Șefa diplomației austriece, Karin Kneissl: Modificările la codurile penale au stârnit preocupări/ Sperăm că România intenţionează să ceară expertiza GRECO şi a Comisiei de la Veneţia
„Modificările la codurile penale au stârnit preocupări” în privinţa unor „posibile efecte negative” şi „sperăm că România va răspunde acestor preocupări”, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, care îndeamnă autorităţile române să consolideze „progresele considerabile” obţinute până acum în combaterea corupţiei şi instituirea unui stat de drept.
Statul de drept, precum şi „siguranţa şi predictibilitatea cadrului legal” sunt „deosebit de importante pentru investitorii străini”, a afirmat Karin Kneissl, care va efectua miercuri o vizită la Bucureşti, unde se va întâlni cu oficiali români, inclusiv cu premierul Viorica Dăncilă.
Ministrul austriac pentru Europa, Integrare şi Afaceri Externe a mai spus că „Austria a susţinut întotdeauna şi continuă să susţină integrarea deplină a României şi Bulgariei în sistemul Schengen”, dar că, „dată fiind actuala situaţie a migraţiei şi refugiaţilor, cred că nu vom reuşi să găsim consensul necesar în rândul statelor membre decât după ce frontierele noastre externe vor fi apărate într-un mod eficient şi migraţia ilegală va fi diminuată într-o măsură suficientă”.
Karin Kneissl, a cărei ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a declarat în acelaşi timp că „Austria este dispusă să-şi pună la dispoziţie cunoştinţele” pentru a ajuta România în pregătirea preşedinţiei Consiliului UE din prima jumătate a anului viitor şi a catalogat drept „excelente” relaţiile dintre cele două ţări.
Ea a afirmat de asemenea că migraţia reprezintă o prioritate pentru preşedinţia austriacă a Consiliului UE şi că, în acest sens, Viena are în vedere „măsuri care merg de la întărirea Frontex la îmbunătăţirea cooperării cu ţări terţe relevante şi susţinerea statelor de origine şi tranzit”.
Fragment din interviu
AGERPRES: Care este poziţia dumneavoastră în ce priveşte schimbările la sistemul judiciar adoptate de majoritatea aflată la putere în România şi care sunt puternic criticate de opoziţie şi de zecile de mii de români care au ieşit în stradă în ultimul an şi jumătate şi au stârnit de asemenea preocupări din partea Comisiei Europene şi a unor ambasade occidentale?
Karin Kneissl: La preşedinţia Consiliului UE, Austria se va situa pe poziţia unui mediator imparţial în aceste aspecte. România a demonstrat progrese considerabile în combaterea corupţiei şi instituirea unui stat de drept efectiv, acesta din urmă, precum şi siguranţa şi predictibilitatea cadrului legal fiind deosebit de importante pentru investitorii străini. De aceea încurajăm România să consolideze progresele realizate, în conformitate cu concluziile Consiliului cu privire Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 12 decembrie 2017.
Modificările la codurile penale au stârnit preocupări (printre altele, din partea Comisiei Europene şi a unor importanţi parteneri din UE) în privinţa unor posibile efecte negative (asupra cooperării internaţionale în planul aplicării legii, luptei împotriva corupţiei, criminalităţii cu violenţă, criminalităţii organizate transnaţionale, criminalităţii financiare şi traficului de droguri şi persoane). Sperăm că România va răspunde acestor preocupări şi că intenţionează să ceară expertiza GRECO şi a Comisiei de la Veneţia.
AGERPRES: Predecesorul dumneavoastră în guvernul anterior, Sebastian Kurz, a exprimat o poziţie critică în ce priveşte intrarea României şi Bulgariei în Schengen. Care este poziţia guvernului Austriei în momentul de faţă?
Karin Kneissl: Austria a susţinut întotdeauna şi continuă să susţină integrarea deplină a României şi Bulgariei în sistemul Schengen. Totuşi, dată fiind actuala situaţie a migraţiei şi refugiaţilor, cred că nu vom reuşi să găsim consensul necesar în rândul statelor membre decât după ce frontierele noastre externe vor fi apărate într-un mod eficient şi migraţia ilegală va fi diminuată într-o măsură suficientă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii