Șefa Curții Supreme îl acuză pe Dragnea de manipulare și de intenția de a epura judecătorii Înaltei Curți. Către Tudorel Toader: Factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, l-a acuzat marți pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de manipulare și de intenția de demite judecătorii de la Instanța Supremă, unde este judecat dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
„Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ICCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării. Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? Dumneavoastră cunoaşteţi că în data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al secţiei penale pentru a fi reînvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat IJ pentru redactarea hotărârilor restante. Să înteleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?”, a declarat Cristina Tarcea, citată de News.ro.
Ea a menționat un al doilea argument, acela că înainte cu două zile de anunţul său privind termenul pe care magistraţii îl au pentru a motiva deciziile restante, Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante. „Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru am făcut şi eu”, a mai spus Tarcea.
Declarații șefei Curții Supreme vin după atacurile dure lansate, duminică seară din studiourile România TV, la adresa sa de către Liviu Dragnea.
Acesta a acuzat-o pe Cristina Tarcea că face presiuni asupra judecătorilor în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman, în care el a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
”Pentru mine a fost mai mult decât șocant să urmăresc ce a spus Cristina Tarcea. Cu presiune clară asupra judecătorilor”, a susținut Dragnea.
Atacul liderului PSD a venit la trei zile după ce șefa Înaltei Curți a anunțat măsuri fără precedent, cerându-le judecătorilor să redacteze motivările restante până în septembrie. Este o veste proastă pentru liderii PSD, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, întrucât, imediat după ce apare motivarea, se poate stabili termen pentru judecarea apelului.
Cristina Tarcea a răspuns și acuzațiilor lansate la adresa sa și de către ministrul Justiției, Tudorel Toader. Întrebată dacă este o ţintă pentru ministru, șefa ÎCCJ a răspuns ironic: „Nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu. Sub nicio formă. Nu ştiu eu cât poate unul sau altul să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură, să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna factorul politic trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei bine, fac politică”, a replicat Tarcea, citată de Mediafax.
Replica acesteia vine după ce ministrul Justiţiei a declarat, luni, cu referire la afirmaţiile Cristinei Tarcea, care a acuzat decizia în cazul revocării Codruţei Kovesi ca fiind una politizată, că preşedintele instanţei supreme i-a transmis, cu alte cuvinte, că ar fi trebuit să tacă şi să meargă mai departe.
„Poate că tema aceasta (declaraţiile Cristinei Tarcea -n.r.) chiar în Consiliul Superior al Magistraturii, nu ştiu. Doamna Tarcea ne-a spus că a fost de bună credinţă, dar nu ne-a spus în ce perioadă, în ce epocă a fost de bună credinţă. Doamna Tarcea n-a spus că raportul meu şi motivele pentru care am declanşat procedura nu este întemeiat, nu este adevărat, nu sunt motive. N-a spus că decizia CCR nu este fundamentată, nu este motivată, nu e temeinică, n-a spus că decizia CCR nu trebuie respectată. Ce a spus? Că eu ca ministru nu trebuia să declanşez procedura. Prin urmare, mi-a transmis, cu alte cuvinte, în lectura mea, un fel de «lasă că merge aşa». Repet, nu că raportul nu e corct, fundamentat, nu că nu sunt motive de declanşare, nu că decizia nu trebuie respectată, dar că trebuia să tac din gură, să spun probabil că e bine şi să mergem mai departe, probabil. Adică dumneavoastră nu vă daţi seama că din conţinutul acela un judecător face aprecieri cu privire la o decizie a Curţii Constituţionale, la o activitate a unui ministru, independent el, dar membru al Guvern. Concluzia e simplă”, a declarat Tudorel Toader.
CSM şi Inspecţia Judiciară au fost sesizate cu referire la declaraţiile preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit sesizării publicaţiei Lumea Justiţiei, Cristina Tarcea a făcut, printre altele, afirmaţii cu conotaţii politice legate de revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la DNA. În sesizarea către Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Inspecţia Judiciară (IJ) în vederea cercetării disciplinare şi excluderii din magistratură a Cristinei Tarcea, aceasta este acuzată de mai multe abateri discipinare, respectiv de desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii. Totodată, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai e acuzat de încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, precum şi de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.
Potrivit legii 303/2004 privind statului magistraților, revocarea șefilor Înaltei Curți se face de către președintele României la propunerea CSM pentru motive precum: exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea sau în cazul aplicării de sancțiuni disciplinare.
- Articolul 53 (6): Revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Președintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplica în mod corespunzător.
- Articolul 51 (2): Revocarea din funcția de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a președintelui instanței, pentru următoarele motive:a) în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere;b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul și comunicarea, asumarea responsabilităților și aptitudinile manageriale;c) în cazul aplicării uneia dintre sancțiunile disciplinare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii