G4Media.ro

Secretarul general al NATO: China încearcă să submineze ceea ce noi am…

“NATO: keeping Europe safe in an uncertain world” - Speech by NATO Secretary General Jens Stoltenberg at the College of Europe in Bruges (Belgium)

Secretarul general al NATO: China încearcă să submineze ceea ce noi am construit timp de decenii / Stoltenberg susține că ascensiunea militară şi economică a Chinei va avea un impact asupra echilibrului global de forţe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut joi că sarcina Alianţei este să se asigure că ascensiunea militară şi economică a Chinei nu va rezulta într-un conflict, iar pentru acesta va fi ”hotărâtoare cooperarea transatlantică în anii următori”, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.

La o întâlnire virtuală organizată de Colegiul Europei, Stoltenberg a anticipat că puterea economică în care s-a transformat ţara asiatică şi sporirea cheltuielilor militare ale acesteia ”vor avea un impact asupra echilibrului global de forţe”.

China, ţara cu al doilea cel mai mare buget alocat apărării, intră ”pe uşa din faţă în spaţiul cibernetic, în Arctica, în Africa şi investeşte în infrastructurile critice europene”, a amintit Stoltenberg.

Prin urmare, el consideră că ”nu poate fi protejată regiunea transatlantică fără a avea o abordare globală”. Însă a insistat că ”nu este vorba despre translatarea NATO către Asia-Pacific”, ci de a ne asigura că ascensiunea Chinei, care în ultimii cinci ani s-a echipat cu 18 noi nave militare, ”nu conduce la un conflict”.

”China încearcă să submineze ceea ce noi am construit timp de decenii”, a mai spus secretarul general al NATO, adăugând apoi că Beijingul ”nu împărtăşeşte” valorile democratice şi nici statul de drept.

O altă provocare căreia NATO trebuie să-i facă faţă în anii următori este cea reprezentată de schimbările climatice, o ameninţare ce va conduce la noi conflicte pentru resurse, cum ar fi apa şi alimentele, şi care va provoca deplasări de populaţii, remarcă Stoltenberg, enunţând trei obiective ale Alianţei pentru combaterea schimbărilor climatice.

Unul dintre acestea este înţelegerea, monitorizarea şi evaluarea implicaţiilor încălzirii globale pentru securitate.

Stoltenberg a recunoscut de asemenea că este nevoie de o schimbare a modului de operare al NATO şi a dat în acest sens exemplul creşterii nivelului mării sau topirea calotelor polare, iar acestea ”vor avea un impact asupra multor infrastructuri şi baze ale NATO”.

”Trebuie să adaptăm forma de desfăşurare a operaţiunilor militare pentru a putea opera în condiţii climatice extreme” şi, pe de altă parte, NATO trebuie să facă un efort pentru a reduce emisiile poluante în operaţiunile sale, astfel ”sprijinind eforturile” de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Sursa foto: NATO

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Va e frica șobolanilor ca nu o sa mai puteți conduce lumea, după ce ați bombardat și ați omorât sute de mii de civili cu războaiele voastre de democratizare. Se întoarce roată!

    • Draga coco, democratia este cel mai bun sistem in momentul actual. Probabil ca vor veni si altele mai eficiente, dar comunismul nu este o solutie. Daca nu ma crezi, muta-te impreuna cu famila pentru 2-3 ani in Coreea de Nord si la intoarcere iti garantez ca vei iubi democratia, asta daca mai scapi viu de acolo.

    • @Marșico,
      Democrația da, dar nu ,,democrația” muricanilor.

    • Mario, de acord cu tine in cazul in care intre democratia occidentala actuala si termenul de democratie poate fi un semn de egalitate.
      Eu zic ca nu prea.
      Abia am scapat de comunism si o alta dictatura ideologica de stanga incearca sa ne supuna.
      Am sperat la altceva.

  2. Iar numele meu este Miau!

    Jen! Mircea! Echipa Racheta se avanta din nooooou!

  3. Au avut dezlegare chinezii sa se dezvolte ?