Șefii Jandarmeriei au fost chemați vineri la Parchetul general în calitate de suspecți după reprimarea violentă a mitingului din 10 august
Patru șefi din Jandarmeria Română au fost citați vineri la Parchetul General pentru a li se aduce la cunoştinţă că au calitatea de suspect în dosarul reprimării violente a mitingului din 10 august, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.
Aceștia sunt șeful jandarmeriei, Ionuț Sindile, prim-adjunctul său, Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei București, Laurențiu Cazan, și șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv.
Cei patru sunt cercetați de procurori pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.
Potrivit publicației Curentul, de ancheta procurorilor ar fi vizată inclusiv ministrul de Interne, Carmen Dan.
Sebastian Cucoș este în prezent prim-adjunct al Jandarmeriei Românei, dar în seara reprimării violente a mitingului din 10 august a fost cel care se afla la comanda instituției.
Ionuț Sindile a fost numit pe 15 august șef al Jandarmeriei, pe 10 august el fiind adjunctul lui Cucoș.
Laurențiu Cazan este director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, în 10 august el fiind comandantul dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei și cel care a dat ordinul de intervenție în forță pentru evacuarea protestatarilor.
Nu în ultimul rând, Cătălin Paraschiv este șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, unitate pe care a condus-o în seara de 10 august, după ce a fost dat ordinul de intervenție în forță. Paraschiv a fost filmat și fotografia agresând personal protestatari pașnici și chiar jurnaliști.
Potrivit Agerpres, la Parchet a fost citat şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.
(Foto: Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei Române pe 10 august. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii