G4Media.ro

”Secuiul de fier”, Eduard Novac, anunță o revoluție în sportul românesc, într-un…

”Secuiul de fier”, Eduard Novac, anunță o revoluție în sportul românesc, într-un interviu acordat presei maghiare

De miercuri, Károly Eduárd Novák (Novac Carol Eduard) este primul ministru de naţionalitate maghiară al sportului din România. Campionul Jocurilor Paralimpice de la Londra, ar vrea să transforme sportul românesc făcându-l o ramură orientată spre realizări, iar între timp s-ar ocupa şi de cultivarea apartenenţei naţionale a maghiarimii, scrie publicația ungară ”Index”, care a realizat un interviu cu ”secuiul de fier”:

Reporter: În urmă cu trei ani am vorbit la gala din Budapesta dedicată sportivului anului, când aţi înmânat trofeul pentru fotbalista anului şi când v-aţi încheiat discursul cu „Mulţumesc, Ungaria!”. Vă gândeaţi atunci că după trei ani veţi sta de vorbă cu mine în calitate de ministru al sportului?

Károly Eduárd Novák: Vedeţi, totul s-a întâmplat atât de repede încât nici nu puteam realiza, dar aşa a trebuit să se întâmple. Însă nu am ezitat când a trebuit să accept această misiune, pentru că aşa o percep eu. Este vorba despre o şansă uriaşă. Am simţit mereu că voi avea odată o asemenea şansă şi, iată, se pare că acum s-a întâmplat.

Reporter: Aşa este şi constat cu mare bucurie că situaţia maghiarimii din România s-a îmbunătăţit mult chiar şi faţă de acum trei ani. Dvs sunteţi de aceeaşi părere?

Károly Eduárd Novák: Da, la vremea respectivă am considerat că se situa pe poziţia 5-6 dintr-o scală de zece, dar acum aş da un calificativ mult mai bun. Am sentimentul că situaţia noastră se îmbunătăţeşte continuu, ceea ce este foarte bine. Numeroasele investiţii din Transilvania în domeniul sportului constituie un proiect foarte bun pentru tineret, iar acest lucru duce la consolidarea apartenenţei naţionale. Un lucru foarte important. Am într-adevăr sentimentul că misiunea mea poate contribui la acest proces. Singura asociaţie sportivă română, dintre cele peste 70, și care avea un preşedinte maghiar în persoana mea, era cea a cicliştilor – acum va trebui, fireşte, să renunţ la această funcţie din cauza incompatibilităţii –, iar acum eu am devenit primul ministru de naţionalitate maghiară al sportului în România. Şi, credeţi-mă, cel mai mult mă bucură faptul că numirea mea a fost primită de ambele părţi cu multă simpatie, şi simt şi susţinerea manifestată din partea tuturor. Fiind în posesia acestui „Hinterland” vreau să iau măsuri concrete care vor putea fi, poate, drastice şi nu vor plăcea tuturor. Însă pentru ca şi sportivii viitorului să poată profita de pe urma unor posibilităti mai bune, trebuie să fac aceşti paşi. Există câteva asociaţii care dau rezultate bune, dar este nevoie de mult mai mult. Sportul românesc trebuie pus pe nişte baze mult mai sigure, mai stabile.

Reporter: Consider drept o idee plăcută care ar putea fi preluată şi în Ungaria, că în discursul dvs inaugural aţi precizat că nu pot fi finanţate la acelaşi nivel ridicat toate ramurile sportive – pentru aşa ceva nu ar ajunge nici banii din întreaga lume –  ci atenţia trebuie acordată câtorva ramuri care promit să obţină victorii olimpice.

Károly Eduárd Novák: Până acum nu exista nimeni care să fi îndrăznit a menţiona aşa ceva! Eu sunt primul ministru al sportului din România care a precizat clar că iubim pe toată lumea, respectăm pe toată lumea, dar trebuie să decidem în ce zone putem câştiga medalii olimpice, iar cea mai mare parte din bani trebuie investită în aceste zone. Nu putem susţine pe toată lumea la acelaşi nivel. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Când ne gândim că  Federaţia engleză de ciclism are la dispoziţie pentru Olimpiada de la Paris care urmează să aibă loc peste trei ani un buget de 35 milioane de lire sterline, rămânem fără cuvinte. Şi când te gândeşti că trebuie să concurăm cu ei!

Reporter: Dacă veni vorba despre concursuri… În urmă cu trei ani spuneaţi că veţi participa la ciclism în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo. Au fost amânate pentru 2021. Mai este valabil proiectul?

Károly Eduárd Novák: Este. Cred că voi putea alcătui în jurul meu la minister o echipă care să fie capabilă să facă treaba şi de sine stătător. În această situaţie îmi va rămâne şi mie puţin timp pentru antrenamente. Însă, fireşte, totul depinde de câtă treabă de făcut voi avea. Mai întâi, în ianuarie trebuie să mă familiarizez cu condiţiile pentru a înţelege întregul sistem. Trebuie să se ştie că sportul este domeniul care dispune în România de cea de-a doua avere imobiliară ca mărime, dar parţial nici măcar funcţională. Va fi nevoie de o muncă imensă pentru a o trece în revistă. Pe moment nici măcar nu ştiu ce suntem, minister al sportului sau agenţie imobiliară. Trebuie să am o viziune concretă despre ce avem la dispoziţie, cât de mare este averea noastră. Cel mai important proiect al meu pentru anul 2021 este realizarea noii strategii sportive române. Până acum nu a existat aşa ceva.

Reporter: Acum vă aflaţi acasă la Miercurea Ciuc?

Károly Eduárd Novák: Da. Megem să botezăm. Nu este zăpadă, temperatura este de un grad. Nici aici, în Ţinutul Secuiesc, iernile nu mai sunt ca altădată. Încetul cu încetul uităm şi noi cum este o iarnă adevărată.

Reporter:  În urmă cu doi ani am fost în Ţinutul Secuiesc. Am fost la Miercurea Ciuc, la preşedintele FK Csíkszereda şi la patronul Sepsi OSK, am văzut investiţiile cu caracter sportiv finanţate în special de ţara mamă. Aceasta este calea viitorului?

Károly Eduárd Novák: În opinia mea, da. Fireşte, se investeşte mai ales în ramurile sportive mai populare, fotbal, hockey, ceea ce este foarte important. Dacă nici acest ajutor nu ar veni, nici fotbal nu ar exista la un nivel serios în Ţinutul Secuiesc. Iar „sportul nostru naţional”, hockey-ul, se află într-un serios declin. Mai sunt însă multe de făcut: aici la Miercurea Ciuc există pista de patinaj viteză care ar trebui reînnoită, terenul de hockey, patinoarul Vákár Lajos, de asemenea ar trebui construit un velodrom. Există aici multe proiecte realizabile. Am sentimentul că există o colaborare destul de bună cu actualul guvern din care face parte o echipă ambiţioasă, tânără. Într-un fel suntem într-o relaţie de interdependenţă şi sperăm să avem o bună relaţie de colaborare şi cu ministerele educaţiei şi dezvoltării. Măcar pentru faptul că ministrul acestuia din urmă este Attila Cseke din Oradea, iar noul guvern mai are un al treilea membru maghiar în persoana lui Barna Tánczos care fusese mai demult preşedintele Federaţiei de hockey, iar acum răspunde de protecţia mediului. Şi mai este şi Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, viceprim-ministru fără portofoliu!

Reporter: O asemenea reprezentare puternică a maghiarimii nu a existat niciodată în guvernul român, nu-i aşa?

Károly Eduárd Novák:  Nu. Poate că în urmă cu peste 10 ani, în Cabinetul lui Emil Boc, când Attila Cseke şi Hunor Kelemen au făcut parte din guvern.

Reporter: Veţi porni la realizarea proiectelor cu vechea echipă a ministerului sau veniţi cu oamenii dvs?

Károly Eduárd Novák: Trebuie să preiau vechea echipă, deoarece trebuie să mă familiarizez cu funcţionarea întregului sistem, dar pe termen lung contez şi pe oamenii mei în care am o încredere nestrămutată. Este cert că sportul va avea sub conducerea mea o nouă direcţie de coordonare, iar pentru acest lucru va fi nevoie de oamenii mei.

Reporter:  Sesizaţi bunăvoinţa din partea celorlalţi membri ai guvernului?

Károly Eduárd Novák: Da. Se bucură mult pentru că am devenit ministrul sportului, există mari aşteptări şi speranţe, dar sunt călit pentru a ocupa această poziţie, ştiu tot ce trebuie. Normal că am şi emoţii, mai ales la început, până când nu simt că stau pe picioarele mele, dar este sigur că la o eventuală discuţie a noastră în ianuarie veţi întâlni un ministru mult mai sigur de sine.

Reporter: Însă până atunci va trece luna de miere şi veţi primi desigur şi critici. Mai ales că în mod inevitabil veţi dăuna unor interese.

Károly Eduárd Novák: Sunt pregătit şi pentru aşa ceva, precis vor exista şi critici, deoarece până acum esenţa politicii din sport era ca fiecare s-o ducă bine, dar fiecare să rămână doar calm, să trecem peste asta, să nu trebuiască luate decizii.

Reporter: Dacă înţeleg bine, scopul dvs este să crească ponderea Ministerului tineretului şi sportului în viaţa publică din România.

Károly Eduárd Novák:   Ei bine, da. Aş schimba imaginea sportului românesc, tradiţiile obligă. Este nevoie de o administraţie mult mai dinamică, mai tinerească, de schimbări revoluţionare, deoarece acest portofoliu are o importanţă uriaşă, mai ales că tineretul constituie garanţia viitorului ţării. Trebuie să-i urnim. Aş dori să colaborez în mod serios cu ministrul educaţiei.

Reporter:  Când mai veniţi în Ungaria?

Károly Eduárd Novák: Aş dori să vin cât mai repede pentru că iubesc foarte mult Budapesta. Iar dacă sunt invitat din nou la gala sportivului anului, ca în 2017, voi veni sigur. Cum să nu, dacă iubesc atât de mult acest eveniment!

Sursa: Index / Autor: András Ch. Gáll / Traducerea: Imola Stănescu (Rador)

Foto: Eduard Novac, ministrul Tineretului și Sportului. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cum se impaca expresia „sportul nostru naţional, hockey-ul” cu calitatea de ministru al sportului romanesc? Pe cine reprezinta si in numele cui o sa vorbeasca domnul secui de fier?

    • Da, hocheiul. La Innsbruck in 1976 luam locul 7. La Lake Placid in 1980 eram la turneul Olimpic si învingeam Germania si faceam egal cu Norvegia, azi ambele in grupa de Elita a hocheiului mondial.

  2. In general vorbind, bai Novak, in sportul romanesc lucrurile nu merg ca pe roate, mai mult ca pe genunchi sau pe burta. Stii sa le folosesti?
    Iar in materie de imobiliare sportive, vezi ca la noi, novacul reprezinta un peste usor de prins si de consumat. Nu-l confunda cu un rechin.

  3. Bun, sa faca treaba, indiferent ce zic xenofobii. In 2024 o sa dam verdictul la urne.

  4. Of, traducatorii astia de la g4media, de ce hockey si nu hochei, ma intreb si eu?

  5. Daca domnul Novak va continua in acelasi ritm si cu aceeasi dedicare ca si pana acum, cred ca va reusi sa readuca performanata sau cel putin sa puna baza performantelor sportului romanesc. Pentru mine, nationalitatea e mai putin importanta, insa caracterul primeaza. Mult succes!

  6. In Romania exista oficial 100 de cetateni romani care s-au declarat secui. Restul minoritarilor etnici din judetele Covasna, Harghita si Targu Mures s-au declarat maghiari .
    Tinutul secuiesc exista exclusiv in capul unor revizionisti iredentisti care saboteaza Constitutia Romaniei.
    La minister ii dorim succes !

    • Ținutul Secuiesc există exact așa cum există și Țara Năsăudului, Țara Călatei sau Țara Bârsei iar secuii fac parte din națiunea maghiară exact cum ardelenii sau moldovenii sau oltenii fac parte din cea română. Bănuiesc că pe romănii care s-ar declara la recensământ ardeleni sau olteni ia-ti cataloga ca fiind ” extremiști „.

  7. Asadar sport doar in Transilvania si hochei , in rest numai de bine si multumesc Ungaria.
    Asta are ce a votat RUMANUL VERDE , vorba lui Tiriac.

  8. Sportul a fost intotdeauna neglijat in Romania, acum avem un ministru ambitios.
    Mi-a placut ideea de a colabora strans cu Min Educatiei, trebuie facut mai mult sport in scoli.

    Succes la Minister, succes la Tokyo !!!!!

  9. Pare promițător pentru sportul romanesc. E prea devreme să-l caracterizam. Pare bine intenționat, este un sportiv adevărat, trecut prin multe. Îl dorim fara tente sovine. Succes!

  10. Se ne spuna domnul Novac cu este cu cele 3 firme controlate prin diferiti care sifoneaza banii de la federatia de ciclism si cum antrenorul roman a plecat pe banii lui la turneul din bg deoarece dl novac a facut alte socoteli cu un italian

  11. Ma bucur f mult ca ungurii sunt in guvernul Romaniei. Sunt fratii nostri. Sunt român ardelean și cred cu tărie în sinteza transilvăneană care aduce beneficii și României și Ungariei. Bravo!