Secția de judecători a CSM îl critică pe ministrul de Interne Lucian Bode pentru o declarație: Inacceptabil, nesocotește principiul separației puterilor în stat
Secția pentru judecători a CSM critică într-un comunicat de presă poziția exprimată de ministrul de Interne Lucian Bode față de unele sentințe judecătorești. ”Critica hotărârilor judecătorești de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă și nesocotește principiul separației puterilor în stat”, arată secția de judecători din CSM.
Cu o zi înainte, Bode declarase la Digi 24 că vrea pedepse mai aspre pentru traficanții de carne vie: „Munca polițiștilor este de foarte, de cele mai multe ori, extrem, extrem de periculoasă. Practic, prin astfel de decizii, pe care nu le putem comenta, sunt decizii definitive ale instanței, le este subminată activitatea, trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi trebuie să modernizăm legislația și să ținem pasul cu vremurile și dacă se va impune, să ne uităm la Codul de procedură penală, spre exemplu – sigur, la inițiativa titularului de portofoliu, și aici mă refer la Ministerul Justiției. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”.
Comunicatul integral al secției de judecători din CSM:
Secția pentru judecători îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode, în sensul că deciziile definitive ale instanțelor de judecată subminează munca polițiștilor.
Critica hotărârilor judecătorești de o asemenea manieră din partea unui înalt oficial al statului român este, fără îndoială, inacceptabilă și nesocotește principiul separației puterilor în stat.
Poziţia publică menţionată exprimă o lipsă de încredere nejustificată în ceea ce privește modul în care puterea judecătorească își exercită competențele prevăzute de Constituție și de lege și reprezintă o imixtiune nepermisă în actul de justiție, prin ignorarea completă a împrejurării că soluțiile pronunțate de instanțele judecătorești au la bază probatoriul administrat în cauză și sunt rezultatul procesului deliberativ, inerent actului de judecată, care nu poate fi decât atributul exclusiv al judecătorului.
În egală măsură, o astfel de poziție ignoră și cadrul normativ în vigoare referitor la atribuțiile organelor de cercetare penală ale poliției judiciare, ale căror acte sunt, în conformitate cu legea, supuse controlului judecătoresc. În acest context, abordările de natura celei în discuție nu pot fi acceptate, cu atât mai mult cu cât acestea emană de la ministrul afacerilor interne, care are îndatorirea de a veghea la respectarea legii, inclusiv din perspectiva exercitării atribuțiilor care revin organelor de poliție.
Secția pentru judecători, reiterând apelul la echilibru în declarațiile publice, subliniază că nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a independenței justiției, ca valoare fundamentală a statului de drept. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii