G4Media.ro

Secţia de anchetare a magistraţilor nu a făcut contestaţie în anulare în…

Secţia de anchetare a magistraţilor nu a făcut contestaţie în anulare în cazul achitării judecătoarelor Bîrsan şi Corbu, deşi verdictul a fost dat de un complet de 5 judecători declarat nelegal de CCR

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului general (PG) a comunicat oficial că nu a făcut contestaţie în anulare în cazul achitării judecătoarelor de la Instanţa supremă, Gabriela Bîrsan şi Corina Alina Corbu, deşi avea posibilitatea întrucât verdictul fusese dat anul trecut de un complet de 5 judecători declarat nelegal de CCR.

„Potrivit art (…) din Legea nr.304/2004, exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.90/2018, sunt de competenţa acestei structuri. În urma analizei efectuate cu privire la cauza la care faceți referire, s-a apreciat că nu există motive pentru exercitarea căii extraordinare de atac”, au arătat reprezentanţii PG, din care face parte SIIJ, într-un răspuns la o solicitare de presă.

De precizat în context că un judecător a vrut să condamne alţi doi inculpaţi din dosar. În motivarea completului de 5 judecători se arată că un magistrat a făcut opinie separată şi a vrut să îi condamne pe judecătoarea Iuliana Puşoiu şi pe avocatul Gherbovan Silinescu.

De asemenea, în motivare se arată clar şi că judecătoarea Gabriela Bîrsan (soţia profesorului Corneliu Bîrsan, fostul judecător român la CEDO) a primit bilete de avion cu destinaţia Stuttgart de la avocata unui om de afaceri ale cărui procese le judeca, însă instanţa a decis că „nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă legătura între primirea de către inculpata Bîrsan a biletelor de avion pentru deplasările din lunile septembrie şi noiembrie 2010 și îndeplinirea de către aceasta a unui act ce intra în atribuţiile sale de serviciu”, potrivit motivării completului de 5 judecători.

În acest dosar deschis de DNA pe vremea lui Daniel Morar, judecătoarea Gabriela Bîrsan și alți magistrați de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), printre care șefa Secției de contencios administrativ, Alina Corbu, au fost achitați definitiv pentru presupuse infracțiuni de corupție de către un C5 al ICCJ declarat nelegal.

E vorba de judecătorii Gabriela Bîrsan, Iuliana Pușoiu, Corina Corbu și Anton Pandrea, avocații Radu și Claudia Gherbovan Silinescu și de omul de afaceri Gabriel Chiriac. Gabriela Bîrsan a fost președintele Secției de Contencios a ICCJ și este soția fostului judecător român la CEDO, Corneliu Bîrsan. Anton Pandrea a fost șeful Secției Penale a ICCJ. Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

În esență, acuzațiile DNA se refereau la faptul că judecătoarele Bîrsan și Pușoiu ar fi primit diverse cadouri ca să favorizeze firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac în procesele de la ICCJ. Afaceristul i-ar fi plătit judecătoarei Pușoiu, prin intermediul avocaților Gherbovan Silinescu, o excursie în Malaezia și o petrecere la Marriott. Omul de afaceri i-ar fi plătit și judecătoarei Bîrsan bilete de avion până la Stuttgart, o petrecere la Moulin Rouge în Paris, o poșetă Channel, pantofi și ar fi pus apartamentul lui din Paris, timp de 2 luni, la dispoziția fiului judecătoarei. În schimb, judecătoarea Bîrsan l-ar fi favorizat în procese ceea ce a condus, de exemplu, la faptul că una dintre firmele omului de afaceri nu a mai fost nevoită să plătească către Fisc aproape 1.300.000 de lei taxe.

Judecătorii Pandrea și Corbu erau acuzați că le-ar fi avertizat pe colegele lor, Pușoiu și Bîrsan, că sunt interceptate de DNA după ce chiar magistratul Pandrea a emis autorizația de interceptare.

Magistrații care au dispus achitarea au ajuns la concluzia că avocații Silinescu, apărătorii omului de afaceri Gabriel Chiriac, i-au plătit judecătoarei Bârsan biletele de avion la Stuttgart în septembrie 2011. Există facturi achitate de avocata Gherbovan Silinescu pentru judecătoarea Bârsan. Cu toate acestea, instanța a achitat-o pe judecătoare pentru infracțiunea de primire de foloase necuvenite întrucât „nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă legătura între primirea de către inculpata Bîrsan a biletelor de avion pentru deplasările din lunile septembrie şi noiembrie 2010 și îndeplinirea de către aceasta a unui act ce intra în atribuţiile sale de serviciu”, potrivit motivării completului de 5 judecători.

În cazul judecătorilor Pandrea și Corbu, instanța a ajuns la concluzia că nu sunt probe privind favorizarea făptuitorului, deși procurorii au înregistrări cu judecătoarea Iuliana Pușoiu care susținea că a fost avertizată de colegii ei, Pandrea și Corbu, că este interceptată. Mai mult, una dintre persoanele cu care vorbea Pușoiu a confirmat interceptările în cadrul procesului.

”Convorbirile telefonice şi înscrisurile aflate la dosarul cauzei se coroborează şi cu declaraţiilor martorilor Arhip Cornelia, Trestianu Viorica, Măniguţiu Nicolae şi Bărbulescu Lidia.

În declaraţia dată în cursul urmăririi penale, martora Arhip Cornelia a confirmat „că într-o convorbire telefonică, înainte de a pleca în excursia din Malaezia, Puşoiu Iuliana i-a spus că a auzit de la Corbu Corina că ar avea urmărit telefonul, ea, Bîrsan Gabriela Victoria şi Gherbovan Silinescu Claudia”.

Mai precis, martora a afirmat că inculpata Corina Corbu i-a spus inculpatei Puşoiu Iuliana că a aflat de la Pandrea Anton despre ascultarea telefoanelor”, se arată în concluziile scrise ale procurorilor.

Cu toate acestea, instanța a considerat că există o singură sursă a informației potrivit căreia magistrații Pandrea și Corbu le-ar fi avertizat pe colegele lor, Pușoiu și Bîrsan, și anume doar Iuliana Pușoiu. Instanța a apreciat că inculpata nu era credibilă în convorbirile interceptate întrucât știa că este monitorizată și spunea special astfel de lucruri la telefon ca să-și preconstituie probe în apărare.

Un magistrat din Completul de 5 a vrut să îi condamne pe judecătoarea Iuliana Puşoiu şi pe avocatul Gherbovan Silinescu.

„Apreciez că se impune admiterea apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, desfiinţarea în parte a sentinţei penale (de achitare a instanţei de fond – n.r.) nr. 1055 din data de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr…../1/2014 numai sub aspectul (…) condamnării inculpaţilor Puşoiu Iuliana pentru săvârşirea infracțiunii de uz de fals (…) şi Gherbovan Silinescu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii”, se arată în motivarea Completului de 5 judecători.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Normal. Corb la corb nu-și scoate ochii.

    • Nu numai asta, daca toate cumetrele astea si la fel si cumetrii, ocupa in continuare posturi la ICCJ, sunt santajabili, si iata de ce ordinara de sectie stalinista ajunge instrument de santaj impotriva magistratilor. Da, tocmai am intrat pe situl ICCJ, sa vad care judecatori din cei cuzati atunci, mai sunt si acum judecatori, si sunt :
      1. judecator Corbu Corina – Preşedintele Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal;
      2. judecator Birsan Gabriela.
      Judecatorii Iuliana Pusoiu si Anton Pandrea nu mai sunt la ICCJ. Madam Pusoiu a iesit bine-mersi la pensie inca din 2012, si acuma e notar, ca de ce sa nu faca un ban cinstit femeia, iar mister Pandrea e pensionat si el din 2011, ambii cu pensii speciale ametitoare. RUSINE!

    • Toti suntem egali, in fata legilor, dar unii dintre noi suntem mai egali decit altii …
      fmmPSD-ALDE + indiferentilro

  2. pai nu a tot aparut la antena3 zilele astea judecatoarea asta gabriela barsan, si se plangea de „abuzuri”??? e clara legatura ca ss nu a contestat achitarea acesteia si perindarea ei pe la antena3, sigur a promis in schimb ca duce mai departe naratiunea borfasilor.

  3. SS-ul partidului, a sinistrilor tericeanu si dragnea, a sponsorilor lor.

    ce credeati ? ca secursitii care au dat lovilutia il lasa neprotejat pe nemuritorul iliescu si tovarasi sai ?

  4. SS-ul partidului, a sinistrilor tericeanu si dragnea, a sponsorilor lor.

    ce credeati ? ca securistii care au dat lovilutia il lasa neprotejat pe nemuritorul iliescu si tovarasii sai ?

  5. am vazut pe stiri ca s-a dus Gadea la ei acasa in vizita

  6. SS e Gestapo-ul Justitei inventat de un HOT ORDINAR, un pork cu numele Dragneev – borfas si progenitura de militian comunist ticalos.

  7. n-au primit comanda de la partid. frau dizel n-a primit tilifon. de la ievaluatorul suprem.

  8. Acestei SS pt. magisrati , ia cazut masca …. de mai multe ori ! Si magistrate au vazut …si poporul !

  9. „Apolitica” SIIJ a lui Tudorel !
    Cand va spunea Tri Bubitii ca nu e buna o OUG care sa stabileasca faptul ca toate hotararile judecatoresti pronuntate de completele de 5 ale ICCJ nelegal constituite sunt lovite de nulitate ati sarit in capul lui ! :))))))

    PS. Ia uite ce buna a fost hotararea lui : salveaza o sumedenie de judecatori borfasi !

    PPS. Dar acum chiar ca nu mai poate spune nimeni, nici cel mai cacacios pesedist, ca nou infiintata sectie de procurori nu este o sabie a puterii, care iese din teaca doar atunci cand i se comanda ! :)))))))

  10. Dincolo de injurii inerente in lipsa unei justitii ca cea povestita in Constitutie, populata cu judecatori competenti, responsabili, supusi legii si numai legii; ramane concluzia ca in cazurile Udrea sau Ghita judecatorii care i-au condamnat ar fi judecat corect, iar in cazurile Gabriela Bîrsan şi Corina Alina Corbu, judecatorii care le-au achitat au judecat gresit. Ce ne facem cand Curtea de Apel Ploiesti care l-a condamnat pe Ghita si l-a urmarit international a anulat condamnarea si urmarirea internationala la cererea avocatilor lui ? Nu am auzit de dosarul judecatorilor din Ploiesti, care „l-au acuzat pe nedrept” (?!) pe Ghita si acum discutam despre „eroarea” de a nu contesta achitarea unor judecatoare pe care „noi poporul” le-am fi condamant.
    Cand vom avea justitie, un judecator supus legii si numai legii va stabili „mai presus de orice urma de indoiala” daca judecatorii din Ploiesti (care l-au condamnat pe Ghita), sau cei din Bucuresti (care nu le-au condamnat pe cele doua judecatoare) sunt vinovati. Pana atunci, justitia e cea care e, iar noi … vorba lui Victor Rebenciuc. Desteapta-te romane !

  11. SS-ul lucreaza cu mai multe viteze , in functie de comanda politica sub care se afla.