Șefa Înaltei Curți, cu câteva ore înainte de ședința privind sesizarea CCR pe abrogarea pensiilor: Pensiile magistraților nu sunt ”speciale” și nu sunt nici ”nesimțite”, sunt o garanție a independenței
Cu câteva ore înainte ca Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție să se reunească pentru sesizarea Curții Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, președintele ÎCCJ, Corina Corbu, a trimis o scrisoare deschisă adresată societății și presei, în care se arată revoltată de decizia Parlamentului, pe care o cataloghează ca find ”tristă și stupefiantă”.
”Nu trăim închiși în sediul Înaltei Curți de Casație de Justiție, facem parte din societate și cunoaștem că opinia majoritară a cetățenilor la acest moment este în mod vehement împotriva pensiilor de serviciu. De asemenea, nu îmi voi permite niciodată să spun într-o țară democratică că societatea greșește sau că opinia poporului român poate fi ignorată. Pot spune însă cu toată responsabilitatea că ea este bazată în mare parte pe împrejurarea că de o lungă perioadă de timp celelalte puteri ale statului tratează justiția, de multe ori, în cel mai bun caz ca pe o „Cenușăreasă”, iar, în cel mai rău caz, ca pe o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja„ celelalte puteri ale statului”, susține Corbu în scrisoare.
Șefa Instanței Supreme critică și modalitatea prin care parlamentarii au decis tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților, „cu ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autoritățile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar – de instituțiile reprezentative, de asociațiile profesionale, de adunările generale -, dar, mai ales, prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice în special împotriva magistraților, deși rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ tocmai asupra serviciului public al justiției, la care apelează anual milioane de cetățeni”.
Corina Corbu mai vorbește și despre încurajarea și crearea unui conflict artificial între societate și autoritatea judecătoarească prin contrapunerea din spațiul public între pensiile de serviciu și alocațiile de stat pentru copii.
”Pensiile magistraților nu sunt ”pensii speciale” și nu sunt nici ”pensii nesimțite”. Excesele trebuie sancționate și corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanție a independenței, sunt un element care le permite să își îndeplinească funcțiunea socială.” mai arată președintele Curții Supreme.
În finalul scrisorii, Corina Corbu prezintă câteva statistici preluate din presă, potrivit cărora numărul pensiilor de serviciu ale magistraților aflate în plată sunt de aproximativ 4 mii, cele ale grefierilor aproape 2000, iar numărul pensiilor speciale care vor rămâne în plată și în condițiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate de Parlament sunt de aproximativ 170 de mii. Asta în condițiile în care, mai spune Corbu, volumul total de activitate al instanțelor, la nivel național, în 2018 a fost de aproape 3 milioane de dosare.
- Citește integral Scrisoarea deschisa a presedintei ICCJ
Context
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a convocat Secțiile Unite miercuri, 29.01.2020, de la ora 18:00, potrivit unui anunț oficial
Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție vor sesiza Curtea Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acelorași surse, draftul sesizării este deja redactat.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.
USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.
Deputatul USR, Cristian Seidler, a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.
Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
73 comentarii