Secretarul de stat pentru politici naționale în cancelaria lui Viktor Orban: Bazinul Carpatic este unitar când e vorba de educație sau cultură. Nu putem ignora că o treime a națiunii maghiare nu trăiește în interiorul frontierelor naționale
Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politici naționale în cancelaria premierului Viktor Orban, a declarat marți că ”bazinul carpatic este unitar când e vorba de educație sau cultură, tendința fiind aceeași și în domeniul social și al sănătății”, transmite agenția de stat a Ungariei hirado.hu.
Secretarul de stat a evidenţiat că guvernul ungar trebuie să se ocupe tot timpul de politicile naţionale, de 101 de ani încoace, de când frontierele ţării nu coincid cu cele ale naţiunii: ”Guvernul şi Parlamentul ungar, politica ungară în ansamblul ei trebuie să îşi asume şi reprezentarea intereselor maghiarilor care trăiesc în Bazinul Carpatic sau în diaspora”, a precizat Árpád János Potápi.
În opinia sa, “atunci când ne gândim la legislaţie, nu putem ignora” faptul că o treime a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul frontierelor naţionale de azi.
El a amintit de Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért) care nu s-a întrunit din 2004 până în 2010, motiv pentru care Katalin Szili, preşedintele de atunci al Parlamentului Ungariei, a înfiinţat Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic care a îndeplinit rolul Máért. Al treilea for important al politicii naţionale este astăzi Consiliul Diasporei Maghiare, a arătat Potápi.
Secretarul de stat a menţionat de asemenea că, în perioada 2010-2014, scopul a fost păstrarea şi consolidarea identităţii, pe această bază au fost adoptate legile care, deşi au o semnificaţie simbolică, au produs rezultate concrete, dintre care a menţionat dubla-cetăţenie şi legea fundamentală. Sprijinul pentru prosperitate pe pământul natal există din 2015, a menţionat secretarul de stat pentru hirado.hu.
Ferenc Kalmár, însărcinatul ministerial responsabil de politica de vecinătate, a precizat că Ministerul Afacerilor Externe ungar se ocupă şi el de maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic şi în diaspora, prin intermediul corpurilor diplomatice şi al comisiilor mixte interguvernamentale pentru minorităţi. El a explicat că există 11 locuri în lume, unde lucrează diplomaţi care construiesc comunităţi, care îndeplinesc şi sarcini consulare, dar sarcina lor principală este să ajute dezvoltarea comunităţilor maghiare din ţările respective.
Politicianul a considerat că activitatea comisiilor mixte interguvernamentale din Bazinul Carpatic este dificilă, menţionând în special că ţările care nu acordă drepturi colective minorităţilor – precum Slovacia, Ucraina sau România – vor să-i integreze pe locuitorii maghiari. În opinia lui Ferenc Kalmár, integrarea fără drepturi colective înseamnă de fapt asimilare.
sursa: hirado.hu, sursa foto: Facebook/ Potápi Árpád János
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii