G4Media.ro

Șefa Comisiei europene denunță „jocul geopolitic cinic” al Rusiei față de guvernul…

sursa/Twitter Ursula von der Leyen

Șefa Comisiei europene denunță „jocul geopolitic cinic” al Rusiei față de guvernul de la Chișinău

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că presiunea Moscovei în privința livrărilor de gaz către Republica Moldova reprezintă o „încercare fățișă” a Rusiei de a intimida guvernul reformist de la Chișinău.

„Vedem de asemenea o încercare fățișă de a intimida guvernul reformist al Republicii Moldova prin presiunea privind livrările de gaz într-un moment în care prețurile la energie sunt ridicate”, a declarat ea.

Șefa Executivului de la Bruxelles a mai spus că UE vrea relații bune cu Rusia, dar că acest lucru depinde în primul rând de comportamentul Moscovei, făcând mai întâi referire la desfășurarea de trupe de la granița cu Ucraina.

„Trebuie să ne protejăm societățile și democrațiile de acest tip de joc de putere geopolitic cinic”, a mai afirmat președinta CE.

Acuzații voalate de șantaj 

Pe de altă parte, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Reuters că Rusia face dificilă viaţa Republicii Moldova, cu preţuri mai mari pentru gazele naturale. „Republica Moldova vrea să devină membră a UE într-o zi”, a mai spus Maia Sandu, care a evitat afirmaţiile fără echivoc privind orientarea ţării după ce a ajuns la putere la sfârşitul lui 2020, dată fiind dependenţa Moldovei de gazul rusesc, scrie agenția britanică de știri.

„Când preţul gazului a crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre unele datorii despre care susţin că datează din 1994 (…) Bineînţeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Noi credem că datoria trebuie să fie mult mai mică”, a afirmat Maia Sandu.

Șefa statului a spus şi că este preocupată de acumularea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Ea a precizat însă că nu există semne de activitate rusă sporită în Transnistria.

„Din nefericire, avem în continuare trupe ruse pe teritoriul nostru”, a amintit ea, solicitând retragerea lor din Transnistria, pe care ONU o consideră teritoriu al Republicii Moldova.

La rândul său, șeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a acuzat Moscova în octombrie că se foloseşte de gazul natural pentru a intimida Republica Moldova, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o. Sandu a calificat noul contract pe cinci ani semnat de guvernul de la Chişinău cu Gazprom drept „rezonabil”, dar a spus că Moscova le-a acordat „preţuri preferenţiale” aliaţilor apropiaţi. Serbia a obținut recent un preț de 270 de dolari per mia de metri cubi și un contract pe doar șase luni din partea Kremlinul, acest stat fiind principalul aliat al Moscovei din zona Balcanilor.

Foto: Șefa CE Ursula von der Leyen într-o întâlnire tete-a-tete cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Sursa/Twitter Ursula von der Leyen

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Germania ţine cu ursul.