G4Media.ro

Șefa procuraturii anticorupție din Republica Moldova: Problema cea mai gravă o reprezintă…

sursa foto: Captura video

Șefa procuraturii anticorupție din Republica Moldova: Problema cea mai gravă o reprezintă corupția cadrelor din sistem

Corupţia în rândul procurorilor, judecătorilor şi avocaţilor reprezintă cea mai gravă problemă a sistemului, a admis miercuri şefa Procuraturii anticorupţie de la Chişinău, Veronica Dragalin, menţionând că prioritatea instituţiei pe care o conduce pe anul 2023 este curăţarea de corupţie a sistemului juridic din Republica Moldova, relatează Radio Chişinău.

Trei dosare pe numele unor avocaţi şi procurori acuzaţi că au pretins şi oferit mită în valoare cuprinsă între 5.000 şi 30.000 de euro au fost trimise în judecată în ultimele luni de către Procuratura Anticorupţie. Totodată, un ofiţer din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă. El primise 100.000 de euro pretinzând că poate să influenţeze un caz aflat pe rol la CNA şi la Procuratura Anticorupţie, a indicat Veronica Dragalin, enumerând doar câteva dintre cazurile la care a lucrat instituţia pe care o gestionează, într-o conferinţă de presă în care a prezentat un bilanţ al activităţii sale în primele şase luni de la preluarea mandatului.

A ajuns să se spună că ‘toţi procurorii şi judecătorii sunt corupţi. Nu este adevărat, dar s-a creat o percepţie la nivel de societate pentru că unora li s-a permis să se ocupe de justiţie’ chiar dacă s-au compromis, a afirmat ea, subliniind că nu va exista niciun fel de progres în justiţie dacă vor mai exista persoane corupte în sistem.

Pentru a avea o ‘justiţie corectă în această ţară trebuie să contribuim cu toţii, să nu tolerăm corupţia şi imixtiunea în sistemul de justiţie’, a mai spus Veronica Dragalin.

Pedeapsa prevăzută de lege în Republica Moldova pentru un procuror sau judecător acuzat de corupţie pasivă sau acceptarea unei mite pentru influenţarea unei investigaţii este de la şapte la 15 ani de închisoare, amenzi de la 400 la 500.000 de lei (moldoveneşti) şi interdicţia de a deţine o funcţie publică într-un interval de timp care merge până la 15 ani.

Veronica Dragalin a preluat mandatul de şefă a Procuraturii Anticorupţie la 1 august 2022, relatează Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. La fel ca si-n Romania 👍

  2. Mari schimbări în Moldova, oameni tineri școliți în occident și puși în funcții cheie. La noi tot dinozauri cu doctorate cumpărate. Bravo Moldova, sunteti pe drumul bun.

  3. 👏🏻👏🏻👏🏻
    Republica Moldova.
    Așa se fac lucrurile!!!

  4. Va imaginati un astfel de sef Anti Coruptie in Romania?!
    Niciodata!!
    Nici Codruta nu a avut atata curaj sa spuna direct cum stau lucrurile, cat de grava e situatia, cat de complexa e lupta anti coruptie!!
    Crin Bologa e inexistent, pamant de flori, saracu’….iar seful lui, Ministrul JUSTITIEI Catalin Predoiu e in cardasie si chiar mai corupt decat coruptii Romaniei!!!

  5. Povesti de adormit copii…
    Ei nu au dupa ce bea apa, dar suntem buni la dat din gura si cersit bani de la altii.

    La urmatoarele alegeri zboara Harvard cu toate toapele….lumea nu are nevoie de lozinci…

    • Adică mai buna era Veorika?

    • Dancila sau care veorika zici ?

      Habar nu am cine era mai buna…dar situatia acestei tari este rea…am fost de 3-4 ori in ultimul an…
      Daca spun ca au 40 de ani in urma chiar sunt diplomat…
      Coruptie cat cuprinde…salarii mizere….0 conditii…trai de pe 0 zi pe alta…
      O zi frumoasa!

    • Da, e greu si rau in Moldova, sunt intr-o situatie aproape disperata, toti cei care nu traiesc in Chisinau, sa zicem.
      Bun, si daca le zburam pe toate toapele astea si eliminam orice efort anti-coruptie – o sa fie mai bine, sau mai rau?
      Intreb si eu, asa, ca prostu…

  6. In Ro, anticorupția e prea coruptă. Nu se face bine curând

  7. „Se vede ca suntem frati”,pentru ca suntem la fel de corupti.Auzi!Suntem la fel de corupti pentru ca Moscova.Statul lor nu a fost atat de intelenit si nu au asa de multi interlopi ca noi si au reusit,fara sa se foloseasca de oportunitatea razboiului,sa se rupa de influenta malefica a lui Putin.Desi rachetele Kremlinului le viola granitele,procurorii moldoveni au avut curajul sa-l aresteze,pe Dodon.Bravo lor.