G4Media.ro

Șefa Comisiei Europene: AstraZeneca trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl…

sursa foto: consilium.europa.eu

Șefa Comisiei Europene: AstraZeneca trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre înainte de a se angaja din nou în exportarea vaccinului. Vrem să le explicăm cetăţenilor europeni că îşi pot primi cota corectă

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a transmis joi seară că AstraZeneca trebuie să îşi onoreze contractul privind livrările de vaccin anti-Covid pe care l-a încheiat cu statele membre UE înainte de a exporta doze în alte ţări, transmite News.ro.

„Compania trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre”, a spus ea joi seară, după ce liderii Uniunii Europene au discutat despre aprovizionarea cu vaccinuri.

Campaniile de vaccinare au început greoi în statele membre UE şi Blocul a învinuit companiile farmaceutice – mai ales AstraZeneca – pentru că nu au livrat dozele promise. Compania britanico-elveţiană a negat că nu reuşeşte să îşi onoreze contractul.

„Cred că este clar că, în primul rând, compania trebuie să recupereze decalajul”, a spus Von der Leyen la o conferinţă de presă după summitul virtual, citează BBC. „Trebuie să îşi onoreze contractul pe care îl are cu statele membre înainte de a se angaja din nou în exportarea vaccinului. Vrem să le explicăm cetăţenilor europeni că îşi pot primi cota corectă”.

UE a fost criticată, inclusiv de Marea Britanie şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru aşa-zisul naţionalism privind vaccinarea, după ce a introdus controlul exporturilor dozelor produse în Blocul Comunitar.

Von der Leyen a mai spus joi că UE este „regiunea care exportă cele mai multe vaccinuri în întreaga lume”.

„Îi invit pe alţii să fie la fel de deschişi ca noi”, a adăugat ea. Şefa Comisiei a scris anterior pe Twitter că, începând cu luna decembrie, UE a exportat 77 de milioane de doze către 33 de ţări.

Comentariile ei au venit la o zi după ce UE a emis o declaraţie comună cu Marea Britanie în care ambele părţi au promis să colaboreze, după săptămâni de tensiuni privind serul Oxford-AstraZeneca.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut controlul exporturilor impus de UE şi a spus că summit-ul marchează „finalul naivităţii” Blocului European.

„Susţin faptul că trebuie să blocăm toate exporturile atâta timp cât anumite companii farmaceutice nu îşi respectă angajamentele cu europenii”, a spus el.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că UE „nu doar că se aprovizionează singură, dar şi exportă lumii, spre deosebire de SUA şi Regatul Unit”.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că speră ca măsurile privind exportul luate de Comisie şi susţinute de majoritatea liderilor să nu fie folosite vreodată, mesaj cu care a rezonat omologul său belgian, Alexander De Croo. Ţările pe care ei le reprezintă găzduiesc fabrici implicate în producţia vaccinului AstraZeneca.

În urma summitului virtual, cele 27 de state membre UE au căzut de acord să încerce să crească producţia de vaccinuri în interiorul Blocului.

„Subliniem importanţa transparenţei precum şi folosirea de autorizaţii de export”, au spus într-un comunicat comun. Liderii UE au cerut companiilor farmaceutice să asigure predictibilitate în cazul producţiei lor de vaccinuri şi să respecte termenele limită prevăzute în contractele de livrare.

Preşedintele american Joe Biden a participat de asemenea la întâlnirea virtuală, în încercarea de a reface legăturile SUA cu UE, după relaţia tensionată dintre Uniune şi predecesorul său, Donald Trump.

Europa se confruntă acum cu al treilea val al pandemiei.

Cifrele recente arată că 12,9 doze de vaccin au fost administrate la 100 de oameni în UE, comparativ cu 44,7 doze, în Regatul Unit, şi cu 37,2 doze, în SUA.

sursa foto: consilium.europa.eu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Femeia asta mai are tupeul sa apara in public dupa esecul vaccinarii? Bine ca au inceput vaccinarea „staff-ului” de la Bruxelles, in timp ce oamenii raman nevaccinati din cauza ei. Pentru „euro-staff” exista vaccinuri? Daca ai un badge la gatlej inseamna ca faci parte dintre „elitele” europene si ai prioritate la vaccinare?

  2. In sfarsit, trebuie pus piciorul in prag,
    Boris Pinnochio se tot autovictimizeaza dar el nu exporta nicio doza

  3. Femeia asta mai are tupeul sa apara in public dupa esecul vaccinarii? Bine ca au inceput vaccinarea „staff-ului” de la Bruxelles, in timp ce oamenii raman nevaccinati din cauza ei. Pentru „euro-staff” exista vaccinuri? Daca ai un badge la gatlej inseamna ca faci parte dintre „elitele” europene si ai prioritate la vaccinare?

    • Tot Ursula a pus si Bundeswehr-ul pe butuci cand a fost ministru la aparare!
      Ca sa stam sa ne milogim la americani!

  4. Un fel de Saddam, care fanfarona înainte de a fi prins și judecat. Putina rabdare Madame, veți fi judecați cu toții. Cu toții, președinte național sau european.

  5. scurt istoric ca sa lamurim un pic diferenta dintre Finantare primita de Astra de la US si UK, si Avans – primit de la UE):
    https://www.cnbc.com/2020/05/21/coronavirus-us-gives-astrazenena-1-billion-for-oxford-vaccine.html

    https://finance.yahoo.com/news/eu-signs-contract-astrazeneca-supply-112529149.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAJIbHbIm_0b3fsK_4MhFeRJvIBZlX05EZ5G2nHKySQM41iBahsvxS__i-1QuUKma_SyD0Ltx3UJuKsoiXMUhSueMFt5RMWwN-jGMlAWxjwUPBQ3YD3ku1ntyFDJp4o00ThcXyww3ssoQkGoq86qv6LQ-apwxBuVenHOQ6hNzNZkx

    Deci US si UK au finantat dezvoltarea unui vaccin de catre Oxford-Astra in luna Mai 2020, cand inca nici testarile nu incepusera.

    UE a dat, nu fonduri de dezvoltare a vaccinului ci, un Avans! Si asta la sfarsitul lui august cand lucrurile era deja spre finalizare!

    E una sa investesti in cercetare -dezvoltare de produs si alta sa dai doar un avans comanda. De aici si prioritizarea unora sau altora!

    Asa ca din punctul meu de vedere UE a actionat tarziu si a negociat prost! Iar acum incearca sa-si acopere incompetenta cu predele de fum si flexari de muschi astenici.