G4Media.ro

Șefa CSM, Lia Savonea, o critică pe președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea: Este…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șefa CSM, Lia Savonea, o critică pe președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea: Este regretabil modul în care a ales să se manifeste faţă de succesoarea ei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine, într-un comunicat de presă, că procedura de numire a noului preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respectat dispoziţiile legale şi afirmă că este regretabil modul în care Cristian Tarcea a ales să se manifeste faţă de succesoarea ei, Corina Corbu, transmite Agerpres.

Actualul preşedinte al Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, în timpul interviului susţinut de Corina Corbu la CSM, că procedura ar fi nelegală, deoarece candidatura acesteia trebuia depusă după ce îi expiră mandatul la conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tarcea a invocat art. 53 din Legea 303/2004 care prevede la alin (4) – „Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă”.

În replică, CSM susţine într-un comunicat de presă că au fost respectate dispoziţiile legale şi că este „surprinzătoare” declaraţia făcută de Cristina Tarcea.

„În exercitarea acestei prerogative legale, Secţiei pentru judecători îi revine obligaţia de a întreprinde demersurile necesare organizării procedurii de numire, aşa încât să fie asigurată continuitatea funcţiei, fără să fie afectată buna funcţionare a instanţei. Interpretarea avansată de preşedintele în funcţie, respectiv că declanşarea procedurii trebuie făcută după expirarea mandatului său, tinde să acrediteze ideea că legiuitorul ar fi urmărit un interimat obligatoriu necesar derulării acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionând sensul reglementării care acoperă o multitudine de situaţii de încetare a mandatului funcţiei şi nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.). O atare aserţiune nu doar că este contrară voinţei legiuitorului, dar este şi surprinzătoare, în condiţiile în care vine chiar de la preşedintele în funcţie care ar trebui să fie primul preocupat să prevină riscul unei instabilităţi la vârful Justiţiei”, a explicat CSM.

CSM precizează că, în ciuda faptului că procedura este declanşată încă din data de 30 mai, Cristina Tarcea nu a avut nicio obiecţie până la momentul la care a adresat întrebări Corinei Corbu la interviu, „în condiţiile în care a existat cadrul instituţional în care ar fi putut să releve o presupusă neregularitate”.

„Facem precizarea, în acest context, că numirea viitorului preşedinte operează începând cu ziua următoare a încetării actualului mandat. În concluzie, este regretabil modul în care preşedintele în funcţie, care nu şi-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales să se manifeste faţă de un judecător al instanţei supreme, succesorul său”, spune CSM.

Citește și: Cristina Tarcea contestă procedura de selectare a noului președinte al Curții Supreme: nu respectă condițiile de legalitate

Foto: Lia Savonea, președinta CSM. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Ce fatza de vipera are madam…Se potriveste cu interlopii care au pus-o acolo.

    • N-ai dreptate: unul dintre interlopi are mai degraba fata de varan si e pamantiu de la ficat, iar altul are legatura cu viperele doar prin faptul ca face parte din categoria ”hrana preferata”, chit ca mustata-i carunta nu poate fi digerata cat ai bate din palme…

    • Daca magistratii cinstiti sunt majoritari, sa nu mai piarda vremea protestand pe scarile tribunalelor.
      Justitia este o putere in stat.
      Magistratii cinstiti sa se organizeze, sa convoace adunarile generale, sa revoce sefii corupti ai Curtilor de Apel, sa revoce judecatorii corupti din CSM, sa revoce conducerea Inspectiei Judiciare, sa desfiinteze Sectia Speciala, sa anuleze numirea nou-alesei sefe a ICCJ, sa caseze deciziile de reluare de la zero a proceselor, din cauza completelor de 3 si de 5 judecatori, sa-i trimita in judecata pe judecatorii corupti de la CCR, pentru abuz in serviciu, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru obstructionarea justitiei, pentru favorizarea infractorilor, pentru atac la bazele democratiei, prin deciziile aberante, netemeinice, nelegale si neconstitutionale date.

  2. Savoniera evita sa spuna ca Tarcea e cu Liitera” iar ea cu „Spiritul” ! :))))

    PS. Si cu bustul ! :))))))

  3. ******** se cred virgine.

  4. Este regretabil că șefa CSM, care ar trebui să garanteze justiția, o încalcă cu nonșalanță. Se știe protejată de cineva ?

    • Cred ca Savonea nu mai are nevoie de protectia cuiva, odata ce a ajuns sefa CSM
      La ora actuala ea e cea care protejeaza!

    • @Lana:
      Doar ea stie cati scheleti are in dulap si cine dintre cei relevanti, cunoaste acest lucru ! :))

    • Numai pentru cunoscatori.
      Onor Lia Savonea face parte, impreuna cu multi alti magistrate judecatori, din banda Catalin Voicu, a arei misiune este de a acoperii pe spate o grupare infractionala, formata dupa decembrie 89, in jurul unor inalti demnitari comunisti si ofiteri de rang inalt din fosta Securitate.
      Garantat 100%.

  5. „CSM susţine într-un comunicat de presă că au fost respectate dispoziţiile legale”
    Probabil ca Savoniera stie ce spune..
    Dar, cu toate astea, poate ca n-ar strica daca un magistrat mai curajos sau un jurnalist mai curios ar intreba-o pe Savonea, care sunt acele dispozitii legale care i-au permis sa o aleaga pe Corbu , cu 2 luni inainte de termenul legal?

    • Pai a zis, si-a dat cu presupusul ca legiuitorul nu avea cum sa aiba in intentie o perioada de interimat de aproape 2 luni, si din cauza asta s-a apucat ea inca din mai sa declanseze proceduri de numire, cata vreme mai era o groaza de vreme pana la vacantarea postului de presedinte ICCJ. Savoniera a facut-o inca din mai, ca s-o intimideze pe d-na Tarcea, sa-i arate pisica, exact cum a facut si bubosul justitiei cu revocarea procurorului general Lazar. Nu i-a iesit pasenta lui toader, si n-o sa-i iasa nici savonierei. Asadar numita ei, umila pupila corina corbu, mai are de asteptat. Si d-na Tarcea mai sta acolo ca interimar si dupa 14 septembrie, ca asa spune legea.

  6. ce argument penibil, tipic psd. adica daca ai ceva de zis intr-o discutie in care ai dreptul sa iei cuvantul. esti criticat ca de ce iti spui opinia? pe bune? ce cretina.
    dar ce, i-a injurat de mama, sau cum vine treaba cu „modul in care s-a manifestat”???
    ca nu pricep. eu am vazut pe cineva care si-a spus parerea la obiect. ca nu i-a convenit slugii PSD chestia asta, e altceva. oricum tipic copiilor cretini: nu ne luam de ce se zice, ne luam de persoana care zice. comportament infantil.

    • Corect!
      Aceleași metode de a infiera pe cine nu-ți ține partea ca cele utilizate de comuniști în anii ’50.
      Atunci urmau tribunalele populare și condamarea la ani grei de temnița, fără nici o șansă de amnistie/grațiere – decît cea „finală”.
      Acum urmează SIIJ și a3.

  7. Dacă rămânei anonimă plecai din istorie ca orice om simplu. Așa vei pleca cu stigmatul de curvă ordinară pusă pe funcție pt a proteja și încuraja corupția și hoția. Ești o rușine pt magistratură. Aceeași mizerie ca si fmmdragnea și tot ce reprezintă fmmpsdaldeudmr.

  8. Din nefericire „Statul paralel” chiar exista. Este format din „comitetul” pomenit de Toader, care redacta modificarile pe justitie, din Toader insusi, din Savonea, Dorneanu si celelalte patru cozi de topor din CCR, din viezurele ala trimis ca „avocat” al Romaniei la CEDO samd.
    Va fi foarte greu, dar nu imposibil de extirpat acest stat paralel. Alegerile vor reusi sa igienizeze justitia de acesti acarieni.

  9. pentru cruella savonea, respectarea legii ”este regretabila”!

  10. merita aceasta panarama pensie speciala?!

  11. Eu de la astia nu am pretentii.
    Am pretentii de la presedintele pe care l am votat.
    Asteptam o investire a celor doi la ccr cu rezervele de rigoare ,expuse public;
    Asteptam o prezenta azi la csm sau nu mai are dreptul de participare si prezidare?

  12. Nu e corect, in principiu ce zic, si deja regret, dar a mai observat si altcineva ca, uneori, mai ales in zona puterii – de orice fel ar fi ea, uratenia fizica si morala se potenteaza reciproc? Scuzati, nu m-am putut abtine.

    • Dragi Romani in septembrie vi se pregătește ceva . Graba cu care scârbele astea pun șef la ICCJ așa de repede e din cauză că imediat trebuie făcut ceva . O să vedem in septembrie ce se pregătește . Scuza că ICCJ nu poate rămâne fără șef doua luni e cam de căcat . Și Io care am făcut liceu ecologic știu ce înseamnă ,, după vacantarea postului ” . Sa faci concurs înainte e ilegal și fata aia Corbu nu avea ce căuta la acel concurs . De ce oare a fost singura care a candidat ??? Oare nu mai era nimeni care să și dorească o funcție mai înaltă , banii mai multi , mașină cu șofer , șef de instituție ??? Unii sunt băieți deștepți care au citit legea și știau că e un concurs ilegal . După ce va fi instalata o să curgă contestațiile . Așa va fi terfelită și imaginea de justiție în continuare cu ajutorul nemărginit a doamnei Corbu , care părerea mea e doar o marioneta saraca .

  13. Deciziile Sefei CSM , sunt regretabile , servind in mod vadit puterea actuala si sfidand romanii cinstiti, de buna credinta.Se mentin in funcii si in jurul Sefei CSM , persoane santajable , sau cu interese private , servind diverse grupuri din politica si nu numai. Felicitari Dnei Tarcea ptr. exprimarea demnitatii profesionalismuui.

    • Sunt complicii infractorilor, ai Ciumei Rosii, in frunte cu Savonea – un scuipat pe obrazul Justitiei

  14. Sa va fie rusine spurcatelor instante, ati devorat copilaria si viata fetitei Sorina pentru cativa dolari in plus la pensie…

  15. O coru[ta, judecatoare cu numele, de fapt o membra a clanurilor de infractori, NU ARE VOIE SA DEA LECTII NIMANUI. Savonea nu e decât un scuipat pe obrazaul Justitiei din RO.

  16. partidul e iarasi cu bocancul pe grumazul justitiei. si asteia ce-i mai place, masochista.

  17. Nevastuica cu capul stramb a bagat-o rau de tot pe maneca. Cititi ce scrie Toni Neacsu, avocatul Bombonicai pe pagina sa de facebook;

    „Comunicatul CSM confirmă tacit ceea ce era ușor de observat: legea în vigoare nu permite depunerea candidaturilor anterior expirării mandatului în funcție de Președinte al ÎCCJ.

    Observați că în această luare de poziție publică nu se face trimitere la un text de lege care să prevadă posibilitatea CSM de a declanșa anticipat procedura numirii în funcția de președinte ÎCCJ, ci doar se lansează aprecieri aproximative de felul voința legiuitorului nu are cum să fie instituirea unui interimat la ÎCCJ.

    Ei bine, din păcate exact așa este, .
    Prin modificarea operată prin Legea nr. 242/2018 la art. 53 din Legea 303/2004 Parlamentul a introdus un interimat obligatoriu. Nu pot fi depuse candidaturi și implicit nu poate exista o procedură de numire a președintelui ÎCCJ înainte de expirarea mandatului președintelui în funcție.

    Mai mult, este extrem de clar că exact aceasta a fost intenția legiuitorului, una păguboasă de altfel.
    Anterior acestei modificări (18.10.2018), art. 53 avea un alineat 5/1 potrivit cu care „În cazul în care funcțiile de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori de președinte de secție devin vacante ca urmare a expirării mandatului, candidatura se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile până la momentul în care funcția urmează a se vacanta.”
    Altfel spus era prevăzut că într-o astfel de situație procedura pentru numirea noului președinte ÎCCJ se declanșa în ultimele luni din mandatul președintelui în funcție.

    Ei bine, acest alineat nu se mai regăsește în forma actuală a art. 53 din Legea nr. 303/2004, ceea ce înseamnă că intenția (proastă) a legiuitorului a fost de a se aștepta întâi expirarea mandatului în funcție și abia apoi a se declanșa procedura numirii unui nou președinte.”

  18. schimbam clasa politica, schimbam CCR, facem constestatie de neconstitutionalitate, castigam, anulam sentintele … reteta PSD cu alte ingrediente

    doar ca speram de data asta sa fie pentru cetateni si nu pentru infractori

  19. O manipulare ordinare , caracteristica discursurilor acestei persoane din fruntea CSM . NU este „o forma de manisfestare fata de succesoarea Dnei Tarcea” , este adus la suprafata de catre distinsa profesionalista Cristina Tarcea , modul de procedura incorect , pe care-l aplica CSM , in situatii in care au si alte interese, decat cele profesionale Procedura de desemnare pe aceasta inalta functie, trebuia respectat intocmai. Daca nu a fost respectata , atunci cum se poate ca CSM sa-si indeplineasca corect atributiile ?

  20. Madam savonieră să ne spună în baza cărui articol de lege a fost încălcat alt articol de lege, cel care prevede depunere candidaturilor pentru funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori preşedinte de secţie, la Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcţia de preşedinte, vicepreşedinte sau preşedinte de secţie a devenit vacantă.
    Chestia că după vacantarea funcției, acesteia nu i se poate asigura interimatul până la numirea candidatului care a câștigat postul, e o gogoriță care permite pe viitor oricărui condamnat definitiv de ÎCCJ (s-o gândi tot la dragnea și la ”crivățul” OLAF ce-i bate pe la cu*?) să conteste la mama pușcăriașilor, CCR, hotărârea de condamnare, pe motiv că numirea președintelui ÎCCJ nu s-a făcut legal.