Secția de procurori a CSM respinge modificarea Codurilor penale prin OUG: Adoptarea unor astfel de modificări fără evaluare și fără consultarea magistraților poate afecta negativ activitatea parchetelor
Secția pentru procurori a Consiliului Suprior al Magistraturii (CSM) respinge modificarea Codurilor penale prin ordonanță de urgență, avertizând că modificările preconizate pot afecta negativ activitatea parchetelor și solicitând continuarea procedurilor parlamentare.
”În contextul discuțiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal și de procedură penală, Secția pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgența adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat. Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal și de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar”, se arată într-un comunicat transmis de secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
- Citește și:
- DNA, reacție dură la proiectul de OUG pe Codurile penale: Ar putea determina rejudecarea unui număr de 42 cauze cu 335 de condamnați definitiv / Impactul financiar: 5.5 milioane lei, 16.5 milioane euro și 2 milioane USD
- Procurorul general, prima reacție la proiectele de OUG de modificare a Codurilor penale: Se îndepărtează de decizia Curții Constituționale
Ședința de guvern programată pentru joi s-a mutat pentru vineri, pe fondul presiunilor foarte mari pentru adoptarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor Penale, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, liderii coaliției sunt deciși să promoveze OUG-ul în această ședință de Guvern. Premierul Viorica Dăncilă a revenit miercuri din vizita efectuată în Statele Unite.
Experții pe justiție ai Comisiei Europene au transmis miercuri echipei de experți trimiși de guvernul României într-o discuție la Bruxelles că proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor Penale ”nu e ok”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Mai mult, experții Comisiei Europene au înțeles că guvernul Dăncilă a vrut ”un acord de principiu” și au refuzat să-și dea acordul pe aceste modificări, potrivit surselor citate.
Reprezentanții guvernului Dăncilă le-au transmis însă experților Comisiei că nu au timp, guvernul se grăbește să adopte modificarea Codurilor penale și au insistat pentru un acord. Mai mult, delegația română le-a transmis experților europeni că modificările ar avea girul Curții Constituționale, așa că nu ar mai fi nevoie de verificări amănunțite.
Mai mult, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea o discuție telefonică în cursul zilei de joi cu premierul Viorica Dăncilă pe tema justiției, potrivit surselor citate, în condițiile în care liderii PSD au dat toate semnalele că vor ca proiectele de OUG să fie adoptate cât mai rapid de guvern.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la Antena 3, că există nemulțumiri serioase în partid în legătură cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe fondul presiunilor exercitate de partid pentru adoptarea OUG-ului care modifică Codurile.
„Există nemulțumiri serioase în partid în legătură cu dl ministru Toader, mai mult sau mai puțin îndreptățite. Eu zic să mai așteptăm, pentru că s-a format un grup de lucru cu dl Timmermans pentru ca oamenii de acolo să fie informați corect. (…) Ceea ce cred eu este că acei oameni pe care și noi ne-am supărat de multe ori nu au primit de la noi informațiile pe care trebuiau să le primească. Dacă ar fi primit în timp real informații și anunțuri, lucrurile nu ar fi evoluat așa”, a susținut Dragnea.
G4Media.ro a dezvăluit vineri că Ministerul Justiției a trimis spre avizare la CSM un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Proiectul modifică zeci de articole din cele două coduri.
Una dintre modificările propuse în proiectul de OUG privește schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Mai precis, proiectul reduce masiv termenele de prescripție, adică vine în ajutorul celor urmăriți penal sau judecați, cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de protecția copilului Teleorman.
Modificările Codurilor Penal și de Procedură Penală vor reduce pedepse, termene de prescripție, vor extinde perioada de contestație în anulare, vor dezincrimina anumite fapte și vor deschide calea rejudecării unor dosare. Aceste modificări au fost criticate de asociațiile de magistrați, de procurorul general, Augustin Lazăr și de DNA.
Foto: Președintele secției de procurori a CSM, Coduț Olaru, alături de ministrul justiției, Tudorel Toader. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii