G4Media.ro

Șef al lobby-ului din domeniul asigurărilor: „Nu avem nicio idee” cum să…

sursa foto: Pixabay

Șef al lobby-ului din domeniul asigurărilor: „Nu avem nicio idee” cum să punem în aplicare noile norme ale UE privind inteligența artificială

Noua Comisie von der Leyen trebuie să regândească radical legislația privind schimbările climatice, investițiile și datele pentru ca Europa să poată concura, a declarat pentru EuronewsFrédéric de Courtois, de la firma de lobby AXA, pentru Euronews.

Comisia Europeană abia își începe noul mandat, iar lobbyiștii din sectorul financiar au deja o listă de legi pe care ar dori să le reducă sau să le abandoneze. 

Ursula von der Leyen a promis să facă din competitivitate cuvântul de ordine al celui de-al doilea mandat al său, în condițiile în care datele economice arată că blocul comunitar este mult în urma performanțelor din SUA – iar întreprinderile critică deschis legile UE despre care spun că frânează inovația.

Una dintre acești lobbyiști, Frédéric de Courtois de la AXA, a criticat legislația Bruxelles-ului privind inteligența artificială, convenită la începutul acestui an, care supune cele mai riscante sisteme de învățare automată unor norme stricte, cu amenzi care pot ajunge la 7 % din cifra de afaceri în cazul încălcării normelor.

Fostul comisar european Thierry Breton a salutat această legislație ca fiind „un regulament echilibrat, bazat pe riscuri și pregătit pentru viitor”, care a făcut din Europa un „standard mondial în materie de inteligență artificială fiabilă”. 

Dar industria pare să fie încă în întuneric – și o consideră emblematică pentru abordarea prea prudentă a UE.

De Courtois, care este director general adjunct la AXA și președinte al grupului de lobby Insurance Europe, cu sediul la Bruxelles, a declarat pentru Euronews că nu are „nicio idee despre cum să pună în aplicare Legea privind inteligența artificială”, în ciuda faptului că tehnologia este o „problemă critică pentru industria asigurărilor”.

El a citat potențialele aplicații ale IA în materie de stabilire a prețurilor, despăgubiri și subscriere, dar a afirmat că preocupările legate de prejudecăți sau de încălcarea vieții private pot fi abordate prin intermediul unui set de principii, mai degrabă decât prin intermediul unei legi prescriptive de 144 de pagini.

„Abordarea europeană este de a încerca să dea un răspuns la orice, ceea ce nu cred că este modul corect de a proceda”, a spus el, adăugând: „Ar trebui să ne asigurăm că nu reglementăm înainte de a inova”.

Într-un discurs ținut miercuri, chiar înainte de a fi confirmată cu 370 de voturi pentru și 282 împotrivă pentru un al doilea mandat, von der Leyen a promis deputaților europeni că va simplifica sarcinile excesive de reglementare. 

Ea ar putea începe cu o serie de legi financiare recente care cer întreprinderilor să detalieze impactul asupra mediului al lanțurilor lor de aprovizionare, despre care mulți se plâng că creează cerințe concurente sau contradictorii. 

Schimbările climatice reprezintă „cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm”, asigurătorii fiind adesea nevoiți să plătească factura pentru fenomene meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, a declarat de Courtois – dar speră că urgența acțiunii va fi temperată de „pragmatism și flexibilitate”. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...