Șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, anunță că se va retrage la finalul mandatului, în iunie
Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat luni că se va retrage în iunie, după un mandat marcat de manifestaţii prodemocraţie uriaşe şi de o izolare a oraşului de restul lumii pentru a se proteja de COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ea a spus că nu va mai candida pentru un al doilea mandat în mai, când va avea loc desemnarea viitorului lider al oraşului de către un comitet restrâns.
„Îmi voi încheia la 30 iunie mandatul de cinci ani ca şefă a executivului şi voi pune capăt oficial carierei mele de 42 de ani în guvern”, a declarat ea presei.
Carrie Lam a dat asigurări că liderii de la Beijing, pe care i-a anunţat de intenţiile sale în martie 2021, „au înţeles” şi îi „respectă” alegerea.
În vârstă de 64 de ani, ea şi-a motivat alegerea prin „consideraţii familiale”.
„Trebuie să îmi pun familia pe primul plan, iar ei sunt de părere că este timpul să mă întorc acasă”, a declarat Carrie Lam.
După o carieră de funcţionar, ea a devenit în 2017 prima femeie care conduce Hong Kong.
Postul de şef al executivului nu rezultă în urma unor alegeri directe, care a fost una din principalele revendicări ale taberei democrate, redusă acum la tăcere.
Liderul este ales de un comitet de 1.500 de membri, toţi arondaţi regimului chinez. Acest colegiu electoral reprezintă 0,02% dintr-o populaţie de 7,4 milioane de locuitori.
Pronosticurile legate de cine va fi viitorul lider din acest teritoriu, care este a treia piaţa financiară mondială, sunt incerte.
Noul lider al executivului va fi ales la 8 mai, dar pentru moment nu a apărut nicio candidatură realistă.
Actualul număr doi din Hong Kong, John Lee, un fost membru al serviciilor de securitate, a fost prezentat de presa locală drept un posibil candidat.
Un alt potenţial candidat este ministrul de Finanţe, Paul Chan.
Carrie Lam a spus luni că nu a primit încă demisia nici unui ministru, etapă obligatorie pentru orice membru al guvernului înainte de a intra în campanie electorală.
Viitorul lider îşi va prelua funcţiile la 1 iulie, în ziua când se împlinesc 25 de ani de la revenirea la China a fostei colonii britanice.
Carrie Lam a mulţumit de asemenea Beijingului pentru sprijin şi încredere, reamintind că mandatul său a fost marcat de o „presiune fără precedent” prin manifestaţiile din 2019 şi prin pandemia de COVID-19.
Bilanţul său divizează oraşul.
Susţinătorii o consideră o loialistă inflexibilă a Beijingului care a ştiut să menţină direcţia cea bună în timpul manifestaţiilor din 2019 şi în timpul pandemiei.
Detractorii, printre care şi numeroase ţări occidentale, o percep ca cea care a supervizat prăbuşirea libertăţilor politice din Hong Kong şi a reputaţiei oraşului de centru de afaceri regional stabil.
După manifestaţiile uriaşe şi uneori violente din 2019, guvernul central chinez a organizat o represiune puternică în oraş pentru a-şi menţine controlul său autoritar.
Carrie Lam este primul lider din Hong Kong sancţionat de SUA din cauza sprijinului pentru această represiune, care a dus la închiderea sau plecarea în exil a principalilor activişti prodemocraţie.
Guvernul său a urmat de asemenea modelul chinez de combatere a pandemiei, introducând unele dintre cele mai stricte măsuri anti-coronavirus din lume.
Deşi închiderea frontierelor şi regulile draconice de carantină au împiedicat orice epidemie locală timp de 18 luni, varianta Omicron a dus la o rată a mortalităţii record, cu aproape 8.000 de decese de la începutul anului.
Sursa foto: Facebook / Carrie Lam
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu