G4Media.ro

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, urmărită penal de DNA într-un dosar…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, urmărită penal de DNA într-un dosar care vizează achiziția de măști în timpul pandemiei, contract în valoare de 50 de milioane de lei / Sunt urmăriți penal și administratorii firmei Romwine & Coffe, distribuitorul Sanimed

Procurorii anticorupție anunță, într-un comunicat, că au început cercetarea penală împotriva ședfei Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Nagy, într-un dosar care vizează achiziția de măști de protecție în timpul pandemiei, contract în valoare de 50 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al instituției.

Statul român şi Romwine&Cofee au încheiat un contract pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3, la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici, conform Recorder, care a relatat că firma este deţinută de o femeie care până de curând a fost bucătăreasă la un han.

Firma Romwine & Cofee din Giurgiu a câştigat procedura de achiziţie iniţiată pe 11 martie 2020 de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecţie. Romwine & Cofee este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, a afirmat cel care controlează afacerea, omul de afaceri Cătălin Hideg, într-o intervenţie la B1 TV.

Redăm mai jos comunicatul integral

”În cauza mediatizată prin comunicatele 394/VIII/3 și 396/VIII/3 din 28 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de NAGY CORNELIA, la data faptelor și în prezent președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA, consilier achiziții publice în cadrul aceleiați instituții publice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față de SC ROMWINE & COFFE SRL și față de alte persoane administratori de societăți comerciale, în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

În acest context, NAGY CORNELIA, în calitate de președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un Acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru.

Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Suspectelor NAGY CORNELIA și HOHAN (fostă DEACONESCU) MĂDĂLINA IOANA li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Context

G4Media.ro a dezvăluit pe 28 aprilie că omul de afaceri Cătălin Hideg, patronului grupului Sanimed, este vizat de anchetele Parchetului European şi DNA în alte dosare. Cătălin Hideg era plecat în Abu Dhabi, ca şi omul de afaceri Cristian Burci, dar a revenit în ţară de Paşte. El va fi dus la audieri la sediul EPPO de la DNA.

Potrivit surselor G4media.ro, firma Sanimed Impex International din Bucureşti, controlată de Cătălin Hideg, prin intermediul unui off-shore din Cipru, ar fi accesat peste 3 milioane de euro fonduri europene pentru realizarea centrului medical de recuperare pentru vârstnici RecuMed din Călugăreni.

Fiind vorba de fonduri europene, Sanimed a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru atribuirea contractului de construcţie a centrului. Licitaţia ar fi fost câştigată de o firmă din Spania patronată de Raluca Hortensia Aelenei, o fostă angajată a Sanimed. Potrivit surselor G4media.ro, procurorii au stabilit că, în spatele câştigătorului licitaţiei, se afla tot patronul Sanimed, Cătălin Hideg.

În plus, firma din Spania câştigătoare a licitaţiei organizate de Sanimed ar fi folosit documente false. Spre exemplu, un document fals atesta că firma are suficientă experienţă pentru astfel de afaceri. În urma unor circuite financiare prin diferite firme din Cipru, Spania şi Portugalia, preţul aparaturii medicale achiziţionate pentru centrul medical din Călugăreni şi decontate din fonduri eruopene ar fi fost crescut artifical.

Pe de altă parte, ancheta DNA, care îl vizează tot pe Cătălin Hideg, priveşte achiziţia de măşti în pandemie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA şi EPPO au acţionat simultan în cele două dosare după ce Hideg a revenit în ţară.

Cine e Cătălin Hideg. E un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei și a fost doctorand la Academia SRI. Este cel care controlează afacerea prin care o firmă de distribuție de băuturi alcoolice și mâncare, înființată în 2019, a furnizat statului român 1,7 milioane de măști de protecție.

G4media.ro a scris despre această afacere încă martie 2020. Detalii aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. alta japita plantata de mafia usele in post de conducere … pe cv-urile ce apar online si-a trecut la APTITUDINI ŞI COMPETENŢE PERSONALE: „lucru cu omul” …. vai de p.l.m.

  2. Asta pusa sefa la Onac a reszistat in 100 de Guverne. Numai un prost crede ca o sa pateasca asta ceva in viata ei. E protejata la fel ca Arafat!

  3. Nu vorbeste nimeni, stai linistit. Cand au pus treaba la cale doamna in cauza a primit asigurari, sau mai bine spus”garantii de securitate”!!

  4. Romanul si munca cinstita in romanica?!ha!ha!poa’sa mai fi ramas cativa mai constiinciosi !in rest,praf si pulbere!

    • Eu cred ca altcineva ar trebui scormomit pentru achizitiile din timpul pandemiei astea 2 sunt doar tapii ispasitori