G4Media.ro

Șefa diplomației franceze, despre intrarea Suediei și Finlandei în NATO: Turcia trebuie…

Sursa foto: NATO.int

Șefa diplomației franceze, despre intrarea Suediei și Finlandei în NATO: Turcia trebuie să aleagă. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei?

Turcia ”trebuie să aleagă” cu privire la integrarea în NATO a Suediei şi Finlandei, cu riscul de a ridica semne de întrebare cu privire la ”comportamentul” său în cadrul Alianţei, a afirmat duminică şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Secretarul general al Alianţei (Jens Stoltenberg, n.red.) se află în prima linie, dar ţine de Turcia să facă alegerile în faţa responsabilităţilor sale. Vrea să întărească Alianţa sau este împotriva ei? Ceea ce ar duce la întrebări cu privire la comportamentul său în calitate de membru al NATO”, a apreciat Catherine Colonna într-un interviu acordat Journal du Dimanche.

”Turcia este un membru important al Alianţei Atlantice”, a precizat şefa diplomaţiei franceze. ”Finlanda şi Suedia au făcut o alegere istorică. Să le avem pe ambele în NATO ar fi un plus pentru securitatea noastră în Europa. Au făcut eforturi în discuţia cu Turcia”, a menţionat ea.

În pofida discuţiilor de lunea trecută, la Bruxelles, între Turcia, Suedia şi Finlanda, o deblocare rapidă a candidaturilor celor două ţări la NATO se anunţă complicată în apropierea unui summit al organizaţiei, între 28 şi 30 iunie, la Madrid.

În contextul invaziei ruse în Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, dar se lovesc de opoziţia Turciei.

Aceasta acuză mai ales Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie ‘teroristă’.

Suedia a fost una din primele ţări care au clasificat PKK drept ‘organizaţie teroristă’ încă din anii 1980. Însă, la fel ca multe alte state occidentale, şi-a exprimat sprijinul pentru miliţiile YPG, aliate ale PKK în Siria, care au luptat contra jihadiştilor din Statul Islamic mai ales alături de SUA.

Sursa foto: NATO.int

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. E interesant cum francezii sunt pămpălăi în relația cu Rusia, dar cu turcii sunt duri. De unde?

    • Din comportamentul aparent infantil al lui Macron, care a purtat discuții telefonice nenumărate cu Putin și a afirmat public că nu e bine să supărăm Rusia teroristă.

    • Asa este mai ciolovec. Franta e rea, francezii sunt pampalai. Numai ciolovecii tai sunt buni… de carne de tun Cezar 😀

    • Parerea mea, turcii vor macar sa reintre in programul F-35. Ca daca vor avea grecii, macar sa aiba si ei. Sa fie francezii/europenii suparati ca nu cumpara de la ei Eurofighter, Rafale?

  2. Suedia și Finlanda în ce mă privește pe mine sunt membri de facto ai NATO.

  3. Turc sugator de copeiciii

  4. Franta a raspuns nu (despre aderarea Turciei) Confundati cu Germania.

  5. În sfârșit,o zicere inteligentă a Franței!

  6. @mda. Poate sa vrea si sa spere ce o vrea el, problema lui este ca joaca “pe persoana fizica”, nu este un strateg. Când te crezi TU mai deștept si mai puternic in negociere decât americanii, începi sa ai o problema.
    El nu accepta ideea de interdependență, vrea sa obțină tot de la toți, ca El este Sultanul; Putin l-a mirosit și l-a băgat in buzunar. Acum chițăie ca nu ii mai dau nici F16, ce sa mai vorbim de F35 ?
    O negociere de succes ar trebui sa înceapă prin recunoașterea (chiar și indirecta) a greșelii S400, nu prin șantajul cu aderarea Suediei și Norvegiei, cu atât mai mult cu cât Putin și-a arătat adevarata fata malefică și el ar putea specula asta. Cu Senatul o sa fie mai greu, ca aia îl considera deschis in categoria Junk (poate îl considerau și înainte, dar se faceau ca nu văd).