Secretarul general al NATO: Ucraina are „dreptul de a se apăra”, iar dacă Rusia va recurge la forță armată, va avea „un cost semnificativ de plătit”
Ucraina are „dreptul de a se apăra”, iar dacă Rusia decide să recurgă la forţă, ea va avea „un cost semnificativ de plătit”, a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP, preluat de Agerpres.
„Noi trebuie să ajungem la o rezolvare politică, să evităm un conflict armat. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru cazul în care Rusia, din nou, ar alege să utilizeze forţa armată, ar alege confruntarea în locul cooperării. Aşadar, trebuie să transmitem un mesaj foarte clar Rusiei că suntem uniţi şi că vor exista costuri severe”, a declarat şeful alianţei nord-atlantice înaintea reuniunii Comisiei NATO-Ucraina, la care din partea Kievului participă vicepremierul pentru integrare europeană Olga Stefanişina.
Negocierile în materie de securitate între Rusia şi Occident nu vor rezolva toate problemele săptămâna aceasta, dar ar putea asigura o cale pentru evitarea conflictelor, a apreciat totodată secretarul general al NATO, citat de Reuters, în ziua în care la Geneva a debutat o rundă de discuţii ruso-americane pe probleme de securitate.
„Este posibil să încheiem acorduri cu Rusia”, nu a exclus Stoltenberg. „Eu nu cred că ne putem aştepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele”, a adăugat el, referindu-se la negocierile ruso-americane de luni de la Geneva, la reuniunea Consiliului NATO-Rusia de miercuri şi discuţiile programate pentru joi în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
„Ceea ce noi sperăm este să ne punem de acord asupra unei căi de urmat, asupra unei serii de întâlniri, asupra unui proces”, a afirmat secretarul general al NATO.
Cerinţele Rusiei cu privire la oferirea de garanţii de securitate nu constituie o bază pentru negocieri, a opinat la rândul său vicepremierul ucrainean, în cadrul vizitei la sediul NATO din Bruxelles.
„Ar trebui cu toţii să realizăm că cererile Rusiei adresate ţărilor Alianţei nu pot constitui o poziţie de negociere”, a reiterat Stefanişina în conferinţa de presă comună cu Stoltenberg. „Agresorul nu poate să pună condiţii până când tancurile ruseşti nu se retrag de la frontiera cu Ucraina”, a insistat responsabila ucraineană.
Potrivit agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat valabilitatea deciziilor summitului de la Bucureşti din aprilie 2008, conform cărora Alianţa Nord-Atlantică lasă uşa deschisă pentru Ucraina şi Georgia, în pofida retoricii agresive şi a şantajului din partea Rusiei.
Unul dintre principalele puncte ale garanţiilor de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO vizează revocarea publică de către NATO a deciziilor summitului de la Bucureşti privind viitoarea aderare a Ucrainei şi Georgiei, precum şi garanţii în scris că NATO nu se va mai extinde spre Est în fostele republici sovietice şi nu va instala armament strategic pe teritoriul lor.
În cazul în care Occidentul refuză să accepte cerinţele Rusiei, Moscova a ameninţat public că va lua măsuri de „natură militară şi tehnico-militară” şi va continua să concentreze trupe în jurul graniţelor Ucrainei şi în teritoriile ei ocupate temporar, notează agenţia de presă ucraineană.
Sursa foto: NATO.int
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii