G4Media.ro

Secţia pentru procurori a CSM îl reprimeşte în procuratură pe George Bălan,…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

Secţia pentru procurori a CSM îl reprimeşte în procuratură pe George Bălan, judecat pentru furnizare de informaţii din dosare, dar achitat şi îl respinge pe Flavius Crâznic, fost procuror antidrog și fost consilier al Monicăi Macovei

Secţia pentru procurori a CSM a constatat îndeplinite condiţiile de numire în procuratură a avocatului George Bălan, fost procuror general al Parchetului Curţii de apel Bucureşti şi fost vicepreşedinte al CSM. Secţia a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de numire a acestuia în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Olteniţa.

Bălan a fost trimis în judecată în 2013 pentru complicitate la furnizare de informaţii din dosare penale, alături de judecătoarea ICCJ, Georgeta Barbălată, fostul prim-adjunct al procurorului general, Marcel Sâmpetru, și Mihai Vlad, fost șef al serviciului secret al MAI din Ilfov.

În iunie 2015, Barbalată, Sâmpetru şi Vlad au fost condamnați de Înalta Curte pentru favorizarea infractorului și furnizare de informații nedestinate publicității. Judecătoarea Barbălată a primit 4 ani de detenție cu executare, iar procurorul Sâmpetru și ofițerul Mihai Vlad, câte 2 ani cu suspendare. Judecătoarea Barbălată a fost găsită vinovată pentru că l-a anunțat pe șeful SIPI Ilfov Mihai Vlad că a emis mandat de siguranță națională (MSN) pe numele unor persoane.

În schimb, fostul vicepreședinte al CSM, procurorul George Bălan, a fost achitat.

Dosarul a devenit celebru ca urmare a unei stenograme în care inculpații vorbeau foarte plastic despre posibila decuplare a binomului SRI – DNA, văzute precum ”curentul” și ”motorul”, ceea ce s-a realizat, dar nu în 2012, ci patru ani mai târziu, în 2016.

Stenogramă DNA (discuţie în restaurant din 2012):

„George Bălan: Ştii cum e acum puterea? Înîuntru are furnicile, e un muşuroi de furnici înăuntru. Acesta este DNA, care e la mâna premierului, şeful DGIPI…

Marian Petrache (preşedintele CJ Ilfov): Cel mai important… Adică să pui mâna pe putere şi pe informaţii…

Marcel Sâmpetru: Exact.

Marian Petrache: Păi asta înseamnî, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia, şi puterea, care înseamnă DNA-ul şi parchetul, care înseamnă motorul, da?

Marcel Sâmpetru: Corect.

Marian Petrache: Trebuie să pui mâna pe curent şi pe urmă pe motor, nu?”, este stenograma din dosarul procurorilor Bălan şi Sâmpetru.

Convorbire George Bălan – Victor Ponta

Într-o altă stenogramă din dosar este redată o convorbire telefonică dintre fostul lider PSD Victor Ponta şi procurorul (pe atunci) George Bălan:

„George Bălan: Victor, crezi că aş putea trece pe la tine astăzi-mâine, când ai tu o fereastră?

Victor Ponta: Sigur. Eu sunt la birou până la ora trei. Dacă vrei să-mi faci o vizită, îţi dau o cafea cu placere, da?”

În dosarul procurorilor Bălan şi Sâmpetru a fost audiat ca martor şi actualul procuror general interimar, Bogdan Licu.

Bălan l-a avut ca avocat pe Horia Miclescu, fost adjunct al PNA pe vremea lui Năstase, „fiara”, aşa cum îl alinta fostul senator PSD condamnat pentru corupţie, Cătălin Voicu. Miclescu este acum avocatul familiei Cosma din Ploieşti.

CSM l-a respins pe fostul consilier al Monicăi Macovei

Sursa: Facebook

În schimb, Secţia pentru procurori a CSM l-a respins pe avocatul Flavius Crâznic, fost procuror antidrog şi fost consilier al ex-ministrului Justiţiei, Monica Macovei.

Pe vremea lui Adrian Năstase, procurorii Flavius Crâznic şi Nicolae Neagoe de la Antidrog au instrumentat dosarul Cocaină pentru VIP-uri, în care a fost inculpat şi fiul lui Ion Ţiriac.

După alegerile prezidenţiale din 2004, procurorul Flavius Crâznic a devenit consilier al ministrului Justiţiei, Monica Macovei. El şi Nicuşor Neagoe au susţinut că au fost împiedicaţi de fostul şef DIICOT, George Muscalu, să-şi facă treaba aşa cum trebuia, precizând că „s-a facut selecţia probelor şi a martorilor”.

„Am dus cazul până la capăt, l-am finalizat cu rechizitoriu, am făcut propunere de arestare preventivă care trebuia semnată de George Muscalu. Ion Ţiriac este singurul inculpat acuzat de trafic de droguri care nu a fost arestat”, spunea Nicolae Neagoe.

După infirmarea rechizitoriului iniţial semnat de procurorii Crâznic şi Neagoe, dosarul a fost preluat de procuroarea Corina Gheorghişan, care a trimis cazul în instanţă.

Ion Alexandru Ţiriac era acuzat că, în vara lui 2000, ar fi tolerat consumul ilicit de cocaină în apartamentul său din hotelul „President” din Mangalia, iar ulterior, împreună cu cetăţeanul indian Tyagi Shailendra, ar fi deţinut cocaină în vederea consumului.

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a acuzat-o în 2005 pe procuroarea Corina Gheorghişan şi pe şeful DIICOT de atunci, George Muscalu, că ar fi „spart” dosarul în mai multe dosărele, astfel încât să nu mai fie probe în cazul lui Ţiriac junior.

Fiul lui Ţiriac a fost achitat în 2009 pentru acuzaţiile de consum, trafic, deţinere şi oferire de droguri altor persoane. Una dintre judecătoarele care a emis sentinţa de achitare a fost celebra Viorica Costiniu, soţia fostului judecător Florin Costiniu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupţie în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

După acuzaţiile Monicăi Macovei, procuroarea Corina Gheorghişan şi şeful DIICOT de atunci, George Muscalu, au fost anchetaţi de Serviciul Anchete Speciale din Parchetul general, dar au fost declaraţi nevinovaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Baieti, daca este sa sustinem ca tragem toti, p-aicea pentru statul de drept/justitie, hai sa fim consecventi:

    Balan a fost achitat, deci Balan este OFICIAL nevinovat, prin urmare nu exista niciun impediment obiectiv la reprimirea sa in profesie.

    De asemenea, priviti cu rezerve achitarea lui pentru furnizare de informatii, dar prin iarna chiar voi publicati inregistrarea pe care v-a pus-o la dispozitie descreierata de Mirica a discutiei acesteia cu Anca Jurma despre starea de lucruri din DNA.

    Si, apropos, daca e ceva scandalos de raportat, e mai degraba procedura insasi de reprimire in profesia de judecator/procuror FARA EXAMEN/CONCURS a unora sau altora, doar pt ca au detinut anterior aceasta calitate min. 10 ani.

  2. Justitia, e precum societatea: plina de cârdăşii, rețele, manevre ilegale relativ bine acoperite si complicităti.

    Pe durata vietii noastre … 🙁

  3. Acesti infractori nu stiu ce e aia rusine, jena, bun simt…ii doar in cot ca fraierii au iesit la vot si nu mai vor coruptie. Ce bai voi credeti ca e democratie aici? Nu tata, e tzara de smecheri, golanasi, cocalari, gainari, fraudulosi, penali si curve…ajunsi toti in pozitii respectabile – politicieni, manageri de institutii publice si companii publice….totul la stat, ca la privat nu ar avea nici o sansa.

  4. O încrengătură de penali cu pretenții de magistrați…unii deveniți avicati ca și cazul ăluia care reprezintă clanul Cosma.
    Pentru asemenea indivizi s-au mutilat legi iar astăzi apar achitați…vezi dosarul lui Ghiță. Ciuma roșie știe exact ce sa facă cu ei.