G4Media.ro

Secția ATI de la Spitalul Colțea stă închisă de o lună din…

Sursa Foto: Institutiimedicale.ro

Secția ATI de la Spitalul Colțea stă închisă de o lună din cauza birocrației/ În Capitală, doar 12 spitale din 23 au obținut avize pentru creșterea numărului de paturi non-Covid

Situaţia este gravă la Spitalul Clinic Colţea, unde secţia centrală de ATI, cu 8 locuri şi 3000 de pacienţi internaţi pe an, este închisă de o lună întreagă, unul dintre motive fiind documentaţia incompletă trimisă de spital spre DSP Bucureşti. În Bucureşti, doar 12 spitale din 23 au obţinut avize temporare pentru creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor non-Covid.

Dr. Marian Stamate, medic primar la Spitalul Clinic Colţea, a explicat pentru News.ro faptul că, după ce nu a mai fost internat în ATI-ul central al unităţii sanitare niciun pacient cu Covid-19, secţia a rămas închisă din cauza birocraţiei.

Specialistul spune că în ultima lună medicii au folosit o altă secţie ATI, secundară, care le-a pus însă mari probleme pentru că este situată în alt corp de clădire, la care se ajunge foarte greu, şi care are o capacitate mult mai redusă faţă de ATI-ul central dotat cu 8 locuri.

Cel mai mult au avut de suferit pacienţii cu diverse afecţiuni care nu au mai putut primi îngrijire în acest ATI, spune medicul Marian Stamate. Dr. Stamate atrage atenţia şi asupra altor lipsuri din unitatea sanitară, care îi împiedică pe medici să-şi desfăşoare activitatea aşa cum trebuie. Medicul spune că la Camera de Gardă există un singur fibroscop, foarte vechi, lucru ce înseamnă timp mai mare de aşteptare pentru pacienţi dar şi stres în rândul medicilor.

“Ati-ul a fost închis, fiind ATI covid, şi de fapt nu a fost redeschis, după ce nu au mai fost pacienţi covid în ATI. Motivele sunt strict birocatice, ţin de evaluarea, de ordinul DSP-ului de deschidere care se face în urma unei documentaţii depuse de fiecare spital la DSP, apoi se programează vizite de evaluare a situaţiei curente de la faţa locului de către o echipă de inspectori de la departamentul de epidemiologie al fiecărui DSP, şi după aceea se dă sau nu se dă avizul de deschidere. Toată această mişcare birocratică se face în baza unor ordine de Ministru şi suntem în România, lucrurile se mişcă cum se mişcă, în tot timpul ăsta…”, a declarat medicul primar Marian Stamate.

Reprezentanţii DSP Bucureşti au explicat pentru News.ro întregul parcurs al actelor depuse de spital pentru obţinerea avizului temporar de funcţionare pe perioada stării de alertă.

“Spitalul Clinic Colţea a depus în data de 31.05.2021 un dosar la DSP Bucureşti pentru eliberarea unei notificări de asistenţă de specialitate, dar din analizarea documentaţiei depuse a reieşit că Direcţia spitalului solicită de fapt eliberarea unui nou aviz temporar de funcţionare pe perioada stării de alertă.

O echipă de medici epidemiologi detaşaţi în cadrul CSECBT ( n.red Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile) DSP s-a deplasat pentru evaluarea obiectivului, a structurii şi a circuitelor funcţionale, când s-a constatat că documentaţia necesită completări pentru modificarea structurii mixte COVID şi non-COVID a spitalului, formulate în baza legislaţiei Ministerului Sănătăţii, completată şi actualizată, cu modificarea cererii de avizare pentru eliberarea acestui aviz temporar;

Dosarul a fost completat cu aceste documente în perioada 17-24.06.2021. În data de 24.06.2021 s-a intocmit referatul de evaluare privind acordarea acestui aviz temporar, iar acesta, împreună cu dosarul integral, a fost transmis la Biroul Avize/Autorizări al DSP MB;

Ulterior, în data de 25.06. 2021 spitalul a revenit la primele solicitări, inclusiv cu o notă de fundamentare, memoriu tehnic refăcut şi acordul şefilor de secţii implicaţi în noile modificări de structură propuse, cu o nouă completare a dosarului; această ultimă modificare a documentaţiei a implicat (faţă de primele 4 obiective solicitate anterior) redarea circuitului funcţional al spitalului – Zona verde – non-COVID a secţiei Medicină Internă, corp B2, et.2.

Echipa de evaluatori a luat act de noile modificări de structură şi circuite funcţionale COVID şi non-COVID propuse, coroborate cu rata de incidenţă a infecţiei SARS CoV2 actualizată la nivelul Municipiului Bucureşti şi a celorlate aspecte din nota de fundamentare, drept pentru care s-a refăcut referatul de evaluare în data de 29.06.2021, în sensul solicitărilor primite de la Spitalul Colţea.

Facem menţiunea ca s-a respectat termenul legal privind evaluarea si eliberarea unei autorizaţii/ avize temporare pe perioada stării de alertă, conform legislatiei in vigoare; adăugăm că acest dosar cu modificări a fost depus la DSP a Municipiului Bucureşti după publicarea în MO a Ordinului M.S. NR. 753/28.05.2021”, au explicat medicii epidemiologi din cadrul DSP Bucureşti pentru news.ro

Însă, porivit unor surse din cadrul Spitalului Clinic Colţea, documentaţia depusă de spital la DSP Bucureşti nu este completă nici de data aceasta, în acest sens fiind încă necesară o semnătură a unui şef de secţie din cadrul unităţii sanitare, semnătură care nu a fost luată încă.

News.ro l-a contactat pe managerul unităţii sanitare pentru a oferi un punct de vedere legat de situaţia în care se află acum spitalul, însă acesta nu a dorit să comenteze în niciun fel aspectele legate de ATI-ul central şi de secţia de Medicină Internă.

Doar 12 din 23 de spitale din Bucureşti au obţinut avize temporare pentru creşterea numărului de paturi pentru îngrijirea pacienţilor non-COVID. În cazul a 11 dintre ele, dosarele sunt încă în lucru, au explicat reprezentanţii DSP Bucureşti pentru News.ro.

“Dintr-un total de 23 de dosare depuse de alte spitale din Municipiul Bucureşti la DSP MB pentru eliberarea noilor avize temporare pe perioada stării de alertă, pentru creşterea numărului de paturi pentru îngrijirea pacienţilor non COVID-19 au fost eliberate până la această dată 12 avize temporare, 11 dosare dintre acestea fiind în lucru, pentru evaluare/redactare documentaţie, după caz”, au precizat pentru News.ro reprezentanţii Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bucureşti.

sursa: News.ro.

sursa foto: Institutiimedicale.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Atunci când au transformat ATI-urile pentru covizi tot cu dosare depuse de spitale s-a făcut,sau cu japca.Nu de alta ,dar prea ne luați de fraieri.Si văîntrebați de ce vă ia în balon ȘOȘOACA și hauristii.Uite ,din cauza voastră cei care le dați motive cu birocrația voastră excesivă. Păi cum să vă mențineți in posturile bugetare unde aveți salarii mai mari de 2-3 ori decât președintele țării,doar cu birocrație.PREA NE LUATI DE FRAIERI voi ăștia din eșaloanele 2-3 indiferent ca veniți din PSD sau PNL,prea a-ți rămas înfipți acolo și nu vreți să vă dați la o parte.Explodeaza ia mămăligă.