Secția Specială, bilanț în al treilea an de funcționare: doar două dosare cu trei inculpați trimise în judecată. Salariile procurorilor SIIJ sunt de peste 15.000 de lei lunar
Și în al treilea an de activitate, 2020, Secția pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) menține trendul primilor doi, 2018, respectiv 2019, doar două rechizitorii cu trei inculpați fiind trimise în judecată, potrivit raportului de activitate obținut de G4Media.ro. În ambele situații, protagonist este Mircea Negulescu, zis Portocală, fost procuror la DNA Ploiești, exclus din magistratură, conform aceluiași document.
Alte peste 500 de dosare au fost clasate de cei 7 procurori de execuție pe care îi are SIIJ, printre ei numărându-se și Adina Florea.
La Secția Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut în 2019 un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declarației de avere din 2020.
„În cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, în anul 2020, activitatea de urmărire penală a fost desfășurată de 7 procurori care au avut de soluționat 6636 de dosare penale. Dintre acestea, 2984 de cauze au fost înregistrate în anul 2020, iar 3652 sunt rămase/ preluate din 2019.
În cursul anului 2020 au fost soluționate pe fond un număr de 552 de dosare din care 2 rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată 3 inculpați. Într-un număr de 550 de cauze, procurorii Secției au dispus soluții de clasare.” se arată în bilanțul SIIJ, trimis la Consiliul Superior al Magistraturii.
În topul explicațiilor pentru activitatea redusă se regăsesc restricțiile impuse odată cu starea de urgență, pe fondul pandemiei de COVID- 19.
„În perioada stării de urgență, dat fiind faptul că procurorii au lucrat în regim de telemuncă, s-a înregistrat o scădere a timpilor de soluționare a cauzelor. Un impediment în efectuarea actelor de urmărire penală a reprezentat imposibilitatea procurorilor și a ofițerilor de poliție judiciară de a se deplasa în teritoriu pentru a efectua acte de urmărire penală. În acest sens, s-a amenajat o cameră de anchetă prevăzută cu panouri de protecție.” au notat reprezentanții structurii de parchet.
Însă, o altă problemă semnalată de conducerea SIIJ ar fi atacurile din partea presei și a politicienilor.
„Nu trebuie trecut cu vederea faptul că, în cursul anului 2020, împotriva Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au fost îndreptate atacuri puternice din partea mass-media și politicienilor, împrejurare care a constituit o dificultate în plus pentru activitatea acestei unități de parchet.” conform documentului mai sus menționat.
Nici anul trecut, în cele două dosare trimise în judecată nu se regăsesc infracțiuni de corupție, aspect semnalat și cu privire la anii 2018- 2019 de jurnalistul Liviu Avram, despre care a scris pe larg G4Media.ro aici.
Joi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii va da un aviz privind proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a spus că ar vrea ca proiectul să fie adoptat de Parlament cel târziu la sfârșitul lunii martie.
Context
Procurorii de la SIIJ au fost implicați în mai multe controverse în ultima perioadă.
Marți, procurorul Sorin Iașinovschi a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, câștigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD), potrivit unui document consultat de G4Media.ro. PSD a reclamat o presupusă fraudă la vot, fără să poată prezenta însă nici o dovadă. (Citește mai multe, aici)
Iar la sfârșitul lunii ianuarie, Secția Specială a încasat un eșec la Instanța Supremă, procuroarea Adina Florea fiind obligată, printr-o sentință definitivă să finalizeze până la 1 aprilie dosarul în care aceasta o cercetează pe fost șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit minutei instanței. Este vorba despre dosarul în care șefa Parchetului Eurolean a rămas cu statutul de inculpată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă. (Mai multe detalii, aici)
Foto: Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii