G4Media.ro

Şefa Secret Service a fost audiată în Congres / Ea recunoaşte eşecul…

Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP

Şefa Secret Service a fost audiată în Congres / Ea recunoaşte eşecul agenţiei în cazul tentativei de asasinare a lui Trump, dar spune că nu va demisiona

Directorul Secret Service, Kimberly Cheatle, a recunoscut luni în faţa unei comisii a Congresului SUA că ea şi agenţia sa au eşuat atunci când un potenţial asasin l-a rănit pe candidatul republican la preşedinţie Donald Trump, dar a respins apelurile bipartizane de a demisiona, relatează Reuters, transmite News.ro.

„Am eşuat”, a declarat Cheatle în mărturia în faţa Comisiei de Supervizare a Camerei Reprezentanţilor. „Tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, pe 13 iulie, este cel mai semnificativ eşec operaţional al Secret Service din ultimele decenii”, a recunoscut ea.

Congremenii, atât republicani, cât şi democraţi, i-au cerut să demisioneze, apeluri pe care ea le-a respins, spunând la un moment dat: „Cred că sunt cea mai bună persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment”.

În faţa afirmaţiilor republicanilor că Secret Service a refuzat resurse pentru a-l proteja pe Trump, Cheatle a declarat că securitatea pentru fostul preşedinte a fost sporită înainte de tentativa de asasinare. „Nivelul de securitate asigurat pentru fostul preşedinte a crescut cu mult înainte de campanie şi a crescut constant pe măsură ce ameninţările au evoluat”, a declarat Cheatle.

Ea a adăugat că Secret Service a asigurat securitatea solicitată de campania Trump pentru miting.

Cheatle a refuzat să răspundă la întrebări specifice privind planul de securitate al zilei – întrebări puse şi de republicani, şi de democraţi, vădit frustraţi – spunând că problema este investigată intern.

Audierea de luni a marcat prima rundă de audieri din partea Congresului în legătură cu tentativa de asasinat.

Miercuri, directorul FBI, Christopher Wray, va apărea în faţa Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor. De asemenea, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, urmează să prezinte un grup de lucru bipartizan care să servească drept punct de legătură pentru investigaţiile Camerei.

APELURI BIPARTIZANE LA DEMISIE

James Comer, republican din Comisia de Supervizare a Camerei Reprezentanţilor, a cerut ca Cheatle să demisioneze. „Este convingerea mea fermă, dnă director Cheatle, că ar trebui să demisionaţi”, i-a spus republicanul din Kentucky. „Secret Service are mii de angajaţi şi un buget semnificativ. Dar acum a devenit imaginea incompetenţei”, a argumentat el.

Reprezentantul democrat Ro Khanna i-a cerut, de asemenea, să demisioneze. „Dacă aveţi o tentativă de asasinat asupra unui preşedinte, fost preşedinte sau candidat, trebuie să demisionaţi”, a declarat democratul din California. „Nu puteţi conduce agenţia Secret Service când există o tentativă de asasinat asupra unui candidat la preşedinţie”, a opinat el.

Un alt democrat, reprezentantul Gerry Connolly, a declarat că împuşcăturile au evidenţiat starea tot mai polarizată a unei naţiuni care se confruntă cu tensiuni politice crescute. Dar el şi-a exprimat exasperarea atunci când Cheatle a refuzat să spună dacă munca ei a fost complicată de disponibilitatea uşoară a armelor, în special a puştilor de asalt, cum ar fi cea folosită în împuşcarea lui Trump. „Şi vă întrebaţi de ce am putea avea o lipsă de încredere în capacitatea dumneavoastră continuă de a conduce această agenţie”, a comentat Connolly.

Împuşcăturile de la mitingul de campanie desfăşurat în aer liber la Butler, Pennsylvania, l-au rănit pe Trump la ureche, au ucis un participant şi au rănit un altul. Presupusul trăgător, Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, asistent la un azil de bătrâni, a fost ucis de forţele de ordine. Nu este clar care a fost motivul pentru care a tras.

Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor a declarat săptămâna trecută că are dovezi că Secret Service nu a dispus de resursele necesare pentru mitingul lui Trump, din cauza deficitului de personal creat de un eveniment de campanie rival în Pittsburgh, cu Jill Biden, şi de summitul NATO desfăşurat cu câteva zile mai înainte la Washington.

Cheatle le-a spus parlamentarilor că agenţia protejează zilnic 36 de persoane, precum şi liderii mondiali care vizitează Statele Unite.

Duminică, preşedintele Joe Biden şi-a încheiat campania de realegere, aflată în dificultate, susţinând-o pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru a-i succeda în calitate de candidat. El a promis să rămână în funcţie până la sfârşitul mandatului său, la 20 ianuarie 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Caracterul oamenilor din funcțiile publice e pe cale de dispariție în toată lumea, inclusiv în SUA.

    • daca nu isi da demisia si nici nu e demisa sa vezi atunci teorii despre caracterul lui biden. o scalda degeaba cu personalul insuficient.