G4Media.ro

Șefii și angajații au așteptări foarte diferite în legătură cu timpul câștigat…

Photo 171270756 | Artificial Intelligence © BiancoBlue | Dreamstime.com

Șefii și angajații au așteptări foarte diferite în legătură cu timpul câștigat zilnic cu ajutorul inteligenței artificiale

Ați simțit vreodată o neconcordanță între propriile așteptări și cele ale șefului dumneavoastră? Odată cu proliferarea inteligenței artificiale generative, această neconcordanță ar putea deveni mult mai gravă, scrie Fortune.

Un sondaj realizat în rândul lucrătorilor și al liderilor din Marea Britanie sugerează că șefii cred că IA i-ar putea ajuta să economisească cu 50% mai mult timp decât angajații lor.

Sondajul efectuat pe 700 de lucrători și 500 de lideri de afaceri din organizații mari din Regatul Unit, comandat de Workday, a arătat că șefii cred că IA le-ar putea economisi 4,4 ore în fiecare zi lucrătoare. Angajații, pe de altă parte, cred că IA le-ar putea salva 2,9 ore pe zi.

Diferența dintre așteptări susține o temă comună care a apărut de la introducerea inteligenței artificiale generative la locul de muncă – aceea a angajatorilor care sunt prea optimiști cu privire la capacitățile tehnologiei.

A existat un decalaj evident între percepțiile angajaților și ale managerilor cu privire la inteligența artificială, ceea ce vorbește despre o anxietate mai mare a lucrătorilor cu privire la această tehnologie.

În timp ce șefii credeau că principala motivație a unei organizații pentru introducerea IA era un amestec de echipe motivate, creștere salarială și profit operațional, angajații mai cinici credeau că obiectivul principal al companiei lor era pur și simplu profitabilitatea.

De asemenea, a existat o proporție cu 22 de puncte procentuale mai mare de lideri care credeau că IA le-ar putea îmbunătăți dezvoltarea și oportunitățile de carieră decât angajații.

„Cred că liderii sunt, în mod natural, puțin mai îndrăzneți și mai optimiști”, a declarat Daniel Pell, șeful Workday din Regatul Unit.

Șefii vor spera că pot răsturna percepția angajaților lor, altfel ar putea contribui la ceea ce ei consideră deja un obstacol critic în calea productivității: angajații neimplicați.

Patru din 10 angajatori au declarat că angajații neimplicați le dăunează organizațiilor lor, la egalitate cu lipsa stimulentelor ca fiind cel mai mare obstacol în calea creșterii productivității.

„Cred că ori de câte ori există o nouă paradigmă tehnologică, angajații sunt probabil mai preocupați decât liderii de impactul pe care îl va avea asupra lor și de ce organizațiile o fac”, a declarat Pell.

„Acesta este motivul pentru care organizațiile vor trebui să se gândească foarte atent la modul în care utilizează inteligența artificială într-un mod responsabil și demn de încredere.”

Daniel Pell, șeful Workdaym spune că angajatorii pot reduce decalajul de încredere în ceea ce privește IA prin reasigurarea angajatorilor cu privire la beneficiile acesteia pentru fluxul lor de lucru, inclusiv mai puține sarcini administrative și întâlniri și mai mult timp pentru a lucra la proiecte creative.

Există dovezi că inteligența artificială începe să ușureze sarcinile lucrătorilor, cu ChatGPT și Microsoft Copilot care încep să reducă timpul de administrare, cu o mulțime de exemple de succes.

De exemplu, retailerul britanic Matalan a utilizat inteligența artificială pentru a scrie descrieri ale produselor pe site-ul său, eliberând copywriterii companiei pentru sarcini mai creative.

Workforce Labs Research a estimat că AI a economisit 97 de minute pe săptămână pentru lucrători, o cifră mai modestă decât cea din cercetarea lui Sapio. Dar acest timp liber nu a fost întotdeauna utilizat în mod productiv.

Chiar și fără inteligență artificială, angajatorii din Regatul Unit au de urcat un deal al productivității. Creșterea producției pe lucrător a fost slabă de la criza financiară globală și continuă să deruteze factorii de decizie.

Studiul comandat de Workday a arătat că lucrătorii sunt productivi doar timp de aproximativ 5,9 ore pe zi, ceea ce înseamnă că aproximativ un sfert din cele opt ore ale zilei lor sunt timp pierdut.

Pell de la Workday este de părere că oportunitatea de a îndeplini sarcini mai semnificative cu ajutorul inteligenței artificiale ar trebui să elimine acest timp mort.

Dacă toate acestea se vor întâmpla, Workday estimează că în marile organizații din Regatul Unit ar putea rămâne neexploatate câștiguri de productivitate de 119 miliarde de lire sterline cu ajutorul IA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...