G4Media.ro

Secţia pentru judecători a CSM organizează concurs pentru 12 posturi de judecător…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secţia pentru judecători a CSM organizează concurs pentru 12 posturi de judecător la Înalta Curte după ce, săptămâna trecută, a modificat regulamentul privind proba-interviu şi după ce, anul trecut, oamenii Liei Savonea au picat la interviu

Secţia de judecători a CSM a anunţat organizarea unui concurs pentru ocuparea a 12 posturi de judecător la Înalta Curte, potrivit ordinii de zi soluţionate. E vorba de 4 posturi la Civil, 4 la Penal şi alte 4 la Contencios administrativ şi fiscal. Concursul se va desfăşura până în decembrie, 2021.

Anul trecut în decembrie, candidații susținuți de fosta preşedintă a CSM, Lia Savonea, au fost picați la interviu după ce unii dintre membrii Consiliului le-au dat note mici, de 1. Judecătorii  picaţi au fost Alina Ghica, Vasile Bîcu, Erica Nistor, Victor Hortolomei sau Marius Cristian Epure. Între timp, Alina Ghica a reuşit să fie promovată la Înalta Curte, iar Erica Nistor s-a pensionat.

Alina Ghica este fostă președintă a CSM și vicepreședintă a Curții de Apel București. Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Vasile Bîcu este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. Bîcu a fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. El judecă şi cererea generalului și membrului CSM Codruț Olaru de anulare a deciziilor prin care s-a constatat că a plagiat teza de doctorat.

Erica Nistor a candidat în tandem cu judecătoarea Lia Savonea pentru un post de membru în CSM, însă a câștigat doar ultima dintre ele.

În vara lui 2018, judecătorul Victor Hortolomei de la CAB a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Un alt candidat picat la Secţia Penală este judecătorul Marius Cristian Epure, preşedintele CA Constanța. Acesta l-a achitat definitiv pe Radu Mazăre într-un dosar în care fostul primar fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în primă instanţă. Potrivit presei locale, Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Săptămâna trecută, CSM a modificat regulamentul de notare la interviu. Vezi aici la punctul 2. Prin noul regulament s-a micşorat marja de apreciere a membrilor CSM astfel încât ei nu mai pot acorda, unul – 10 puncte şi altul – 1 punct. Acum toţi pot acorda între minim 1 și maxim 2,5 puncte, a arătat Europa liberă.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea, alături de care, mai nou, votează şi actualul preşedinte al CSM, Bogdan Mateescu, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi. Doar judecătorii Mihai Bălan şi Andrea Chiş li se împotrivesc.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea (Lia Savonea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. De 2 ani ANI tine la sertar dosarul privind averea liei savonea. Ea e cea care l a salvat pe vântu. Dar Johannis n are treaba ca in mandatul sau gașca dragnea savonea netejoru dorneanu a pus stăpânire pe justiție. Acum corbu si savonea își bagă oameni la iccj.

    • Doar in Romania e posibil ca o infractoare să fie președintele unei instituții care supervizeaza activitatea magistraților.

    • Sotul are afaceri imobiliare.
      Lia Savonea este din casta cumularzilor… Se aduna

    • SAVONEA este sora Ratched a sistemului juridic din Romania, nu e cea mai mare in grad dar avea cea mai mare influenta, practic orice numire trece pe la ea.

    • Nicio masinatiune la CSM nu ar putea fi realizata fara sprijinul nemijlocit al noii perechi de jucatori toxici Corina Corbu si Bogdan Slugarete Mateescu. Sunt 2 voturi care s-au alaturat de ceva timp taberei antijustitie.

      Slugaretele nu face nimic fara mandat de la gashka Predoiu PNL.

  2. Asteptam cu nerăbdare schimbările prin alegeri la CSM si prin numiri la CCR, dar pana atunci gruparea asta a infractorilor din justitie, ne montează niste “mine antipersonal” prin aceste numiri! Vrea sa mărească sansa infractorilor sa scape si eventual sa puna presiune pe procurorii si judecătorii cinstiti 🥴😡
    Magistratii astia de acolo iasa la pensie sau se duc la puscarie…
    Maia Sandu face ceva mișcări in Moldova, pe rpd inainte. Stiu ca asta are doua tăișuri, daca se crează precedentul, dupa va fi folosit si pt abuz 😏 dar o varianta cu controlul averilor poate ar ajuta!!!

  3. Încă o demonstratie care arata clar ca România a fost și este condusa de 31 de ani de CIO compus doar din fostele ,,cadre de nădejde” si umașii lor. Cine sunt cei din CCR, CSM, ICCCJ…..?

  4. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”.

  5. iliescu POATE FI MULTUMIT. romania ARE O NOUA rodica stanoiu ALATURI DE dorneni si tudorei

  6. curtea de apel bucuresti cea mai corupta grupare din justitie

  7. Statul român îi dă președintelui Consiliului Superior al Magistraturii aproximativ 25 de lei per kilometru parcurs, doar pentru că vine la muncă, nu pentru că și face ceva.De dragul comparației, o călătorie în regim de lux cu Uber ar costa undeva la 4 lei/km. Marfa pentru DNA.

  8. Lia Savonea, președintele CSM, controlează sau poate influența prin oameni apropiați –secția de judecători a CSM (integral), Înalta Curte de Casație și Justiție (președinte, președinții Secției Penale și al Secției I Civile), Curtea de Apel București (președinte, vicepreședinte), Inspecția Judiciară (președinte), Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și cel puțin trei judecători din Curtea Constituțională.
    Asta e DRAGNEA din justitie.

  9. România este condusă de Justiție , nu de Guvern, nu de Președinte. Aproape toți din Parlament au dosare și că ele să rămână închise sau uitate,e face jocul celor din justiție. In campania de anul trecut se vorbea de Desființarea Pensiilor Speciale, cum era de așteptat aceasta nu se vor desființa.

  10. Când vad ce se spune despre justiție , constat ca dreptatea este o ,,UTOPIE ,, ! Oare sa greșit cu …curățenia ?! Dacă politicienii nu vor scoate lumea în strada , sigur justitia o va face !

  11. Am mai spus-o.
    Tot ceea ce face această Savonea se numește “atentat la siguranța națională”.
    Chiar nu mai există nicio instituție a Statului care să ne apere ?

  12. Am citit comentariile cititorilor si zic :
    Iohannis nesimtitule, vezi ce scrju oamenii, îi crezi tampiti? De ce nu faci nimic, justitia este ingropata in continuare, nu se vede ca nu mai e psd la putere, pnl=psd=aceeasi mizerie. Nu vezi, n auzi neamt batut in cap ( poate singurul). Savonea si gasca ei trebuie oprita cumva, de ce nu vorbesti, de ce nu iei pozitie? Nu ti pasa?
    Daca dosarul 10 aug ramane ingropat de catre giorgiana hosu pe care ai numit o cu incapatanare la diicot desi toti ti au zis NU, o sa te scuip in fata daca se iveste ocazia. Este i admisibil cat de nesimtit poti fii!