23.11. Amintim că prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a declarat că a aprobat ordinul de intervenție după miezul nopții.
Redăm pasajele relevante din comunicatul Parchetului General
”În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă. (…)
Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”
Comisarul şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.
Un număr de 770 de plângeri penale au fost înregistrate până luni la Secţia parchetelor militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că sunt încă documente care trebuie declasificate în dosarul referitor la modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului.
“Mereu sunt documente care sunt solicitate pentru a se clarifica toate lucrurile, (…) Avem încă documente care trebuie declasificate”, a precizat Lazăr. El spune că acest lucru îngreunează ancheta. “Evident că este mai dificil, dar eu zic că până la urmă ele vor fi declasificate”.
Pe data de 25 august, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat la anunțul ministrului Tudorel Toader că va declanța procedura de evaluare a sa, acuzând ”o acțiune de destabilizare a Ministerului Public” și precizând că tema protocoalelor, invocată drept pretext pentru revocarea sa, este una falsă.
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii