G4Media.ro

Șefa Parchetului General le cere procurorilor să muncească peste program pentru a…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șefa Parchetului General le cere procurorilor să muncească peste program pentru a soluționa dosarele vechi/ Aproape 330.000 de dosare nesoluționate, cu o vechime mai mare de un an, anunță Gabriela Scutea

Procurorul general Gabriela Scutea a declarat joi, că, din memoriile şi plângerile pe care le primeşte de la cetăţeni, rezultă că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale şi i-a îndemnat pe procurori să muncească şi după program pentru a soluţiona dosarele mai vechi.

La prezentarea bilanţului de activitate a Ministerului Public pe anul 2021, Gabriela Scutea a făcut referire la dosarele mai vechi de un an rămase nesoluţionate.

Potrivit datelor statistice publicate de Ministerul Public, cauzele rămase nesoluţionate au crescut în anul 2021 faţă de anul anterior cu 3,6%.

Din totalul cauzelor rămase nesoluţionate – fără cauzele cu autori necunoscuţi (632.656), 29,2% (185.010) sunt cu o vechime de până la şase luni de la sesizare, 19,2% (121.277) între şase luni şi un an de la sesizare, iar 51,6% (326.369) de peste un an de la sesizare.

În activitatea de urmărire penală proprie au rămas de soluţionat 7.952 cauze cu vechimea între şase luni şi un an de la sesizare (în creştere cu 5,1%) şi 21.299 cauze mai vechi de un an de la sesizare (în creştere cu 2,3%), iar la organele de cercetare penală au rămas în lucru 113.325 cauze cu vechimea între şase luni şi un an de la sesizare (în creştere cu 3%) şi 305.070 cauze mai vechi de un an de la sesizare (în creştere cu 4,5%).

În context, Gabriela Scutea i-a îndemnat pe procurori să depună eforturi pentru a soluţiona aceste dosare vechi.

„Corelativ, observăm că, din creşterea cauzelor mai vechi de un an rămase în lucru (2020/2019, 21,77%) nu s-a recuperat deloc în 2021. Eforturile noastre trebuie să crească, pentru îmbunătăţirea acestui indicator. Într-o exprimare simplistă, să vedem că parcările din apropierea sediilor noastre rămân ocupate dincolo de ora 16, mai ales că activităţile procedurale fixate pentru procuror prin noul Cod de procedură penală sunt mai puţin consumatoare de timp decât în concepţia vechiului cod. Întrucât marea majoritate a cauzelor se plasează la nivelul de competenţă al judecătoriei, nivelul de complexitate mediu nu este unul ridicat. Din memoriile şi plângerile adresate de cetăţeni procurorului general, se desprinde faptul că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale. Care este eficienţa supravegherii urmăririi penale? Vom propune Inspecţiei Judiciare ca principalul domeniu de control la parchete în anul 2023 să fie modalitatea de supraveghere a cercetărilor, în cauzele rămase în lucru mai vechi de 1 an de la sesizare, corespunzător parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Gabriela Scutea.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Eu am un dosar de furt multiplu de corespondenta de 3 ani de zile. Nimic nu au miscat, nimic. Am fost in audiente la politie, la parchet, am ajuns la prim procuror, am trimis sesizare la IGP sediul central al politiei. NIMIC!
    Sunt indicii in dosar ca se fura organizat corespondenta la nivel de oras Timisoara, deci potential 400 000 de cetateni afectati, si politistii, procurorii nu considera dosarul „important”. Il alte tari „normale” cred ca se faceau perchezitii la OPDC Timis a doua zi, toate birourile erau luate la rand. La noi mai gasesc ceva dupa 3 ani? Dar vor salarii mai mari si pensii speciale! Deja totui cei implicati pot sa intre la cod penal articolul cu favorizarea infractorului!

    • Grăbiți-vă cu eliberarea tuturor tovarășilor !
      Bolșevicia Mare poate cădea in orice moment !😂😂😂
      Cu americanii nu vă mai merge … 😂😂😂

  2. Nenorocire, cum sa munceasca juzii mai mult, pai pensioara speciala mai mare ca salariu ii asteapta cu bratele deschise!

  3. Dosarul Revoluţiei.

    1116 de oameni ucişi de miliţie, armată, securitate.

    32 de ani.

    0 soluţii.

    Lozinci de 2 bani cu dosarele vechi de 1 an. Acestor lipitori cu pensii speciale nu le este ruşine?!

  4. Ce fata are asta zici ca au teleportat-o de la pcr direct, traiasca PNL, partidul marilor bratieni, asa se lauda nu?

  5. Ba esti prost !!! Astia se angajeaza la 30 de ani si la 40-45 ies la pensie si voi vreti dosare finalizate . Nu vedeti ca ei sunt hoti cu acte in regulă despre ce vorbim

  6. Pe matracuca asta a numit-o Iohannis sefa Parchetului General, desi sectia de procurori din CSM ii daduse aviz negativ.
    Acum, vine Scutea si recunoaste singura ca e inutila acolo, doar prostii face, toate marile dosare le-a „ingropat”.

  7. Voi vreți că la salariile lor să muncească după program?glume!poate dacă le triplați salariile se vor mai gândi!!!

  8. Daca a venit ordinul pe unitate s-a rezolvat. Luni se va ajunge la zi.

  9. Da stai sa vezi cu câtă consecvență și atenție la detalii vor fi „rezolvate” dosarele. Pică de o shpagutza ? Pai atunci cum, așa.. pe gratis?

  10. Inainte de’89, la criticile ca nu-s indeplinit/depasit planul cand mai era putin pana la incheierea cincinalului, imediat apareau cativa tovarasi mai hotarati, care dupa ca-si faceau o binemeritata autocritica, indemnau colegii sa munceasca mai cu spor/ore suplimentare, dupa care , cu avant proletar semnau in angajament colectiv care suna cam asa: „Daca pana la sfarsitul cincinalului nu vom reusi sa indeplinim planul, ne angajam in mod solemn sa-l depasim in cincinalul urmator” Aplauze prelungite .