G4Media.ro

Secția pentru procurori a CSM, după ce șeful Inspecției Judiciare s-a plâns…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Secția pentru procurori a CSM, după ce șeful Inspecției Judiciare s-a plâns că dosarele disciplinare ale procurorilor sunt închise: Deciziile de respingere au fost confirmate de Înalta Curte

Secția pentru procurori a CSM îi atrage atenția șefului Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, că deciziile de respingere a acțiunilor disciplinare împotriva unor procurori incomozi au fost confirmate de Înalta Curte în proporție de 88,4 %, potrivit unui comunicat al CSM.

În perioada 2017 – 2020, au fost exercitate un număr 50 de acțiuni disciplinare, dintre care 44 au fost soluționate. Din totalul celor 44 de acțiuni disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară şi soluționate de Secția pentru procurori, 30 de acțiuni au fost soluționate prin respingerea şi anularea acestora, respectiv într-un procent de 68,1%. Din cele 30 de hotărâri de respingere sau anulare a acțiunilor disciplinare exercitate de Inspecția Judiciară, 23 au rămas definitive la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (88,4%), 3 au fost modificate în recurs şi 4 se aflau pe rolul Înaltei Curţi, în vederea judecării recursului”, a arătat Secția pentru procurori a CSM.

Prin urmare, secția pentru procurori a CSM a solicitat revocarea șefului Inspecției Judiciare pentru management defectuos. ”Având în vedere motivele care au stat la baza respingerii sau anulării unor acțiuni disciplinare, Secția pentru procurori a apreciat că managementul asigurat de inspectorul şef este unul defectuos, astfel că prin hotărârea de mai sus, s-a propus revocarea din funcție a inspectorului șef Lucian Netejoru de către comisia specială din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”, a arătat Secția pentru procurori a CSM.

Șeful Inspecției judiciare s-a plâns recent într-un interviu acordat Aleph News că, spre deosebire de Secția de judecători a CSM, Secția pentru procurori respinge acțiunile disciplinare împotriva procurorilor.

Dacă la Secția pentru judecători trec destul de multe (…)Este o proporție destul de mare, cred că 80% trec. Dincolo la procurori, procentul este redus la 10%, să zic. Și ceea ce este mai dureros, nu pentru Inspecția Judiciară, deși Inspecția Judiciară a făcut sau face în fiecare caz eforturi, nu se intră în fond”, a declarat Netejoru.

”Secția pentru procurori apreciază ca inadmisibilă lansarea denaturată în spațiul public a unor informații privind activitatea unei instituții din cadrul sistemului judiciar, respectiv împrejurarea refuzului Secției pentru procurori de a proceda la judecarea pe fond a cauzelor, având în vedere procentul foarte ridicat al acțiunilor anulate care constituie un impediment în analizarea faptelor reținute pe fond, hotărâri menținute de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Această abordare și raportare atât la activitatea proprie a Inspecției Judiciare, cât și a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, este cu atât mai gravă, cu atât mai mult cu cât aceste afirmații sunt făcute de către conducătorul Inspecției Judiciare care ignoră astfel decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care au confirmat în procent covârșitor activitatea Secției în materie disciplinar”, i-a replicat Secția pentru procurori a CSM.

În ultimii ani, Inspecția judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru, pus în funcție de Guvernul PSD și confirmat de plenul CSM, dominat de fosta șefă a Consiliului Lia Savonea, a hărțuit mai mulți procurori, printre care fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi.

Toate acțiunile disciplinare împotriva lui Kovesi au fost respinse de Secția pentru procurori a CSM, iar deciziile de respingere au fost confirmate de Înalta Curte sau sunt în curs de judecare.

Foto: Lucian Netejoru (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. SIIJ a ,,albit ” precum la Nufaru dar vorba doamnei avocat Draghici, nu e masina automata.