G4Media.ro

Șefa meteorologilor: Există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii…

Sursa: Unsplash

Șefa meteorologilor: Există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii să vorbim de un nou record de căldură în istoria măsurătorilor meterologice / 2024, unul dintre cei mai secetoși ani

Directorul executiv al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat că există o probabilitate foarte mare ca până spre finalul lunii iulie să vorbim de un nou record, după luna iunie care a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meterologice din ţara noastră, transmite News.ro.

”În acest an deja înregistrăm noi recorduri, după o lună iunie, cea mai caldă lună din istoria măsurătorilor meterologice în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Iată că, acum, avem un al doilea val de caniculă, mai intens, de lungă durată şi persistent, cu extindere în aproape toată ţara. Nu se încheie, am actualizat estimările pentru luna lui cuptpr şi există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit, astfel încât să vorbim de un nou record”, a spus Elena Mateescu duminică la Digi24.

Directorul ANM a precizat că ”această săptămână înregistrează abaterile termice cel mai ridicate”.

”Vorbim de abateri de până la 7 grade Celsius, fiind se pare cea mai călduroasă săptămână, după care semnalul pentru următoarea săptămână, 15-22 iulie, să menţină aceeaşi evoluţie, mai scad uşor abaterile la 5 grade, dar tot o săptămână caldă şi chiar spre finalul săptămânii să vorbim de temperaturi ridicate, mai ales în partea de sud a ţării”, a subliniat reprezentanta ANM.

Mateescu a mai afirmat că din păcate, ploile sunt insuficiente, în condiţiile în care vorbim deja despre un fenomen de secetă pedologică extremă şi puternică în bună parte din ţară, exceptând areale restrânse din partea de vest, centru şi vest a ţării.

”Este posibil ca până la sfârşitul lunii să nu consemnăm precipitaţii care să refacă rezerva de apă la valori favorabile, este un an dificil, o vară dificilă pentru agricultură, cu temperaturile foarte ridicate şi intervalurile lungi în care vorbim de temperaturi mai mai mari de 32 de grade şi nu în ultimul rând precipitaţiii insuficiente. Se menţine această tendinţă, pentru 2024, ca fiind unul dintre cei mai secetoşi ani, dar în acelaşi timp, cu siguranţă va înscrie un nou record în topul anilor cei mai călduroşi, şi în ţara noastră”, a mai arătat Mateescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Doamna Mateescu,dumneavoastră țineți cu ursul?în loc să ne încurajați,ne băgați în depresie cu știrea aceasta,trebuia să o spuneți așa mai cu perdea.

  2. 🇪🇦, 43 Grade Celsius și trenurile de mare viteză circulă în parametrii normali, 300 km/h constant și fără întârzieri nici alte tipuri de surprize cum se întâmplă în lumea CFR-ului

  3. Sa ajungem la sfarsitul lunii si o sa vedem. Va reamintesc ca in Germania si Olanda a fost mai frig anul asta decat in anii precedenti. Media e importanta.

  4. cum adică „șefa meteorologilor”? meteorilogii sînt o organizație infracțională?
    corect ar fi fost: „șefa clanului meteorologilor”. 🙂