Șefa procurorilor, Gabriela Scutea, și-a încheiat discursul de la evenimentul DNA cu un citat din Biblie: ”Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”/ La ce se referă de fapt Legea din Vechiul Testament
Șefa Parchetului General, Gabriela Scutea, și-a încheiat discursul de la evenimentul care a marcat 20 de ani de existență a DNA cu un citat din Biblie: ”Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”, le-a transmis Scutea procurorilor Anticorupție.
- Notă: Citatul este preluat din Vechiul Testament, Pslamul 106, versetul 3: “Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!” din traducerea în limba română a lui Dumitru Cornilescu, un ortodox convertit la protestantism în anii 1920. “Legea”, în accepțiunea veterotestamentară, se referă la Tora – Pentateuhul, primele cinci cărți ale Bibliei Ebraice, care conține fundamentele religiei iudaice. Această Lege, potrivit textului Bibliei, a fost primită de profetul evreu Moise de la Dumnezeu și nu are nicio legătură cu ceea ce se înțelege azi prin ”lege”, care este un atribut al autorităților laice.
Scutea a mai spus că ”energia procurorilor a fost împinsă mai departe de celebrul slogan: DNA – să vină să vă ia!”, iar încrederea societății ”este atașată misiunii DNA și ideii de bine și bunăstare pe care această instituție trebuie să o protejeze”.
Șefa PG a subliniat că din 2005, de la integrarea fostul Parchet Național Anticorupție în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competența DNA a fost modificată de 13 ori, plus Regulamentul privind Parchetul European.
”Aceasta a însemnat că efectul s-a produs în 2 locuri: la DNA și la parchetele nespecializate, pentru care primirea unor cauze cu o complexitate mai ridicată și, în mod cert, cu un volum de cercetări mai amplu a influențat major celeritatea procedurilor. Rețin, din perspectiva reglării politicilor publice, constatările tematice cuprinse în mai multe rapoarte de activitate ale DNA. Corupția nu ar fi posibilă fără vulnerabilități la nivelul administrației. Termenul „control” se regăsește în OUG nr.43/2002 de 9 ori, acesta exprimând unul din elementele care fac administrația să livreze servicii de calitate către cetățeni”, a mai spus procurorul șef.
Scutea a mai transmis și că DNA ”reprezintă o aspirație”, dar și că ”nicio altă instituție nu are ancore atât de puternice în dispoziții convenționale, pentru asigurarea independenței și pentru concentrarea pe eficiență”:
- ”DNA reprezintă o aspirație: a societății noastre pentru buna funcționare a statului de drept. A colegilor procurori pentru o carieră dinamică. A polițiștilor pentru un mediu de lucru performant. Când mă refer la competitivitate judiciară, am în vedere pe colegii noștri care în dezbaterile din sala de judecată sunt nu de puține ori 1 procuror față de cel puțin 2 avocați de prestigiu ai unui inculpat.
- Recent am comentat rezultatele activității MP și segmente din activitatea DNA. În exercitarea rolului legal, am permanent schimburi de opinii cu procurorul-șef al Direcției atunci când – din exterior – o sancțiune apare prea moderată și dacă este cazul promovării căilor de atac. În materia combaterii corupției, trebuie să ajungem la imprimarea percepției: crime does not pay!
- Politicile Uniunii Europene se adresează în cea mai mare măsură și cu cele mai avansate mijloace combaterii corupției și criminalității organizate. Corupția este transnațională și viteza de reacție a organelor judiciare, mijloacele compatibile angajate în diferite jurisdicții sunt cheia investigării eficiente a cauzelor.
- DNA este a noastră, a României. Modelul de organizare: procurori, polițiști, specialiști la un loc dă forță instituției și este inspirant pentru alte state, cu care DNA menține relații deschise de cooperare. Nicio altă instituție nu are ancore atât de puternice în dispoziții convenționale, pentru asigurarea independenței și pentru concentrarea pe eficiență. Spiritul instituției, în perioada dificilă 2017-2018, a fost unul pătrunzător, concentrat, vocal – atât cât statutul ne permite.
- Am depășit 2 ani de pandemie și suntem la granița unui război. Doresc să închei cu un citat din Biblie, dincolo de noi și de timpuri: „Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”, a mai spus Gabriela Scutea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii