Șefa secției de opinii de la New York Times și-a dat demisia. Bari Weiss acuză ziarul că nu mai respectă adevărul, ci dorințele cititorilor de extremă stânga
Bari Weiss, șefa secției de opinii de la New York Times, a demisionat. Aceasta a transmis conducerii ziarului o scrisoare deschisă în care acuză politicile editoriale din cadrul publicației.
„Cu tristețe vă spun că demisionez de la New York Times. M-am alăturat ziarului cu optimism în urmă cu trei ani și am fost angajată pentru a aduce voci care altfel nu ar fi apărut în paginile voastre: scriitori, centriști, conservatori. Dar lecțiile care ar fi trebuit să fie învățate după alegeri, lecții despre importanța de a-i înțelege și pe ceilalți americani, necesitatea rezistenței în fața tribalismului și punerea în centru a schimbului liber de idei pentru o societate democratică, nu au fost învățate”, se arată în scrisoarea deschisă publicată de Bari Weiss.
Aceasta spune că a fost acuzată de nazism și rasism de proprii săi colegi atunci când a avut curajul să-și expună propriile idei și să iasă din matca corectitudinii politice și că Twitter a devenit editorul final al ziarului, care încearcă mai mult să mulțumească audiența decât să arate adevărul și să-i lase pe cititori să tragă concluziile:
„În schimb, un nou consens a apărut în presă, dar în mod special poate la acest ziar: că adevărul nu este un proces de descoperire colectivă, ci o ortodoxie deja cunoscută pentru câțiva iluminați ai căror misiune este să îi informeze pe toți ceilalți. Twitter a devenit editorul final pentru NYT. Poveștile sunt alese și povestite pentru a satisface și cea mai îngustă parte din audiență, mai degrabă decât să permită publicului să citească despre lume și apoi să tragă propriile concluzii. Propriile mele idei m-au făcut subiectul unui bullying constant din partea colegilor care nu erau de acord cu viziunea mea. M-au făcut nazistă și rasistă. Nu înțeleg cum ați permis ca astfel de comportamente să se manifeste în cadrul companiei dumneavoastră”, mai scrie Bari Weiss.
„Prea înțelepți pentru a posta pe Slack, îmi scriu în privat că a luat naștere un nou „McCarthysm”, îi acuză Bari pe șefii New York Times.
„Adevărul este că curiozitatea intelectuală este acum un mare handicap la NYT. De ce să scriem ceva provocator pentru cititorii noștri când ne putem securiza jobul (și clickurile) publicând o opinie de 4000 de semne argumentând că Donald Trump este unicul pericol pentru țară și lume? Și așa autocenzura a devenit o normă”, acuză Bari.
Aceasta mai atrage atenția asupra situației în care se află tinerii jurnaliști, care nu au un mediu favorabil pentru a își exprima propriile idei și sunt obligați să se încadreze în linia editorială impusă de editori.
Bari Weiss a fost și semnatara unei scrisori în care, alături de alți 100 de scriitori, profesori, publiciști și istorici din SUA și întreaga lume, majoritatea cu simpatii de stânga, au cerut reprezentanților stângii să renunțe la dogmatism și intoleranță față de pozițiile contrare.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii