Șefa Înaltei Curți despre o întâlnire cu șeful CCR: Discuția s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine
Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a declarat la ieșirea de la audierile din Consiliul Superior al Magistraturii, că a avut o discuție ”pe întuneric” cu președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, despre decizia CCR privind completurile de cinci judecători și că a fost pusă să-și lase telefonul în anticameră.
”Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de 5 judecători la foarte scurt timp după ce s-a pronunțat decizia prin care s-a constat conflictul juridic de constituționalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că a fost o discuție în care am fost pusă să-mi țin telefonul în anticameră, iar discuția s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric încât la final am luat haina domnului Dorneanu pe mine. Discuția cu domnul Ciorbea a fost foarte recentă și a vizat completurile de 3 judecători. Amănunte o să vă dau cu altă ocazie”, a declarat Cristina Tarcea.
Întrebată de voia Valer Dorneanu, Tarcea a răspuns: ”o justificare a deciziei CCR pronunțată pe completurile de 5 judecători”.
Pe data de 7 noiembrie 2018, Curtea Constituțională a admis, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă. Potrivit surselor G4Media.ro, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.
„Sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea absolută a actelor îndeplinite de un astfel de complet. Decizia se aplică în dosarele în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare, cât şi situaţiilor viitoare”, este esenţa motivării Curţii Constituţonale (CCR) privind completurile de 5 judecători (C5) de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
CCR stabilise că, încă din 2014, ICCJ ar fi interpretat greşit legea şi a tras la sorţi doar 4 membri ai C5-urilor, în vreme ce ele erau conduse de un membru de drept, adică un judecător din conducerea ICCJ, precum preşedintele, vicepreşedintele sau şeful Secţiei penale. Practic, CCR a desfiinţat practica ICCJ potrivit căreia C5-urile erau conduse de membri de drept.
În motivare, CCR arată că toţi cei 5 judecători membri ai C5-urilor trebuie traşi la sorţi, nu doar locul ocupat de membrul de drept, aşa cum a decis judecătoarea Alina Ghica de la Curtea de apel Bucureşti.
Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, înainte de audierea sa în secția de judecători a CSM, că acțiunea disciplinară deschisă împotriva sa este ”un abuz”. Întrebată care ar fi motivele acestui presupus abuz, Tarcea l-a indicat pe liderul PSD, Liviu Dragnea.
În noiembrie 2018, actuala şefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a cerut revocarea şefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, pe motiv că nu a respectat prevederile legale privind compunerea C5-urilor de la Instanţa Supremă.
Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea Savonea, pro-PSD, care are majoritate de voturi. Scandalul privind compunerea C5-urilor de la ICCJ a început după ce dosarul lui Liviu Dragnea a ajuns în apel la unul dintre C5-urile Înaltei Curţi.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii