G4Media.ro

Sectorul imobiliar continuă să afecteze creșterea economică a Chinei, care se situează…

pexels.com

Sectorul imobiliar continuă să afecteze creșterea economică a Chinei, care se situează la cel mai scăzut nivel din ultimele 18 luni

China a anunțat vineri cea mai slabă creștere trimestrială din ultimul an și jumătate, în ciuda tuturor eforturilor depuse pentru a stabiliza o economie afectată de un consum scăzut și de o criză imobiliară. Biroul național de statistică din China a anunțat că produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,6% în ritm anual în trimestrul al treilea, invocând un „mediu extern complicat și dificil (…), precum și noi probleme în dezvoltarea economică internă”, transmite Le Figaro.

Această cifră depășește așteptările experților intervievați de AFP, care se așteptau în medie la o creștere a Chinei de 4,5% în ritm anual în al treilea trimestru. Cu toate acestea, aceasta este mai mică decât creșterea de 4,7% din perioada aprilie-iunie și, de asemenea, cea mai slabă creștere de la începutul anului 2023, când China tocmai ieșea din politica sa de sănătate „Covid zero”, care a paralizat călătoriile și consumul și, prin urmare, a sugrumat activitatea economică.

Confruntate cu această încetinire, autoritățile fac tot posibilul: în ultimele săptămâni, acestea au anunțat o serie de măsuri de stimulare a activității economice, cu scopul de a atinge obiectivul oficial de creștere a PIB de „aproximativ 5% ” până în 2024. După o creștere bruscă a bursei, alimentată de speranța unui plan major de stimulare, optimismul s-a diminuat oarecum în fața unor promisiuni și politici pe care piețele le consideră insuficient de puternice.

O criză imobiliară persistentă

Guvernul a asigurat că are „toată încrederea ” în atingerea obiectivului său de creștere anuală. Însă mulți economiști consideră că un ajutor financiar mai direct este esențial pentru a stimula activitatea și a restabili încrederea întreprinderilor. În ultimele săptămâni, autoritățile au prezentat mai multe serii de măsuri, inclusiv reduceri ale ratei dobânzii, în special pentru creditele pentru locuințe existente, și relaxarea restricțiilor privind achizițiile de locuințe.

În cel mai recent stimulent, principalele bănci din China, inclusiv Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China, au anunțat vineri că „ratele dobânzilor la depozitele în yuani vor fi reduse”, potrivit CCTV. Însă observatorii, analiștii și investitorii par să aștepte mai mult, în special în ceea ce privește modul în care China intenționează să își orienteze economia către un model bazat mai mult pe consum, capabil să susțină creșterea pe termen lung.

Principala piedică în calea redresării actuale este criza persistentă din sectorul imobiliar. Sectorul a fost mult timp unul dintre motoarele creșterii economice din China, însă în prezent se confruntă cu dificultăți grave, dezvoltatorii având datorii, clădiri nefinalizate iar prețurile sunt în scădere, chiar și în marile orașe. Joi, în cadrul unei conferințe de presă, autoritățile au anunțat că vor crește împrumuturile pentru proiectele imobiliare neterminate la peste 500 de miliarde de euro. De asemenea, au promis să faciliteze renovarea a un milion de locuințe, o măsură menită să stimuleze activitatea în sectorul construcțiilor.

Dar, la fel ca toate conferințele de presă așteptate cu nerăbdare în ultimele săptămâni, anunțurile de joi au fost adesea considerate insuficiente de către analiști. „Ei încearcă în continuare să vorbească, cu un accent și mai mare pe stabilizarea sectorului imobiliar”, a declarat Stephen Innes de la SPI Asset Management într-o notă. „Cu cât ne aflăm mai departe în conferința de presă, cu atât mai mult vedeam că piețele nu erau cu adevărat încântate ” de anunțuri, a subliniat el. Și a concluzionat: „După aceea, să fim sinceri: mizeria care este sectorul imobiliar din China nu poate fi rezolvată cu câteva discursuri și măsuri șubrede”.

Stimularea cererii de locuințe este una dintre prioritățile autorităților pentru a asigura o redresare durabilă. În ultimele săptămâni, mai multe orașe chineze importante, precum Beijing, Shanghai (est), Chengdu (sud-vest) și Tianjin (nord) au relaxat restricțiile privind achizițiile de proprietăți. Pe fondul nesiguranței locurilor de muncă în China, consumul scăzut al gospodăriilor riscă, de asemenea, să împingă gigantul asiatic înapoi în deflație. Indicele prețurilor de consum (IPC), principalul indicator al inflației, a crescut în septembrie cu 0,4% în ritm anual, mai puțin decât se preconiza și un semn al slăbiciunii persistente a cererii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.