G4Media.ro

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea: Toată lumea câştigă atunci…

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea: Toată lumea câştigă atunci când votează toată lumea

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România, Angela Cristea, a declarat joi, la Timişoara, în deschiderea conferinţei „What’s up, EU?”, dedicată alegerilor europarlamentare din 26 mai, că toată lumea câştigă atunci când votează toată lumea, iar alegerile europene sunt foarte importante, în primul rând pentru că aproximativ 75% din legile care se aplică în România sunt decise de către instituţiile Uniunii Europene la Bruxelles şi la Strasbourg, acolo unde românii sunt reprezentaţi de cei pe care-i vor vota, transmite Agerpres.

„Anul acesta este foarte important pentru că Europa este la răscruce de drumuri, nu se simte foarte bine, există multe voci care se exprimă împotriva Europei, a realizărilor pe care aceasta le are, chiar dacă aceste realizări apar în toate sondajele noastre de opinie ca fiind cele mai importante câştiguri pe care le au cetăţenii din apartenenţa la Uniunea Europeană – libertatea de deplasare, de a studia, de a munci şi călători fără viză în orice stat UE”, a declarat presei Angela Cristea.

Şefa Reprezentanţei CE în România a insistat şi pe noţiunea de pace, arătând că mulţi oameni, dacă s-au născut şi au trăit în pace, consideră că este normal să nu avem de-a face cu conflicte armate în Europa, dar dacă privim spre ceea ce se întâmplă în restul lumii, pacea nu este deloc o valoare dată, ci una câştigată. Pentru aceasta, a menţionat Angela Cristea, avem nevoie ca europenii care-şi doresc pace, libertate, democraţie, respect pentru statul de drept, pentru drepturile fundamentale ale oamenilor să meargă la vot şi să voteze exact în această direcţie.

Totodată, Angela Cristea a punctat că pe scena politică se consumă prea multă energie pe atacurile la persoană şi nu pe dezbaterea unor idei, în timp ce în realitate este nevoie foarte mare de o cultură a dialogului, a democraţiei, a statului de drept, astfel încât pentru toţi viitorul să arate ceva mai bine decât acest prezent. Iar pentru aceasta, fiecare cetăţean este nevoie să se implice, să meargă la vot.

Referindu-se la unitatea comunităţii europene, Angela Cristea, care a fost implicată în tot procesul de pregătire pentru aderarea României la UE, a afirmat că credea că este foarte greu să intri în UE, dar problema Brexit demonstrează că este foarte greu şi să ieşi din UE. „Pe noi ne interesează ca acest fenomen pe care nu ni l-am dorit, de retragere a unui stat membru din UE, să se petreacă ordonat, cu minimum de pierderi atât pentru UE cât şi pentru Marea Britanie, pentru că Marea Britanie şi britanicii rămân prietenii şi partenerii noştri şi nici retragerea din UE nu va schimba aceste bune relaţii bilaterale”, a subliniat Cristea.

Legat de eurosceptici, şefa Reprezentanţei CE în România a susţinut că se ţine cont de dorinţele şi de aşteptările celor care-i votează pe eurosceptici, pentru că „acolo este sămânţa adevărului”.

„Există clar o nemulţumire legitimă a unor cetăţeni. Avem mai multe studii care ne arată şi sursa nemulţumirii. Este un model de creştere economică care a dus pe de-o parte la scăderea sărăciei, pe de altă parte, la creşterea inegalităţilor sociale. Este clar că o parte a societăţii noastre a fost uitată, lăsată în urmă şi dacă vrem să avem o construcţie consensuală la care să participe toată lumea, este foarte important să recuperăm această categorie de cetăţeni care acum sunt abandonaţi”, a remarcat aceasta.

Pe de altă parte, Angela Cristea a comentat că fenomenul fake news reprezintă una dintre marile îngrijorări ale Uniunii, întrucât s-a constatat că în toate campaniile electorale naţionale care au avut loc până acum, au existat foarte multe minciuni, „pentru că ştirea falsă nu este ştire, ci minciună”.

„Este foarte riscant dacă oamenii îşi bazează alegerea de a participa sau nu la vot şi dacă participă la vot, şi dacă participă la vot, alegerea partidelor politice pe baza unor ştiri false. Tocmai de aceea, la nivelul UE am luat mai multe măsuri, am constituit o reţea de alertă timpurie de la momentul la care apare o ştire falsă într-un stat membru, imediat să se ştie în toate celelalte state membre, pentru că deseori ele circulă între statele membre şi apoi să putem răspunde cât de repede putem, cu informaţia corectă. Este nevoie de cooperarea tuturor inclusiv a mass-media, este foarte important reflexul de a verifica credibilitatea sursei unei afirmaţii/informaţii, dar şi cetăţeanul are astăzi mai mult de muncă pentru a afla adevărul din spatele unei ştiri”, a detaliat Cristea.

Angela Cristea a mai explicat că a fost aleasă Timişoara ca parte a campaniei de mobilizare la vot dedicată mai ales tinerilor şi celor care vor vota pentru prima dată, întrucât „Timişoara este borna democratică a României, aici a început revoluţia din 1989, pentru că în Proclamaţia de la Timişoara vorbim despre idealul reîntoarcerii la valorile autentice ale democraţiei şi civilizaţiei europene”.

Foto: Angela Cristea / Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cred ca orice om normal la cap vrea pace si bunăstare, insa UE trebuie reformata si trebuie sa se adapteze si sa respecte doleanțele tuturor statelor membre, in caz contrar risca sa devina o structura autoritară care, in numele păcii si bunăstării sa controleze total toate societățile si institutiile din statele membre. Nu vrem ca identitățile culturale ale statelor sa se piarda niciodata. Europa risca sa devina o mare „Pizza” in care sunt amestecate niste ingrediente carora nu le mai poti distinge gustul.

    • Da, ţie îţi place gustul de pulă de PSDist, naţionalist cretin ce eşti.

      Care sunt „doleanţele” guvernului PSD? Să fure de la noi fără consecinţe.

      În această situaţie, abia aştept să vină instituţia procurorului european, să cureţe toţi ticăloşii din stat.

    • Vise nene, vise. Sa inghiti tu de la UE cat vrei, de la aceasta UE care trebuie reformata. Ia-ti medicamentele troll imputit ce esti.

  2. 12.03.2012 „Trei eleve au căzut în haznaua din curtea şcolii din comuna dâmboviţeană Viişoara. Cadrele didactice au reușit să le scoată la timp pe două dintre fetițe, însă, cea de-a treia victimă, în vârstă de 8 ani, nu a mai putut fi salvată.”

    Mai 2017 Tigmandru, județul Mureș „O elevă de 7 ani a căzut în fosă septică.”

    16.04.2019 Dănuț, 3 ani, din comună Buda, a murit înecat în fosă septică din spatele grădiniței.

    2,355 de școli din România au WC-ul în fundul curții. Trecerea din evul mediu în Uniunea Europeană a anului 2020 ar costă aproximativ 200 de milioane de Euro, fonduri structurale că să nu va mai moară copii asfixiați de rahat. UE ne-ar da banii urgent pentru un proiect credibil. Dar pentru asta ar trebui că toți: 1. Să ne mișcăm fundul până la o secție de votare într-o duminică înainte de grătar și bere, și 2. Să nu mai votăm mafioți.

    Simplu.

    AMR 38 de zile până la alegeri. UE pentru România, *ue pentru PSD.

  3. Vom avea mafie pura 100% daca voteaza toti.

    • Te enervează că românii au drept de vot, căcat autoritar ce eşti.

  4. UE nu se simte bine pentru că, prin competenta liderilor ei, au intrat câteva milioane de emigranti ilegal și s-a pierdut un membru care are a doua economie din Europa. Ăștia trebuie schimbați rapid pentru ca, daca o țin tot așa, în 10 ani în UE vom mai rămâne doar noi si bulgarii.

    • Din milionul de imigranți in Germania, 400k și-au găsit loc de muncă, deci sunt identificabili și legali. La ei se adaugă copiii și un procent mic neidentificabili. Spune Dna Cristea la Eurosfat.
      Noi, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia am intrat prea devreme, nu ne respectam angajamentele, si arătăm cu degetul către UE.

    • Deocamdată suntem 28 și nu se știe dacă nu ne convine mai degrabă să avem un stat capturat de extrema dreaptă și de oligarhi în afara uniunii dar în sfera de influență a Uniunii, fără drept de decizie dar cu toate obligațiile. Se mai discută… Chiar dacă vă arde rău la ficat, Brexitul e veriga cea mai slabă în lanțul campaniei de haos și destabilizare a Vestului. Vezi că nu v-au adaptat propaganda, indiferent că ești cu simbrie sau un incel local abonat la RT care suge din dragoste. Asta cu efectul domino după Regatul „Unit” (scoțienii pun ghilimelele) e foarte din iunie 2016. Între timp s-a dovedit că efectul e invers pentru că toate țările UE se uită la UK și-și spun: „You never go full retard.”

      Ești în urmă rău de tot și cu campaniile de isterizare anti-imigranți. Săriți, musulmaaaaaanii! Războiul civilizațiilor! Gâlșeava pi șierr, bah! Unde te crezi, în Orbanistan? La noi nu ține, avem alte probleme, ni se sufocă plozii în căcat în haznale la școală și ne sufocăm toți în corupția și ticăloșia PSDALDE. Șopârlele anti-UE ale lui Viktator Orban nu țin aici, marș la trollat pe RT și A3.

      AMR 37 de zile până la alegeri. UE pentru România, *ue pentru PSD.

    • Fără UE, românii nu ar fi înţeles ce mizerie ticăloasă e PSD şi că se poate trăi mai bine fără PSD.

      Sugi pula partidului, GeigerC, slugă la stat ce eşti.

    • @Jos mafia PSD! Sa mori tu ca n-ar fi inteles? Cretin ce esti trebuia sa mergi la vot javra ordinara! Atunci n-ar mai fi iesit PSD-ul rahat cu ochi ce esti! Degeaba te plangi acum. Stai la carciuma si bei in loc sa pui osul la treaba. Diaspora v-a salvat pe voi, insa a doua oara n-o s-o mai faca! Adios! Ne pierdem timpul cu rahatii de voi.

  5. O zicala zice cu amaraciune – VI S-A URIT CU BINELE- Priviti in urma , cu ani sau sute de ani , sau mii de ani ,sau priviti chiar acum ,cum traiesc de rau atit de multe popoare ,pe aceasta planeta numita TERRA. Vizualizati in mintea dumneavoastra , cum traia poporul ROMAN, cu ceva timp in urma , ca o masa amorfa ce nu avea acces niciunde si la nici un fel de noua tehnologie . Priviti la fel cum traiau ROMANII in alte vremuri, cind populatii intregi erau iobagi sau sclavi (populatiile tiganesti ). Poate credeti ca tot ceea ce avem acum vi se cuvine . Nimic mai fals, am plecat dintr-o dictatura feroce in care nu aveam acces la televiziune ,la curent electric si la toate binefacerile din ziua de azi . O mare putere a lumii , numita Uniunea Europeana ne-a primit in rindurile ei . Desigur binefacerea absoluta nu exista si totul trebuit privit in mod gradual ,fiecaruia dintre noi, ca natie spun , ne vine rindul la mai bine si iar la mai mult bine . Cine crede ca peste noapte ,din decizia cuiva ,undeva ,cindva ,totul o sa fie lapte si miere pe aceste meleaguri se insala , asa cum s-a inselat mereu de-a lungul timpurilor .Priviti daca puteti la Romania anilor 2030 (daca nu ne vom dezice de ceea ce UE ne-a oferit pina acum si noi ei desigur) priviti zic si intelege-ti cum va arata viitorul nostru al tuturor . Spera sa apreciati tot ceea ce avem deja, de la liberate de miscare , la libertate de exprimare si nu numai si sa actionati in deplina cunostiinta de cauza atunci cind ca natie sunteti chemati sa faceti asta .

  6. ha!~ Deviza alora este <b<Stai acasa si votzei ba mai si castigi … la masa verde.
    Ca ma org off sideul nu tine intotdeauna e deja prea mult ptr intelectu alaora de butoneaza i phone